Zobacz pełną wersję : Obiektyw na GP węgier
pustelnik
08-05-2010, 11:12
Witam,
Wybieram się w tym roku na F1 na Węgrzech, i chcę pożyczyć w sigma-procentrum obiektyw i podpiąć pod D80
Niestety będę na trybunach stojących więc z widokiem na tor może być ciężko.
Stąd moje pytanie który z obiektywów ktoś mógłby mi polecić
.
Zastanawiam się nad :
1. 100-300 f4 (ewentualnie dodatkowo TC 1.4)
2. 120-400 OS
2. 150-500 OS
Nie chciałbym przekraczać kwoty wypożyczenia 300zł
pierwszy ma dobre światło ale mniejszy zakres ( choć w ekwiwalencie to max 450 )
Pozostałe dwa mają słabe światło na krańcach (5,6 i 6,3) ale za to jest OS, za to gorzej z jakością obrazu.
I tak będziesz musiał przymykać do f8 żeby była żyletka :) Jeżeli pogoda będzie dobra, dasz radę na ISO100. Radziłbym się rozeznać który z nich ostrzy najszybciej, to może być kluczowe.
Na gp węgier jest bardzo dużo dobrych miejsc do robienia zdjęć ponieważ można sie poruszać pakrycznie do okola toru. Bylem 2 lata temu z obiektywem 18-200 a znajomy mial 70-300 powiem że po małym wykadrowaniu moje zdjęcia wyszły bardzo fajnie u znajomego podobnie wiec 300 moim zdaniem wystarczy. Jeżeli zamieżasz zabrać statyw to zapytaj sie czy w dziń wyścigu będziesz mógł do wnieść ponieważ 2 lata temu miełem statyw z który bez problemu wszedł w piątek i sobote ale w niedziele nie podobnie cofali z lodówkami przenośnymie i było dokładne sprawdzanie plecaków.
"pierwszy ma dobre światło ale mniejszy zakres ( choć w ekwiwalencie to max 450 )" - @#@#@@#@# a inne obiektywy nie maja mnoznika 1,4x :?: :?: :?:
jak bedziesz stał w oddali od toru to bierz 150-500;)
marcin_G
09-05-2010, 14:19
bierz najjaśniejszy z nich, czyli pierwszy. Nic nie zastąpi możliwości "mrożenia" ruchu na krótkim czasie, przy f/4
pustelnik
09-05-2010, 16:39
"pierwszy ma dobre światło ale mniejszy zakres ( choć w ekwiwalencie to max 450 )" - @#@#@@#@# a inne obiektywy nie maja mnoznika 1,4x :?: :?: :?:
Nie no jasna sprawa że pozostałe też mają.
Wielkie dzięki za wskazówki.
Zamiast statywu będę chciał wziąć z sobą monopod.
Przyznam się że najbardziej zastanawiam się pomiędzy 100-300 a 120-400.
Ale chyba zdecyduje się na 100-300 by nie tracić na ostrości obrazu.
Upewnij sie, ze wpuszcza Cie z taka ogniskowa.
Podczas GP Singapuru i Japonii sprawdzali i nie wpuszczali z niczym dluzszym niz 300mm.
Widzialem osobiscie jak 80-400 zostal zawrocony.
To mogly byc lokalne przepisy, ale sprawdzic nie zaszkodzi...
Uzupelniajac ta informacje; na Silverstone nie wpuszczali niczego dluzszego niz 30 cm (dlugosc obiektywu, a nie ogniskowa).
pustelnik
10-05-2010, 10:17
Upewnij sie, ze wpuszcza Cie z taka ogniskowa.
Podczas GP Singapuru i Japonii sprawdzali i nie wpuszczali z niczym dluzszym niz 300mm.
Widzialem osobiscie jak 80-400 zostal zawrocony.
To mogly byc lokalne przepisy, ale sprawdzic nie zaszkodzi...
Ok wielkie dzięki. poszperam trochę, może uda się dowiedzieć coś na ten temat.
Na GP Wegier bylem co prawda w 2006 roku, ale wtedy wszystkie szkla bez problemu wchodzily - znajomi bez problemu wnosili profesjonalny sprzet (Mark z wielkimi bialymi tele na statywach).
Ja wtedy mialem tylko kompakta Sony H1, ale z miejscami na "trawce" uzywalem glownie ekwiwalentow 400mm. Co prawda czasy sie zmienily, wiec moze teraz po prostu wezmiesz ostre szklo i bedziesz cropy robil.
pustelnik
11-05-2010, 14:24
Na GP Wegier bylem co prawda w 2006 roku, ale wtedy wszystkie szkla bez problemu wchodzily - znajomi bez problemu wnosili profesjonalny sprzet (Mark z wielkimi bialymi tele na statywach).
Ja wtedy mialem tylko kompakta Sony H1, ale z miejscami na "trawce" uzywalem glownie ekwiwalentow 400mm. Co prawda czasy sie zmienily, wiec moze teraz po prostu wezmiesz ostre szklo i bedziesz cropy robil.
Wpadłem na pomysł by wziąć ostrą sigmę 100-300 i dodatkowo TC 1.4x. Mam nadzieję że w razie czego nikt się nie zorientuje ;)