Zobacz pełną wersję : Kłopot z osłona hb-32
lemur126
08-05-2010, 18:58
Witam!
Posiadam nikona d90 z n18-70 i osłona przeciwsłoneczną hb-32. Podczas robienia zdjęć z wbudowaną lampą w okolicach 18mm na zdjęciach (w ich dolnej części) pojawia się niewielki cień. Wydaje mi się że jest to wina tulipana. Czy mieliście też taki kłopot czy coś jest nie tak z moim hb-32?
wasilewk
08-05-2010, 19:01
Przecież to normalne: poprowadź w myśli linię prostą od lampy do tego cienia...
Jak kupisz zewnętrzną lampę, to tego nie będzie.
lemur126
08-05-2010, 19:10
Ok dzięki
Tak sądziłem, ale wolałem zapytać. Troszeczkę mnie to denerwuje, no cóż zrobić. Myślałem tylko, że producenci tego sprzętu jakoś lepiej to wyliczyli i wszystko powinno być w porządku, trudno. Miałem cichą nadzieję że coś da się z tym zrobić.
wasilewk
08-05-2010, 19:14
Ok dzięki
Tak sądziłem, ale wolałem zapytać. Troszeczkę mnie to denerwuje, no cóż zrobić. Myślałem tylko, że producenci tego sprzętu jakoś lepiej to wyliczyli i wszystko powinno być w porządku, trudno. Miałem cichą nadzieję że coś da się z tym zrobić.
Producent sprzętu przewidział używanie tej lampy w ostatecznym warunku, lub np. do uruchamiania innych lamp.
Jeśli robisz zdjęcia w pomieszczeniach to spokojnie osłonę możesz zdjąć. Jeśli dokupisz lampę i będziesz ją zdalnie wyzwalał to też nie powinno być cienia na zdjęciach.
Blasius.G
09-05-2010, 12:09
Jeśli robisz zdjęcia w pomieszczeniach to spokojnie osłonę możesz zdjąć. Jeśli dokupisz lampę i będziesz ją zdalnie wyzwalał to też nie powinno być cienia na zdjęciach.
Po co ma ją zdalnie wyzwalać? Lampa zewnętrzna ma żarnik dużo wyzej od wbudowanej i nie będzie światło kolidowało z tulipanem. Inna sprawa, że w warunkach, w których używa sie lampy rzadko słońce przeszkadza i tulipan można zdjąć.