Zobacz pełną wersję : Muzyka w stylu Sade
Możecie polecić jakąś Panią tworzącą w stylu Sade? Taka muzyczka do posłuchania wieczorkiem w chwili spokoju
Może Portishead. Inny kierunek muzyczny ( trip hop, bristol sound ) ale mogę szczerze polecić. Świetny wokal, klimatycznie...na pewno warto poświęcić uwagę.
dpo posłuchania wieczorkiem polecam - Parov Stelar.... może to nie w stylu Shade ale warto jazzowo swingowe klimaty we współczesnej aranżacji. Nie słucham tego typu muzyki ale ostatnio wsiąkłem
Diana Krall, Ive Mendez, Brenda Russell, Anita Baker, Ella Fitzgerald, Maysa mniej lub bardziej w tym klimacie jeżeli chodzi o wokalistki.
Generalnie coś z okolic tzw smooth jazzu.
Polecam również Davida Sanborna, ktróego jego kawałki były np na soundtracku do filmu z M.Gibsonem Tequila Sunrise http://www.youtube.com/watch?v=ln1plk7irIw
Diana Krall, Ive Mendez, Brenda Russell, Anita Baker, Ella Fitzgerald, Maysa...
Dodałbym:
Adele, Aga Zaryan, Angelique Kidjo, Lura, Rokia Traore
Zajrzyj tu: http://www.chillizet.pl/ - udostępniają strumień.
Poza tym, że można posłuchać to można dowiedzieć się o ciekawych płytach chilloutowych ostatnio wydawanych.
może Tori Amos - niekoniecznie ten sam styl - ale powinna Ci przypaśc do gustu :)
Zdecydowanie Cassandra Wilson i Particia Barber :) Nieco inne klimaty, ale do posłuchania wieczorem - sam smak.
Zobacz sobie serie plyt "Late Night Mood" - klimatyczne, i nastrojowe piosenki, troche smooth jazzu, troche soulu, elektroniki. Moze Ci przypadnie ;)
A pozatym to Joss Stone, Diana Krall, Casandra Wilson, Robin Thicke.. i wymienieni powyzej wykonwacy..
Poszperam, poszperam. Dzięki za podpowiedzi
Muzyka Sade jest moim zdaniem w jakimś sensie transowa i w tym też jest moc tych dźwięków, oczywiście oprócz głosu wokalistki. Zapomniałem jak się nazywała babka ale śpiewała w piosenkach muzyki filmowej Badalamentiego m.in z "Miasteczko Twin Peaks" Może to?
.
...Zapomniałem jak się nazywała babka ale śpiewała w piosenkach muzyki filmowej Badalamentiego m.in z "Miasteczko Twin Peaks" Może to?
Julee Cruise
Może Morcheeba przypadnie ci do gustu?
http://www.youtube.com/watch?v=7FmognvrztU&feature=related
A w ogóle Strusiu, nie zapominaj o takich stacjach radiowych jak Chilli Zet i Radio PiN - obydwie nadają także online :)
A ja polecam SMOOTHJAZZ.COM i Absolutely Smooth Jazz - S K Y . F M, które można znaleźć w shoutcast radio w winampie. Tam na okrągło lecą smęty jak sade :)
A w ogóle Strusiu, nie zapominaj o takich stacjach radiowych jak Chilli Zet i Radio PiN - obydwie nadają także online :)
Zet i radio Chillout z GG mam opanowane ale to jednak nie jest Sade :D Klimat jaki ona tworzy, glownie wspanialym glosem, jest nie do podrobienia. W klimatach chillout swego czasu katowalem codziennie skladaneczki Cafe Miedzy Nami
W końcu..... :) Znalazłem i nie mogę się oderwać India Arie Polecam gorąco. Rewelacja po prostu. Stylowo jak dla mnie strzał w dyszkę. Tego szukałem
z wlasnej kolekcji podpowiedzialbym:
Joss Stone, Ebba Forsberg, Silje Nergaard, Sophie Zelmani, Anna Ternheim, Morcheeba (choc tu raczej wybiorczo), Sevara Nazarkhan...
Valdek_Tychy
29-09-2010, 07:45
Jest brazylijska wokalistka nazywana kopią Sade może dlatego,że pisze dla niej ten sam kompozytor a nazywa się Ive Mendes,niedawno koncertowała w Polsce.
Ive znam. Też bardzo klimatyczna muzyczka