Zobacz pełną wersję : N50mm czy N35mm?
Witam,
Na obecną chwilę mam zamiar kupić dwie stałki Nikkora: 50mm AF i 35mm AF-S z powodu posiadania dwóch body - d80 z silnikiem i D5000 bez silnika.. 50mm pójdzie do D80 a 35mm do D5000..
Mam pytania odnośnie tych stałek:
- która z nich przy tym samym body zrobi zdjęcia lepszej jakości?
- którą z nich zrobię bardziej ostre zdjęcia?
- po odpowiedzi na dwa powyższe pytania; jeśli stałka 35mm jest lepsza jeśli chodzi o jakość i ostrość zdjęć od 50mm to czy jest na tyle lepsza żeby dołożyć 300zł i zamiast 50mm do D80 kupić do niego też 35mm?
:)
PS. przy pytaniu o jakość i ostrość zdjęć, obydwie stałki będą ze światłem 1.8, powiedzmy że body jest postawione na statywie i obydwa obiektywy zrobią zdjęcia tej samej rzeczy, pytanie która stałka zrobi ładniejsze?
Celeborn
08-05-2010, 11:43
Tu masz wątek odnośnie 35mm
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=87122
a tu porównanie 35 i 50
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=90175
a ty o 2-ch pięćdziesiątkach
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=8074
Photoartbox
08-05-2010, 12:27
- po odpowiedzi na dwa powyższe pytania; jeśli stałka 35mm jest lepsza jeśli chodzi o jakość i ostrość zdjęć od 50mm to czy jest na tyle lepsza żeby dołożyć 300zł i zamiast 50mm do D80 kupić do niego też 35mm?
:)
Cos mnie zaciekawilo w Twojej wypowiedzi, czy moglbys mnie oswiecic w jakim celu, masz zamiar uzywac dwoch takich samych obiektywow na dwoch DX-ych body? :shock:
Kolega chyba jest na etapie, kiedy większą wagę się przykłada do zamartwiania się o sprzęt, a nie o robienie zdjęć...
Musi zrozumieć, że różnice w ostrości dwóch szkieł są mniejsze, niż różnice wynikające z jego błędów podczas robienia zdjęć, ale powoli, nie poganiajmy :-)
A jak szuka suchych danych, to wystarczy wejść na google, optyczne.pl itp.
A jak chce porady prosto z mostu, to:
Chrzań 50/1.8, bierz 35/1.8 i myśl o 50/1.4G.
Celeborn - dzięki, pomocne wątki :)
Photoartbox - D5000 jest żonki bo też foci, kupiłbym jej 50 bo tansza ale silnika nie ma więc muszę 35.. a że 35 podobno lepsza od 50 dość znacznie to sie zastanawiam czy sobie takiej też nie sprawić. od tego faktu jednak odciąga mnie myśl że żona żadko ma focenie na imprezie w ten sam dzień co ja i kupując sobie 50tke miałbym 35 + 50 do użytku własnego (poza tymi nielicznymi sobotami kiedy oboje mamy imprezę w innych miejscach :) )
karolt zamartwiam sie o sprzęt bo czymś trzeba zdjęcia robić a jak kupie to nie wymienie zbyt prędko, chce kupić raz a dobrze.
Celeborn - dzięki, pomocne wątki :)
Photoartbox - D5000 jest żonki bo też foci, kupiłbym jej 50 bo tansza ale silnika nie ma więc muszę 35.. a że 35 podobno lepsza od 50 dość znacznie to sie zastanawiam czy sobie takiej też nie sprawić. od tego faktu jednak odciąga mnie myśl że żona żadko ma focenie na imprezie w ten sam dzień co ja i kupując sobie 50tke miałbym 35 + 50 do użytku własnego (poza tymi nielicznymi sobotami kiedy oboje mamy imprezę w innych miejscach :) )
karolt zamartwiam sie o sprzęt bo czymś trzeba zdjęcia robić a jak kupie to nie wymienie zbyt prędko, chce kupić raz a dobrze.
Napiszę to co karolt olej 50 i jako drugi obiektyw kup 85 f1,8. Zestaw 35+85 da ci większe możliwości.
chwilowo mnie nie stać na 85, 50 przyda sie do portretów bo czasem robie, a jak uzbieram to kupie 85 prędziej dodatkowo niz zamiast innego..