PDA

Zobacz pełną wersję : Torba - mała, mobilna, wygodna?

carantoni
08-05-2010, 15:46
Chciałem się spytać bardziej doświadczonych kolegów jak radzą sobie z całym majdanem fotograficznym podczas fotografowania imprez typu ślub, chrzciny itp?
Czy używacie jakiejś torby czy plecaka czy żonglujecie tylko szkłami?

Zamierzam do kościoła zabrać body Fuji S5pro z jasną stałką Nikkor 35/1.8 i lampą Metz 48, dodatkowo coś szerokiego Sigma 10-20 i zapewne jasną portretówkę (może samyang 85/1.4 lub Nikkor 85/1.8).
Dodatkowo pozostałe gadżety typu baterie, karty pamięci.
W kieszeniach tego nie pomieszczę więc proszę o doradzeni mi czegoś co by podołało zadaniu.
Mogą to być rady teoretyczne ;) ale najlepiej praktyczne (np modele toreb lub też inne rozwiązania).

Liczę na odzew.

-bob-
08-05-2010, 16:39
.............pas ............ kamizelka......... tylko wybierać

himi
08-05-2010, 17:21
Ja mam dwie torby plus pas, którego używam coraz rzadziej.
Do kościoła pakuję całość w Domke f6 - malutka, zgrabna, mega wygodna - puszki ze szkłami na ramiona i ta mała torba, wszędzie przejdę.
Do sali na wesele zabieram wszystko wpakowane w Tamraca Pro 12 - wielki grzmot, chodzenie z nim po kościele to koszmar, ale na sali jestem spokojny o bezpieczeństwo wszystkiego, mam to w kupie i zabezpieczone.
Sakwy - Domke na pasie. Używałem ich w poprzednim sezonie w kościele. Cóż - teraz zostają w bagażniku. Za to na plener zakładam je chętnie.

shaddixx
08-05-2010, 18:41
ja polece Kate DC445. Zgrabna, niepozorna a pomieści swoje. jest super lekka sama w sobie. Ostatnio zrobiłem w niej malą modyfikację i z torby foto zrobiłem torbe z pasem biodrowym:)

Do tego kejsy na szkła na drugim pasie i miodzio sie z tym biega.

carantoni
10-05-2010, 20:01
Kamizelka odpada, nad pasem może się zastanowię choć wolałbym coś bardziej... torbiastego.

A co powiecie na torbę LOWEPRO Photo Runner 100
http://www.allegro.pl/item1025221291_lowepro_photo_runner_100_torba_biod rowa_naramienna.html

mała, zgrabna można nosić tak i siak
wiadomo że nie pomieści wszystkiego ale lustrzanę i dwa obiektywy to musi - przynajmniej tak twierdzą producenci

czy ktoś z was miał z nią do czynienia?

Radzias
13-05-2010, 09:34
Kamizelka odpada, nad pasem może się zastanowię choć wolałbym coś bardziej... torbiastego.

A co powiecie na torbę LOWEPRO Photo Runner 100
http://www.allegro.pl/item1025221291_lowepro_photo_runner_100_torba_biod rowa_naramienna.html

mała, zgrabna można nosić tak i siak
wiadomo że nie pomieści wszystkiego ale lustrzanę i dwa obiektywy to musi - przynajmniej tak twierdzą producenci

czy ktoś z was miał z nią do czynienia?

Cześć,

Mam dostęp do całej oferty Lowepro "na żywo" więc jak masz jakieś szczegółowe pytania, chciałbyś poznać jakieś bliższe szczegóły to pisz. Wszystko sprawdzę, zmierzę i obfotografuję jak będzie trzeba :)

Pozdrawiam,

Zuzus
13-05-2010, 10:05
Moze przypadnie Ci do gustu ktoras z toreb z serii Lowepro Stealth Reporter AW? Fajny patent z zamkiem w gornej klapie, przez ktory mozna latwo i szybko wyjac aparat bez otwierania calej torby.
http://torbylowepro.pl/torby/lowepro-stealth-reporter-d200-aw,399s

carantoni
13-05-2010, 23:42
Radzias - piękne dzięki za dobre chęci.
Otóż interesuje mnie czy do tej Lowepro Photo Runner 100 zmieści się lustrzanka z obiektywem i dodatkowo dwa inne szkiełka (szeroki kąt i portretówka na przykład).

Radzias
14-05-2010, 09:43
Radzias - piękne dzięki za dobre chęci.
Otóż interesuje mnie czy do tej Lowepro Photo Runner 100 zmieści się lustrzanka z obiektywem i dodatkowo dwa inne szkiełka (szeroki kąt i portretówka na przykład).

Cześć,

Właśnie mam torbę w rękach i odpowiadam :)

Wsadziłem swoje D80 z zapiętym 28-105 f/3.5/4.5D obiektywem w dół - po bokach spokojnie zostaje miejsce na szeroki kąt i porterówkę. To co musisz wziąć pod uwagę to szerokość torby - po włożeniu D80 bez gripa torba po zapięciu staje się już "opięta".

Z dodatkowych wg mnie fajnych funkcji torba posiada:
1. Pas biodrowy - z możliwością schowania tak aby się nie "majtał"
2. Możliwość przypięcia statywu/monopodu czy kurtki
3. Po bokach torby można przypiąć dodatkowe akcesoria (Lowepro system SlipLock)
4. Z frontu 2 kieszenie na akcesoria lub rzeczy osobiste
5. Wszyte 2 kieszonki na karty pamięci na otwieranej klapce

Jakbyś potrzebował dodatkowych informacji, pisz :)

Pozdrawiam,

carantoni
16-05-2010, 11:11
Dzięki Ci. Zamawiam bo właśnie takiej wielkości torby potrzebuję. Uniwersalna dla kogoś kto potrafi zdecydować się na trzy obiektywy. Pora zmienić przyzwyczajenia ;)

carantoni
25-05-2010, 19:06
torba doszła
jest ładnie wykonana, to co napisał Radzias to prawda, prawdą jest również to że po włożeniu body z zapiętym szkłem i jeszcze dwóch obiektywów jest dość ciasno ale suwak się zapina

generalnie jestem zadowolony, teraz przetestuję w terenie

costi
27-05-2010, 12:29
Podepne sie pod temat :)

Czy ktos uzywal/uzywa Lowepro Outback 100? Szukam jakiejs kompaktowej torby na D300 (byc moze w przyszlosci z gripem) + max 2 obiektywy (jeden na body) i lampe. W Outbacku podoba mi sie modulowosc konstrukcji, moge w razie potrzeby odpiac boczne pokrowce albo zamienic jeden z nich na wiekszy (na tele).
Zastanawiam sie tez nad Inverse 100 lub 200, w ktorych podoba mi sie oslona przeciwdeszczowa i mozliwosc podwieszenia statywu, z drugiej strony na zdjeciach torby te wygladaja na masywne (szczegolnie dwusetka).

Mial ktos stycznosc z tymi torbami i moglby cos doradzic?

Omawiany Photo Runner 100 jest niestety zbyt waski.

carantoni
23-06-2010, 18:54
Coby nie tworzyć masy postów zamieszczę pytanie pod moim starym.

Potrzebuję "czegoś" co zmieści mi dwa niezbyt długie obiektywy (np 85 i 10-20mm), będzie można taki pokrowiec zawiesić np przy pasku i będzie to w miarę kulturalnie wyglądało przy garniturze.
Planuję założyć takie coś na ślub a skoro wiem jakich szkieł będę używał a aparat z jednym ze szkiełek będzie wisiał i tak u szyi to po co błąkać się po kościele z torbą.
Macie jakieś pomysły?

carantoni
30-06-2010, 14:08
Może jednak kto coś mi doradzi?

Przemek Paśnik
30-06-2010, 14:12
Ja używam dwóch czarnych worków na magnezję, w przyszłości chcę kupić system newswear

Błażej
30-06-2010, 14:17
Skoro to tylko na jeden obiektyw, to może http://products.lowepro.com/catalog/Lens-Cases,11.htm w odpowiednim rozmiarze? Przypiąć do paska i ogień:D

de Fresz
30-06-2010, 15:30
Ja używam dwóch czarnych worków na magnezję,

Do gajeru? I jeszcze może na replince w oczojebnym kolorze? ;-)
Zresztą nie kojarzę wyższych niż jakieś ~15 cm, więc z dłuższymi szkłami może być problem. No i protekcja taka trochę... cieńka.

Przemek Paśnik
30-06-2010, 15:49
Do gajeru? I jeszcze może na replince w oczojebnym kolorze? ;-)
Zresztą nie kojarzę wyższych niż jakieś ~15 cm, więc z dłuższymi szkłami może być problem. No i protekcja taka trochę... cieńka.

halo, halo, czytamy ze zrozumieniem. Napisałem, że są to czarne woreczki. A jak to wygląda to już najmniej mnie obchodzi, ważne, że mam szybki dostęp do szkieł :P

R
30-06-2010, 15:52
czyli wygladasz jak pakistanski autobus?

Przemek Paśnik
30-06-2010, 15:56
czyli wygladasz jak pakistanski autobus?

:roll: taaaaak, z tyłu mam jeszcze dwie kozy na sznurku :mrgreen:

de Fresz
30-06-2010, 16:01
halo, halo, czytamy ze zrozumieniem. Napisałem, że są to czarne woreczki. A jak to wygląda to już najmniej mnie obchodzi, ważne, że mam szybki dostęp do szkieł :P

Nie no, luz, kumpel kiedyś jak go nie wpuścili do ekskluzywnego lokalu z powodu braku krawata, zrobił go sobie z taśmy wygrzebanej ze szpeja w bagażniku ;-)

Przemek Paśnik
30-06-2010, 16:03
Nie no, luz, kumpel kiedyś jak go nie wpuścili do ekskluzywnego lokalu z powodu braku krawata, zrobił go sobie z taśmy wygrzebanej ze szpeja w bagażniku ;-)

Hahaha i śledzia miał, trendsetter z niego :wink: