Zobacz pełną wersję : Torba - mała, mobilna, wygodna?
carantoni
08-05-2010, 15:46
Chciałem się spytać bardziej doświadczonych kolegów jak radzą sobie z całym majdanem fotograficznym podczas fotografowania imprez typu ślub, chrzciny itp?
Czy używacie jakiejś torby czy plecaka czy żonglujecie tylko szkłami?
Zamierzam do kościoła zabrać body Fuji S5pro z jasną stałką Nikkor 35/1.8 i lampą Metz 48, dodatkowo coś szerokiego Sigma 10-20 i zapewne jasną portretówkę (może samyang 85/1.4 lub Nikkor 85/1.8).
Dodatkowo pozostałe gadżety typu baterie, karty pamięci.
W kieszeniach tego nie pomieszczę więc proszę o doradzeni mi czegoś co by podołało zadaniu.
Mogą to być rady teoretyczne ;) ale najlepiej praktyczne (np modele toreb lub też inne rozwiązania).
Liczę na odzew.
.............pas ............ kamizelka......... tylko wybierać
Ja mam dwie torby plus pas, którego używam coraz rzadziej.
Do kościoła pakuję całość w Domke f6 - malutka, zgrabna, mega wygodna - puszki ze szkłami na ramiona i ta mała torba, wszędzie przejdę.
Do sali na wesele zabieram wszystko wpakowane w Tamraca Pro 12 - wielki grzmot, chodzenie z nim po kościele to koszmar, ale na sali jestem spokojny o bezpieczeństwo wszystkiego, mam to w kupie i zabezpieczone.
Sakwy - Domke na pasie. Używałem ich w poprzednim sezonie w kościele. Cóż - teraz zostają w bagażniku. Za to na plener zakładam je chętnie.
shaddixx
08-05-2010, 18:41
ja polece Kate DC445. Zgrabna, niepozorna a pomieści swoje. jest super lekka sama w sobie. Ostatnio zrobiłem w niej malą modyfikację i z torby foto zrobiłem torbe z pasem biodrowym:)
Do tego kejsy na szkła na drugim pasie i miodzio sie z tym biega.
carantoni
10-05-2010, 20:01
Kamizelka odpada, nad pasem może się zastanowię choć wolałbym coś bardziej... torbiastego.
A co powiecie na torbę LOWEPRO Photo Runner 100
http://www.allegro.pl/item1025221291_lowepro_photo_runner_100_torba_biod rowa_naramienna.html
mała, zgrabna można nosić tak i siak
wiadomo że nie pomieści wszystkiego ale lustrzanę i dwa obiektywy to musi - przynajmniej tak twierdzą producenci
czy ktoś z was miał z nią do czynienia?
Kamizelka odpada, nad pasem może się zastanowię choć wolałbym coś bardziej... torbiastego.
A co powiecie na torbę LOWEPRO Photo Runner 100
http://www.allegro.pl/item1025221291_lowepro_photo_runner_100_torba_biod rowa_naramienna.html
mała, zgrabna można nosić tak i siak
wiadomo że nie pomieści wszystkiego ale lustrzanę i dwa obiektywy to musi - przynajmniej tak twierdzą producenci
czy ktoś z was miał z nią do czynienia?
Cześć,
Mam dostęp do całej oferty Lowepro "na żywo" więc jak masz jakieś szczegółowe pytania, chciałbyś poznać jakieś bliższe szczegóły to pisz. Wszystko sprawdzę, zmierzę i obfotografuję jak będzie trzeba :)
Pozdrawiam,
Moze przypadnie Ci do gustu ktoras z toreb z serii Lowepro Stealth Reporter AW? Fajny patent z zamkiem w gornej klapie, przez ktory mozna latwo i szybko wyjac aparat bez otwierania calej torby.
http://torbylowepro.pl/torby/lowepro-stealth-reporter-d200-aw,399s
carantoni
13-05-2010, 23:42
Radzias - piękne dzięki za dobre chęci.
Otóż interesuje mnie czy do tej Lowepro Photo Runner 100 zmieści się lustrzanka z obiektywem i dodatkowo dwa inne szkiełka (szeroki kąt i portretówka na przykład).
Radzias - piękne dzięki za dobre chęci.
Otóż interesuje mnie czy do tej Lowepro Photo Runner 100 zmieści się lustrzanka z obiektywem i dodatkowo dwa inne szkiełka (szeroki kąt i portretówka na przykład).
Cześć,
Właśnie mam torbę w rękach i odpowiadam :)
Wsadziłem swoje D80 z zapiętym 28-105 f/3.5/4.5D obiektywem w dół - po bokach spokojnie zostaje miejsce na szeroki kąt i porterówkę. To co musisz wziąć pod uwagę to szerokość torby - po włożeniu D80 bez gripa torba po zapięciu staje się już "opięta".
Z dodatkowych wg mnie fajnych funkcji torba posiada:
1. Pas biodrowy - z możliwością schowania tak aby się nie "majtał"
2. Możliwość przypięcia statywu/monopodu czy kurtki
3. Po bokach torby można przypiąć dodatkowe akcesoria (Lowepro system SlipLock)
4. Z frontu 2 kieszenie na akcesoria lub rzeczy osobiste
5. Wszyte 2 kieszonki na karty pamięci na otwieranej klapce
Jakbyś potrzebował dodatkowych informacji, pisz :)
Pozdrawiam,
carantoni
16-05-2010, 11:11
Dzięki Ci. Zamawiam bo właśnie takiej wielkości torby potrzebuję. Uniwersalna dla kogoś kto potrafi zdecydować się na trzy obiektywy. Pora zmienić przyzwyczajenia ;)
carantoni
25-05-2010, 19:06
torba doszła
jest ładnie wykonana, to co napisał Radzias to prawda, prawdą jest również to że po włożeniu body z zapiętym szkłem i jeszcze dwóch obiektywów jest dość ciasno ale suwak się zapina
generalnie jestem zadowolony, teraz przetestuję w terenie
Podepne sie pod temat :)
Czy ktos uzywal/uzywa Lowepro Outback 100? Szukam jakiejs kompaktowej torby na D300 (byc moze w przyszlosci z gripem) + max 2 obiektywy (jeden na body) i lampe. W Outbacku podoba mi sie modulowosc konstrukcji, moge w razie potrzeby odpiac boczne pokrowce albo zamienic jeden z nich na wiekszy (na tele).
Zastanawiam sie tez nad Inverse 100 lub 200, w ktorych podoba mi sie oslona przeciwdeszczowa i mozliwosc podwieszenia statywu, z drugiej strony na zdjeciach torby te wygladaja na masywne (szczegolnie dwusetka).
Mial ktos stycznosc z tymi torbami i moglby cos doradzic?
Omawiany Photo Runner 100 jest niestety zbyt waski.
carantoni
23-06-2010, 18:54
Coby nie tworzyć masy postów zamieszczę pytanie pod moim starym.
Potrzebuję "czegoś" co zmieści mi dwa niezbyt długie obiektywy (np 85 i 10-20mm), będzie można taki pokrowiec zawiesić np przy pasku i będzie to w miarę kulturalnie wyglądało przy garniturze.
Planuję założyć takie coś na ślub a skoro wiem jakich szkieł będę używał a aparat z jednym ze szkiełek będzie wisiał i tak u szyi to po co błąkać się po kościele z torbą.
Macie jakieś pomysły?
carantoni
30-06-2010, 14:08
Może jednak kto coś mi doradzi?
Przemek Paśnik
30-06-2010, 14:12
Ja używam dwóch czarnych worków na magnezję, w przyszłości chcę kupić system newswear
Skoro to tylko na jeden obiektyw, to może http://products.lowepro.com/catalog/Lens-Cases,11.htm w odpowiednim rozmiarze? Przypiąć do paska i ogień:D
de Fresz
30-06-2010, 15:30
Ja używam dwóch czarnych worków na magnezję,
Do gajeru? I jeszcze może na replince w oczojebnym kolorze? ;-)
Zresztą nie kojarzę wyższych niż jakieś ~15 cm, więc z dłuższymi szkłami może być problem. No i protekcja taka trochę... cieńka.
Przemek Paśnik
30-06-2010, 15:49
Do gajeru? I jeszcze może na replince w oczojebnym kolorze? ;-)
Zresztą nie kojarzę wyższych niż jakieś ~15 cm, więc z dłuższymi szkłami może być problem. No i protekcja taka trochę... cieńka.
halo, halo, czytamy ze zrozumieniem. Napisałem, że są to czarne woreczki. A jak to wygląda to już najmniej mnie obchodzi, ważne, że mam szybki dostęp do szkieł :P
czyli wygladasz jak pakistanski autobus?
Przemek Paśnik
30-06-2010, 15:56
czyli wygladasz jak pakistanski autobus?
:roll: taaaaak, z tyłu mam jeszcze dwie kozy na sznurku :mrgreen:
de Fresz
30-06-2010, 16:01
halo, halo, czytamy ze zrozumieniem. Napisałem, że są to czarne woreczki. A jak to wygląda to już najmniej mnie obchodzi, ważne, że mam szybki dostęp do szkieł :P
Nie no, luz, kumpel kiedyś jak go nie wpuścili do ekskluzywnego lokalu z powodu braku krawata, zrobił go sobie z taśmy wygrzebanej ze szpeja w bagażniku ;-)
Przemek Paśnik
30-06-2010, 16:03
Nie no, luz, kumpel kiedyś jak go nie wpuścili do ekskluzywnego lokalu z powodu braku krawata, zrobił go sobie z taśmy wygrzebanej ze szpeja w bagażniku ;-)
Hahaha i śledzia miał, trendsetter z niego :wink: