Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Odwrócone kierunki korekty ekspozycji w Nikonach

pawulon
08-05-2010, 14:39
Dlaczego w NIKONach są odwrócone kierunki korekcji ekspozycji itp? Tj doświetla się kręcąc w lewo a niedoświetla kręcąc w prawo. Przecież to jest kompletnie nielogiczne! Wszystkie systemy mają prawidłowo to rozwiązane z Nikon na przekór na odwrót, do czego za cholere nie mogę się przyzwyczaić. W D700 jest niepotrzebna funkcja zamiany miejscami plusa i minusa, ale zamiany kierunków kręcenia to już nie zrobili. :|

dzejms
08-05-2010, 14:56
Menu->Controls->f9-customize control dials->reverse rotation->ON

Zamiast marudzic, przeczytalbys instrukcje.

pawulon
08-05-2010, 15:23
No tak... :|, przez miesiąc grzebania w aparacie tego nie znalazłem, ani nie doczytałem w instrukcji. A może znalazłem a nie wiedziałem że to do tego służy. Szkoda że w Nikonie 8800 tego nie ma.

nickt
08-05-2010, 15:53
Kurcze przyznam szczerze, że sam tego szukałem co prawda w nikonie D300 i w końcu przyzwyczaiłem się do tej odwrotności a tu się okazuje, że jednak można to zamienić. Super! Teraz tylko czekać do wtorku kiedy to zawita do mnie D700 :D

karolt
08-05-2010, 18:37
To właśnie Nikon ma logicznie, a reszta musiała inaczej, bo patenty nie pozwalały :-D
A tak serio - to co znaczy, że "logicznie" jest w lewo albo w prawo?
Jak masz ruch lewo- i prawostronny na ulicy, to też jeden jest logiczny, a drugi nie?
Wcześniej używałem Canona, przyzwyczajenie do Nikona zajęło mi... może dzień.

maki
08-05-2010, 20:49
Logicznie jest wtedy jeżeli ruch w prawo (na osi X) powoduje wzrost wartości. Po zamianie w menu niestety drugie kółko zaczyna odwrotnie działać. Do dupy to jest wymyślone.

karolt
08-05-2010, 21:13
A, ja widocznie nie przeniosłem zamiłowania do matmy na kręcenie kółkami w aparacie :-D. Rzeczywiście, jeśli projektanci aparatu mieliby patrzeć na osie układu współrzędnych (co to ma wspólnego??), to faktycznie, do bani...

Rarog
08-05-2010, 21:19
Logicznie jest wtedy jeżeli ruch w prawo (na osi X) powoduje wzrost wartości. Po zamianie w menu niestety drugie kółko zaczyna odwrotnie działać. Do dupy to jest wymyślone.

Zdaje się że za zmianę korekty ekspozycji odpowiada Main Command Dial tzn. główne pokrętło pod kciukiem. Twoja logika opiera się na ruchu obrotowym wokół osi, ale tak naprawdę żeby zakręcić kółkiem w prawo to kciuk przesuwamy w lewo :)
Jak dla mnie to logiczny jest ruch liniowy tzn. kciuk w lewo --> mniej, kciuk w prawo --> więcej.
Na tej samej logice opiera się działanie przedniego kółka - czyli w tym wypadku odwrotnie, gdyż w kręcąc w prawo przesuwamy jednocześnie palec wskazujący w prawą stronę i zwiększamy wartości.

Zgadzam się z karolt'em że właśnie takie rozwiązanie jest jedyne logiczne, gdyż wystarczy zapamiętać że "w prawo" znaczy "więcej" ;)

maki
08-05-2010, 21:46
O czym Ty do mnie rozmawiasz? Jeżeli nic nie zmieniam w menu, to ciągnąc kciukiem w prawo niedoświetlam (koryguję na minus). Jeżeli reverse rotation na ON, to znow pod wskazującym ruch w prawo nie zwiększa wartości przesłony (niby zmniejsza więc rozjaśnia, ale mnie taka logika nie interesuje).

fafniak
08-05-2010, 21:51
To ja jednak przyłączę się do grona twierdzących że to jednak niezbyt dobrze nikon rozwiązał..a połączenie zmiany korekcji naświetlania z przestawieniem jednoczesnym w "którą stronę" działają kółka nastawcze...to jest idiotyczne - wystarczyło rozdzielić te sprawy...

deep
08-05-2010, 21:57
No mi też to nie pasuje i nic z tym nie mogę zrobić, od ponad 10 lat próbuję się przyzwyczaić ale jakoś nie wychodzi i często kręcę w jedną po ty by zaraz kręcić w drugą stronę.

maki
08-05-2010, 21:57
Tym bardziej żenujące, że w przeciwieństwie do gum jest to kwestia softowa, kilka linijek kodu czy czego tam...

Rarog
08-05-2010, 22:10
O czym Ty do mnie rozmawiasz? Jeżeli nic nie zmieniam w menu, to ciągnąc kciukiem w prawo niedoświetlam (koryguję na minus). Jeżeli reverse rotation na ON, to znow pod wskazującym ruch w prawo nie zwiększa wartości przesłony (niby zmniejsza więc rozjaśnia, ale mnie taka logika nie interesuje).

Nie rozmawiam - tylko piszę, lub komentuję :P
Nie wiem jaki masz aparat ale w D200 jest dokładnie tak jak napisałem i mnie taka logika odpowiada, a zresztą wszystko jest kwestią przyzwyczajenia. Poza tym Robiąc w RAW'ach, korekcję ekspozycji robi się naprawdę w wyjątkowych sytuacjach.

maki
08-05-2010, 22:15
D300 i niestety nie widze możliwości takigo configu jaki bym chciał.
Pozdr

franki
08-05-2010, 23:10
Zawsze można zmienić system

maki
08-05-2010, 23:28
Pewnie że można. System ma niewiele wspólnego z wypowiedzią artystyczną i nie jest najważniejszy. Pod tym względem C i N niewiele się różnią pod względem możliwości.Wygoda to inna sprawa.

Władca Pixeli
08-05-2010, 23:46
To właśnie Nikon ma logicznie, a reszta musiała inaczej, bo patenty nie pozwalały :-D
A tak serio - to co znaczy, że "logicznie" jest w lewo albo w prawo?
Jak masz ruch lewo- i prawostronny na ulicy, to też jeden jest logiczny, a drugi nie?
Wcześniej używałem Canona, przyzwyczajenie do Nikona zajęło mi... może dzień.
Jest w tym ustawieniu logika.
Wystarczy ustawić aparat na tryb M. Ruch przedniego i tylnego kółka pokrywa się z kierunkiem korygowania ("chowania") skali światłomierza tak aby uzyskać na skali "0"

Jacek_Z
09-05-2010, 21:51
No mi też to nie pasuje i nic z tym nie mogę zrobić, od ponad 10 lat próbuję się przyzwyczaić ale jakoś nie wychodzi i często kręcę w jedną po ty by zaraz kręcić w drugą stronę.Też tak mam. To jeden z nielicznych minusów w ergonomii nikona.

kZC_
10-05-2010, 00:29
No mi też to nie pasuje i nic z tym nie mogę zrobić, od ponad 10 lat próbuję się przyzwyczaić ale jakoś nie wychodzi i często kręcę w jedną po ty by zaraz kręcić w drugą stronę.

mam dokładnie tak samo :D nigdy się nie przyzwyczaje..

Jarek78
10-05-2010, 07:39
Ja na początku jak przesiadłem się z Canona, dałem się nabrac. Nie wiedziałem , ze Nikon ma odwrócone skale (zreszta mocowanie obiektywów tez w odwrotną strone niż w Canonie - bałem się ze urwe obiektyw z body). W momencie robienia fotografii kręciłem kolkami i dziwiłem się ze nawet w warunkach domowych i przy F10-16 wskaznik ciągle leci na prawo wiec zdjęcie prześwietlone bedzie. DOpiero po jakims czasie zorientowałem się ze wskazniki są odwrócone.... dobrze , ze mozna sobie to przestawic w menu. Po tylu latach w Canonie trudno mi się było przyzwyczaic do takiej zamiany.

ekonet
10-05-2010, 09:44
D300 i niestety nie widze możliwości takigo configu jaki bym chciał.
Pozdr
Chcesz powiedzieć, że w D300 nie da się zmienić pozycji plusa i minusa oraz kierunków kręcenia?
Da się.

deep
10-05-2010, 09:48
Jest jeden problem przy takiej zmianie, zmienia się też kierunek kręcenia przysłoną (bo jest to pod jedną opcją-mogliby to rozdzielić i już by było po problemie) i to by było dla mnie kolejnym problem.

ekonet
10-05-2010, 09:57
Teraz wziąłem w łapę, by sprawdzić - faktycznie, kręcenie w prawo głównym kółkiem wprowadza korektę na minus. Ale mnie to zupełnie nie przeszkadza, traktuję to jako zwiększenie liczby w mianowniku czasu otwarcia migawki i logika nie szwankuje. ;)

Jacek_Z
10-05-2010, 10:00
Jest jeden problem przy takiej zmianie, zmienia się też kierunek kręcenia przysłoną (bo jest to pod jedną opcją-mogliby to rozdzielić i już by było po problemie)No właśnie. Dlatego ja zostawiam korekcję tak jak jest fabrycznie, w moim odczuciu nieprawidłowo.

deep
10-05-2010, 10:17
Pewnie dodadzą taką opcję w D8 albo w D9 :)

maki
10-05-2010, 14:05
O ile się nie mylę, dodatkowo: mimo że zamieniamy kierunki w menu, jeżeli z palca na korpusie wciskamy np. ISO i kręcimy kołkiem - nic się nie zmieniło. Dla mnie pomieszanie z poplątaniem, bez pojęcia w ogóle...

dzejms
10-05-2010, 14:14
No to sie mylisz.

maki
10-05-2010, 14:23
No to sie mylisz.

dawaj dalej

dzejms
10-05-2010, 14:32
dawaj dalej

1. Wylacz autoISO
2. przycisk ISO ma body moze byc ustawiony w dwa sposoby:

A) wciskasz i trzymajac wcisniety krecisz tylnym pokretlem
B) wciskasz i puszczasz i wtedy krecisz tylnym pokretlem

Edit: chyba ze chodzi ci o kierunki zmiany, bo po trzykrotnym przeczytaniu Twojego posta zwatpilem.

maki
10-05-2010, 14:43
W tym wątku chodzi o zmianę kierunku.
Ja cały czas mówię o moim d300, nie mam pewności jak jest w innych sprzętach.

hostman22
10-05-2010, 18:00
mam ustawione :
-.../...+
kręcę kółkiem w prawo czas się skraca, przesłona powiększa - jak dla mnie jest ok :)
Przestawiłem też kółka, uważam że jest łatwiej do zabawy w Lv.

Chociaż dobrze by było aby każdy mógł dowolnie ustawiać takie parametry według swoich potrzeb.

roofman
10-05-2010, 18:04
A ja posłużę się rysunkiem który tłumaczy moją 'logikę' ;-)

widok 'z góry' na puszkę

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img641.imageshack.us/img641/6295/kolow.jpg)
kręcimy w nasze lewo - ekspozycja wewnątrz rośnie na plus, kręcimy w nasze prawo - ekspozycja wewnątrz maleje na minus... proste? :lol:

maki
10-05-2010, 19:51
No fantastycznie, tyle że dla mnie to jest właśnie nielogiczne.

roofman
10-05-2010, 19:53
No fantastycznie, tyle że dla mnie to jest właśnie nielogiczne.
Bo nie masz ścisłego umysłu inżyniera ;) :D

edit: a pozatym pamiętacie stare radia ze wskazówką na nitce i pokrętłem umieszczonym tak jak nasze kółko ekspozycji?
Jak pamiętam ogromna większość z jaką miałem do czynienia działała tak że kręciło się kółkiem w lewo to wskaźnik leciał w prawo...

maki
10-05-2010, 19:55
Nie przekonasz mnie że ruch kciuka w prawo wprowadzający korektę in minus to jest logiczne.

Poza tym, Inżynierze, to co narysowałeś jest w ogóle niemożliwe.

pozdrawiam

roofman
10-05-2010, 20:11
Nie przekonasz mnie że ruch kciuka w prawo wprowadzający korektę in minus to jest logiczne.
Poza tym, Inżynierze, to co narysowałeś jest w ogóle niemożliwe.
pozdrawiam
Jak niemożliwe... w widziałeś kiedyś obracające się koło w którym styczne wyznaczające kierunek jego ruchu na przeciwległych punktach umieszczonych na okręgu pokazywały ten sam kierunek i zwrot? :twisted:
Dobra... koniec, każdy ma własne wyobrażenie o tej zagadkowej zasadzie działania kółka ekspozycji... ;)

krzysztof jot
10-05-2010, 21:09
Bo nie masz ścisłego umysłu inżyniera ;) :D

...

bo fotografie robią artyści nie inżynierowie :)

dla mnie jest to logiczne, albo... przyzwyczaiłem się od lat do Nikona. Jak coś działa nie tak jakbym tego oczekiwał - nie kupuje i szukam innego, nie oczekuje od producenta że zmieni coś dla mnie.
Marudzący, mający problem z adaptacją canoniarze - no, wasze kółko jest dopiero logiczne rozwiązanie....:)

roofman
10-05-2010, 21:54
bo fotografie robią artyści nie inżynierowie :)
Tak... ale choć trochę technicznie i przestrzennie to chyba potrafi myśleć każdy? ;)
(znaczy tutaj to akurat przestrzenne myślenie pomaga rozwiązać palącą sprawę "w która stronę pokręcić aby zwiększyć ekspozycję" ;) ) *

Marudzący, mający problem z adaptacją canoniarze - no, wasze kółko jest dopiero logiczne rozwiązanie....:)
Otóż to... ;)
Zobrazuję to inaczej. Zasada działania koła:
Jadący samochód porusza się do przodu, piach spod kół leci to tyłu... (Nikon? )
Jadący samochód porusza się do przodu, piach spod kół leci do... przodu (Canon? )
(to już tak trochę złośliwie z mojej strony... :mrgreen: )

*oczywiście wypowiedź traktujcie jako humorystyczno-rozładowującą napięcie jakie powstaje w wątku, nie chcę się nikomu narażać ani załazić za skórę ;)

bublik
10-05-2010, 22:09
Moją pierwszą i jedyną puchą od zawsze był F90X. Rozumuję w zgoła inny sposób — bowiem nie prawo czy lewo, lecz zgodnie lub nie z ruchem wskazówek zegara. Wtedy logika staje się prostsza i kręcąc zgodnie ze wskazówką korekcja ekspozycji rośnie, a czas się wydłuża. Bo przecież lewo czy prawo jest względne, a ruch wskazówek zegara (pomijając wyjątki) bezwzględny.

Mamrot
10-05-2010, 23:54
Najgorzej jak się zacznie za dużo myśleć.
Też uważam, że ustawienia defaultowe są mało logiczne.
Dlatego przestawiłem oś na -.../...+ oraz ustawiłem rewers kółek i teraz jest tak jak mi odpowiada.
Oba koła kręcąc zewnętrzną stroną w kierunku plusa, dodają ekspozycję, iso w prawo też rośnie
a kręcąc zewnętrzną do minusa czas się skraca, przysłona domyka, iso maleje.

Niestety kierunku zumowania nie da się zmienić i w tym mam większy problem.

Trevor
11-05-2010, 07:34
A to nie jest tak, że kciuk przesuwamy w stronę + to zmniejszamy ekspozycję, a w - zwiększamy (czy to z przodu czy z tyłu) ?
To że przysłona zmniejsza się w kierunku + jest uzasadnione IMHO tym że prowadzi to do zwiększenia ekspozycji.

P.S.

A ja posłużę się rysunkiem który tłumaczy moją 'logikę' ;-)

widok 'z góry' na puszkę

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img641.imageshack.us/img641/6295/kolow.jpg)
kręcimy w nasze lewo - ekspozycja wewnątrz rośnie na plus, kręcimy w nasze prawo - ekspozycja wewnątrz maleje na minus... proste? :lol:

ale na tym rysunku styczne pokazują ten sam kierunek kręcenia czyli w prawo.
ta strzałka z minusem powinna być zaczepiona tam gdzie ta z plusem.
:)

Zuzus
11-05-2010, 09:44
A czy da sie odwrocic pokretla zmiany czasu i przyslony? Tak aby tym pod kciukiem zmieniac przyslone, a tym pod wlacznikiem on/off czas - takie ustawienie wydaje mi sie byc naturalne wiec cos chyba poprzestawialam w puszce bo mam na odwrot.. Tylko co..

Edit: Nieaktualne ;) Znalazlam. f9 i opcja zamien glowne/pomoc.

Mamrot
11-05-2010, 14:10
A to nie jest tak, że kciuk przesuwamy w stronę + to zmniejszamy ekspozycję, a w - zwiększamy (czy to z przodu czy z tyłu) ?

Jak tak sobie ustawisz, to możesz tak mieć. Każdemu wg. upodobań.
W menu jest pełna dowolność usawień.
Można mieć + po lewej lub po prawej,
można zwiększać wartości kręcąc w lewo lub w prawo,
niezależnie czy + jest po lewj czy po prawej
można mieć sterowanie czasu/przysłony z tyłu lub przodu.

Problemy pojawiają się tylko z interpretacją kierunku obrotu.
Ja problemu nie widzę.

roofman
11-05-2010, 19:08
ale na tym rysunku styczne pokazują ten sam kierunek kręcenia czyli w prawo.
ta strzałka z minusem powinna być zaczepiona tam gdzie ta z plusem.
:)
Plus i minus nie jest najszczęśliwiej umieszczony... znaczki miały symbolizować rośnięcie i malenie na osi jedynie...
Ciągnę kółko kciukiem w lewo - WEWNĄTRZ aparatu kółko idzie ku plusowi, analogicznie ciągnąc na zewnątrz kciukiem w prawo, kółko wewnątrz aparatu ciągnie ku minusowi... Nie wszystkim takie myślenie odpowiada, niektórzy wystające kółko uważają za suwak, stąd 'ciężkość' w strawieniu mojej 'logiki' (ja se to tylko tak tłumacze coby się nie zastanawiać w którą stronę kręcić... ale to MOJE podejście :mrgreen: ).

UBoot
12-05-2010, 22:50

Nie rozumiem was ...

Przecież rozwiązanie Nikona jest bardzo logiczne ! Gdy przeciągam palce w prawo, to ZWIĘKSZAM ŚWIATŁO, a gdy poruszam palce w lewo, to ZMNIEJSZAM ŚWIATŁO, niezależnie od tego, czy kółko jest z przodu, czy z tyłu ...

mOSAd
13-05-2010, 03:42
Nie rozumiem was ...

Przecież rozwiązanie Nikona jest bardzo logiczne ! Gdy przeciągam palce w prawo, to ZWIĘKSZAM ŚWIATŁO, a gdy poruszam palce w lewo, to ZMNIEJSZAM ŚWIATŁO, niezależnie od tego, czy kółko jest z przodu, czy z tyłu ...

Nie do końca prawda. Spróbuj zwiększyć światło za pomocą korekty. Np. przejść z 0EV na +1EV. Wtedy musisz przeciągnąć palce w lewo.

Poza tym większość ludzi myśli, nie zwiększaniem światła, ale konkretnymi liczbami. Czyli (kierunki opisują ruch kciuka):
- muszę trochę otworzyć przysłonę, mam 2.8, to zmniejszmy do 1.8 - zatem chcę kręcić w lewo
- chcę zmniejszyć prędkość, mam 250 (1/250s), potrzebuję zmniejszyć do 60 (1/60s) - zatem chcę kręcić w lewo
- chcę zmniejszyć ISO, mam 3200, wystarczy 1600 - zatem chcę kręcić w lewo
- chcę zmniejszyć temperaturę barwową dla balansu bieli - zatem chcę kręcić w lewo
- chcę dokonać korekty światła, trochę niedoświetlić, mam 0 EV, chcę zmniejszyć do -2/3 EV - - zatem chcę kręcić W LEWO, ALE MUSZĘ W PRAWO
- chcę dokonać korekty błysku, trochę niedoświetlić, mam 0 EV, chcę zmniejszyć do -2/3 EV - - zatem chcę kręcić W LEWO, ALE MUSZĘ W PRAWO, DODATKOWO PALCEM WSKAZUJĄCYM ZAMIAST KCIUKIEM!

Krótko mówiąc brak jest opcji ustawienia tyczącego się tylko i wyłącznie zmiany kierunku *korekty ekspozycji*. Co ciekawe, jest ustawienie by zamienić miejscami wskaźniki w wizjerze, czyli możesz mieć od -2EV do +2EV lub odwrotnie: od +2EV do -2EV. Tylko to ustawienie też nic nie daje, bo nadal nie da się ustawić aparatu tak, by kręcąc kciukiem w prawo zwiększyć korektę na plus - czyli uczynić zdjęcie jaśniejszym. Powinno przy okazji znaleźć się ustawienie do zamiany pokręteł przy zmianie parametrów błysku. To mnie jeszcze bardziej wkurza.

Władca Pixeli
13-05-2010, 04:07
Czy jak przeciętny forumowicz podciera d... papierem toaletowym, to też myśli kategoriami: jak ruch w górę to dodatni a jak w dół to ujemny, czyli bardzie logiczny jest ruch w dół bo odejmujemy :mrgreen:

mOSAd
13-05-2010, 04:14
Czy jak przeciętny forumowicz podciera d... papierem toaletowym, to też myśli kategoriami: jak ruch w górę to dodatni a jak w dół to ujemny, czyli bardzie logiczny jest ruch w dół bo odejmujemy :mrgreen:

To zła analogia, bo to jest ruch posuwisto-zwrotny, a nie przestawienie jednego parametru. ;)

Mamrot
13-05-2010, 12:53
Krótko mówiąc brak jest opcji ustawienia tyczącego się tylko i wyłącznie zmiany kierunku *korekty ekspozycji*.

nie da się ustawić aparatu tak, by kręcąc kciukiem w prawo zwiększyć korektę na plus - czyli uczynić zdjęcie jaśniejszym.

W którym aparacie brak tej opcji?
Mam D3 i mam taką opcję,
patrzę na opisy Menu Custom Settings na dpreview i w D300 i D700 też to jest.

mOSAd
13-05-2010, 16:55
W którym aparacie brak tej opcji?
Mam D3 i mam taką opcję,
patrzę na opisy Menu Custom Settings na dpreview i w D300 i D700 też to jest.
A możesz podać numerek (dla D700 na przykład)? I co ważniejsze - czy sprawdzałeś jak działa?

thorcik
13-05-2010, 16:57
bardzie logiczny jest ruch w dół bo odejmujemy :mrgreen:

Może i logiczny ale w przypadku forumowiczek może być niebezpieczny i grozić chorobami układu wydalniczego ;oP

Mamrot
14-05-2010, 00:59
A możesz podać numerek (dla D700 na przykład)? I co ważniejsze - czy sprawdzałeś jak działa?

W D3 który mam, F7 Reverse rotation/Obrót wstecz na Yes/Tak,
wszystko w prawo dodaje ekspozycję,
czyli przysłona otwiera się, czas się wydłuża, iso rośnie, korekta ekspozycji idzie na +.
D3 nie ma lampy, więc nie sprawdzę korekcji błysku.
Ustawienie drabinki -/+ +/- jest niezałeżnym ustawieniem F10 (D700/F12).

W D300 z tego co widzę w Dpreview (http://www.dpreview.com/reviews/nikond300/page11.asp) F7
W D700...... Dpreview (http://www.dpreview.com/reviews/nikond700/page11.asp) f9

Byłoby dla mnie dziwne, gdyby w D3 działało a w D700 nie.

mOSAd
14-05-2010, 02:16
Tak, ale to o czym piszesz, a to o czym pisze większość w wątku to dwie różne sprawy. Chcemy zwiększać wszystkie *liczby* machając kciukiem w prawo. A tak się nie da.

Nie chcę zwiększać ekspozycji. Nie mam takiej potrzeby! Ekspozycję za mnie ustawia automat! Praktycznie nigdy nie ruszam przysłoną lub czasem lub ISO w celu zwiększenia ekspozycji! Może to ma sens w studio, ale ja nie fotografuję w studio. Nie myślę więc w kategoriach zwiększania światła, bo mi inny parametr automaczynie to skompensuje. Ja myślę w kategoriach:
- otworzyć przysłonę, zmienić głębię
- skrócić czas - zamrozić ruch
- zwiększyć korektę ekspozycji
Wszystko cyferkami. Zmniejszając je chcę kręcić w lewo. I tyle.
Brak możliwości zmiany kierunku dla korekty ekspozycji to jest jakaś zaszłość z lat pięćdziesiątych chyba. :)

Beson
11-05-2012, 20:58
Taki o to problem:

W D700 kręcę w prawo mam plus, w D3 kręcę w prawo mam minus - zaczyna mi się pierdzielić...

No więc biegnę szybko do "f12" w D700 aby odwrócić wskaźniki i z plusa zrobić minusa po czym kręcę znów w prawo i znów mam plus. :|

...kiedyś zmieniałem te wskaźniki i było ok, teraz zmieniam i nic się nie dzieje. Coś źle robię?

drdln
12-05-2012, 22:56
drugi post:

Menu->Controls->f9-customize control dials->reverse rotation->ON

Zamiast marudzic, przeczytalbys instrukcje.

grissley
13-05-2012, 00:30
Ja od 11tu lat nie mogę się do tych kierunków przyzwyczaić - jedyna rysa na idealnej (jak dla mnie) obsłudze Nikona... :(

Beson
13-05-2012, 01:11
drdln

Mam włączone.

elgreen
16-05-2012, 16:26
Korekta ekspozycji w złą stronę, znak korekty oddalony od jej wartości w wizjerze, ekwilibrystyka przy ręcznym ustawieniu ISO (D300s) no i narażanie aparatu na upadek przy zmianie obiektywu (kto umie trzymać aparat lewą ręką? Przecież uchwyt jest z prawej) - to takie perełki u Nikona. Można się przyzwyczaić, ale nie ma powodu, żeby się nie pośmiać :lol:

Henio Jawa
16-05-2012, 17:07
Łoł... ze 25 lat korzystam z Nikona i nie wiedziałem, że tyle w nim zła:-)

Jako praworęczny wolę operować obiektywem przy zmianie za pomocą tej właśnie ręki.
Jak Nikon projektował swój bagnet to aparaty równie dobrze trzymało się za prawą czy lewą część obudowy. Nie było jeszcze profilowanych uchwytów i szczątkowych obudów na lewo od obiektywu.

Z tym iso to o co chodzi?