Zobacz pełną wersję : Która z tanich naświetla najdokładniej?
Witam,
Szukam lampy w granicach 500zł do pracy w sankach i w iTTLu. Nie dbam o CLSa, manualne ustawienia, tryb A i inne gadżety. Zależy mi tylko na tym, żeby była powtarzalna i właściwie naświetlała zarówno na wprost jak i z odwrócona głowicą, nasadkami itp. O Di622 czytałem, ze nie doświetla z palnikiem na wprost i trzeba kompensować. Czy PZ42X naświetla prawidłowo we wszystkich sytuacjach?? Tak naprawdę to rozważam jedną z tych dwóch i nie wiem czy w Nissinie nie zostało coś poprawione w sofcie. Mój obecny Metz 40MZ-3i niestety nie gada z D70s i trzeba pracować w trybie A pilnując przysłony, ISO i zoomu na co często nie ma czasu. Poza tym tryb A sprawdza się tylko w typowych sytuacjach i z obiektywami o kącie zbliżonym do 50mm dla FF. SB-600 i 48 AF-1 są za drogie jak na moje okazjonalne błyskanie.
Dołączam się do pytania, również mam dylemat między Sunpakiem a Nissinem tyle że do innej puchy. Przeczytałem większość wątku o Nissinie jednak chciałbym usłyszeć konkretną rade. Nie dbam o strobbing czy inne bajery, chcę po prostu uzupełnić lampę wbudowaną. Szukam lampki która posłuży mi długo, której nie bede musiał zmieniać za 2 miesiace bo już "nie wystarcza". Interesują mnie te 2, PZ42X i Di622. Głównie chodzi o dobre naświetlanie w automatyce bo na manual jest za wcześnie, przynajmniej do lampy, bo to bedzie moja pierwsza. Jakieś sample? Porady użytkowników?
Jako że to mój pierwszy post, chciałbym serdecznie powitać wszystkich użytkowników :)
Używam PZ42x i nie mam problemów z niedoświetleniem. Wręcz przeciwnie, zwykle ją skręcam o 0,7-1EV dla zachowania klimatu. Lampa ma dodatkowo wybór trybu 35mm bądź digital, co pozwala na właściwą pracę zooma.
lodzermensch
08-05-2010, 13:27
Sb-400
Nissina nie znam, Sunpaka PZ42X a właściwie jego bliźniaka Fomei mam i oceniam b. dobrze. Gdyby nie brać pod uwagę kilku funkcji jakimi SB600 dysponuje a których PZ42X nie ma to można by te dwie lampy postawić na równo. No, może SB600 jest troszkę mocniejsza i szybciej się ładuje, ale to niewielka różnica.
Rozumiem, że PZ42X nie wymaga jakichś szczególnych korekt uzależnionych od położenia palnika? Chodzi mi o to żeby w żadnym z jego położeń nie pojawiało się jakieś ewidentne niedoświetlanie/prześwietlanie tylko żeby iTTL działał tak jak powinien. Jeżeli tak działa to dla mnie OK.
P.S. SB-400 to nieporozumienie za pieniądze które za nią żądają.
lodzermensch
08-05-2010, 22:22
SB-400 to nieporozumienie za pieniądze które za nią żądają.
Nie pisałeś, jakie pieniądze chcesz wydać, tylko czego oczekujesz po lampie.
Chciałeś, żeby była tańsza od SB-600.
SB-400 spełnia wszystkie Twoje wymagania z dużym zapasem. Wcale nie jest taka głupia, na prawdę.
Jeśli za droga, to może napisz, ile masz do wydania.
Nie pisałeś, jakie pieniądze chcesz wydać, tylko czego oczekujesz po lampie.
Chciałeś, żeby była tańsza od SB-600.
SB-400 spełnia wszystkie Twoje wymagania z dużym zapasem. Wcale nie jest taka głupia, na prawdę.
Jeśli za droga, to może napisz, ile masz do wydania.
Napisałem że 500zł i tutaj faktycznie SB400 się zmieści. Odpada dla mnie natomiast dlatego, że jest słabiutka i nie obraca głowicy na boki. Gdyby kosztowała 200zł to być może bym ją kupił, ale za 500 uważam że Sunpak lub Nissin są o wiele lepszym wyborem. Muszę tylko wiedzieć czy prawidłowo naświetlają.
Jutro mam Nissina Di-622 do odbioru w RTV EURO to się podziele wrażeniami. Dlaczego nie sunpak? Nissin ma większą LP ;)
Jutro mam Nissina Di-622 do odbioru w RTV EURO to się podziele wrażeniami. Dlaczego nie sunpak? Nissin ma większą LP ;)
Byłoby fajnie gdybyś zrobił prosty teścik - lampa wbudowana, Nissin na wprost i nissin z różnymi kątami głowicy (bez żadnych korekt oczywiście). Gdyby się okazało że też naświetla dobrze to też bym go wolał.
Mam postawić jakiś obiekt przed kadrem i po prostu strzelić bez korekty EV? Tak? Nigdy nei robiłem takich testów, więc prosty opis czynności (oczywiście nie dla "tępaka" ;) ) by mi sie przydał :)
Mam postawić jakiś obiekt przed kadrem i po prostu strzelić bez korekty EV? Tak? Nigdy nei robiłem takich testów, więc prosty opis czynności (oczywiście nie dla "tępaka" ;) ) by mi sie przydał :)
Tak, postawić cokolwiek tak żeby w miarę wypełnić kadr i cyknąć kilka fotek bez korekty EV. :) Wtedy będzie widać jak lampa naświetla w różnych położeniach palnika a wbudowana tylko dla porównania.
di622 przy obróconym palniku od pozycji "na wprost" traci zoom i automatycznie ustawia ogniskową na 35mm. Nie wiem, czy to pomoże w wyborze, ale tyle wiem i swojego czasu bardzo mnie to denerwowało. Teraz jak obracam palnik, to od razu w manual wchodzę.
Czyli jak obróce prawo lewo, a jak odchylę do góry to też traci zoom?
przem426
09-05-2010, 20:29
Czyli jak obróce prawo lewo, a jak odchylę do góry to też traci zoom?
tak
zoom działa tylko wtedy, kiedy lampa błyska na wprost
Czyli mam żałować że ją zamówiłem? Jakie są sposoby żeby tego uniknąć?
Czyli mam żałować że ją zamówiłem? Jakie są sposoby żeby tego uniknąć?
A dlaczego chcesz tego unikać?? Tak naprawdę nie ma to praktycznie żadnego znaczenia kiedy lampa świeci światłem odbitym. Szeroki kąt błysku pozwala na lepsze rozproszenie światła.
Tyle, że przy obróconym palniku TTL działa jak mu się chce (raz doświetli dobrze, raz źle) - wypada przejść na manualną moc błysku.
EDIT: Albo i działa dobrze, tylko ja zwyczajnie tego nie rozumiem
Tyle, że przy obróconym palniku TTL działa jak mu się chce (raz doświetli dobrze, raz źle) - wypada przejść na manualną moc błysku.
EDIT: Albo i działa dobrze, tylko ja zwyczajnie tego nie rozumiem
No to teraz mnie zastrzeliłeś. W wielu miejscach tego forum można przeczytać, że nie doświetla przy błyskaniu na wprost, ale uwag do odbitego nigdy nie było. A z jakim body jej używasz?
Używam Di622 od 2 m-cy z D40. Faktycznie czasami potrafi być nieprzewidywalna przy błysku odbitym. Ja radzę sobie w ten sposób, że ustawiam manualny błysk (jeśli jest to możliwe), albo pełny manual na aparacie i wtedy 99% zdjęć jest doświetlonych prawidłowo. W sobotę zainwestowałem w D90 i z tą puchą Di622 radzi sobie odczuwalnie lepiej.
No to teraz mnie zastrzeliłeś. W wielu miejscach tego forum można przeczytać, że nie doświetla przy błyskaniu na wprost, ale uwag do odbitego nigdy nie było. A z jakim body jej używasz?
Używam Di622 od 2 m-cy z D40. Faktycznie czasami potrafi być nieprzewidywalna przy błysku odbitym.
A ja z D60:twisted:
A i wspomaganie AF lampy jest za wysoko.. Puszka mi nie łapie.
przem426
10-05-2010, 13:07
A ja z D60:twisted:
A i wspomaganie AF lampy jest za wysoko.. Puszka mi nie łapie.
używam Di622 z D60 od ponad pół roku, nie przypominam sobie, żebym miał kiedykolwiek problemy z światłem odbitym - zawsze dobrze dobiera siłę błysku. na wprost potrafi nie doświetlić.
co do lampki wspomagającej af - faktycznie do ~2m świeci za wysoko, na dalsze dystanse jest ok.
Z tego co widzę, to Nissin ma jednak problemy z naświetlaniem. Sytuacja w której musiałbym przechodzić na manual przy błysku odbitym jest dla mnie niedopuszczalna. W tej chwili mam taką lampę (no może o klasę lepszą, bo działa przynajmniej w trybie A) i szukam czegoś co będzie niezawodnie działało w iTTLu. Skończy się więc chyba na PZ42X.
Z moim D3k nie widzę problemó z niedoświetlanie na błysku odbitym. Chcieliście test, tylko powiedzcie jakie tło? Białe może być? Czy to nie ma różnicy.
W D3000, wspomaganie lampy świeci w sam środek kadru i pokrywa większosć punktów poza tymi, najbardziej wysuniętymi na boki, (1 lewo i 1 prawo)
marcinez
10-05-2010, 22:22
Używam Di622 od kilku miesięcy. Z odbitym światłem rzadko które zdjęcie jest źle naświetlone. Na wprost też sobie dobrze radzi.
Z powyższych wypowiedzi zaczyna do mnie docierać, że moja 622 mogła zejść z taśmy produkcyjnej w piątek 13tego..
przem426
11-05-2010, 09:21
Z tego co widzę, to Nissin ma jednak problemy z naświetlaniem. Sytuacja w której musiałbym przechodzić na manual przy błysku odbitym jest dla mnie niedopuszczalna. W tej chwili mam taką lampę (no może o klasę lepszą, bo działa przynajmniej w trybie A) i szukam czegoś co będzie niezawodnie działało w iTTLu. Skończy się więc chyba na PZ42X.
przecież każdy tu pisze że przy dobitym nissin działa dobrze.
"przecież każdy tu pisze że przy dobitym nissin działa dobrze"
Przy "dobitym" to ze strachu działa dobrze....
przecież każdy tu pisze że przy dobitym nissin działa dobrze.
KaeF tego nie napisał. Ktoś również wspomniał, że na wprost niedoświetla. Wolę więc chyba jednak Sunpaka. A czy ktoś mógłby potwierdzić (lub zaprzeczyć) że zastosowanie zdalnego wyzwalacza iTTL zrobi z Sunpaka lampę funkcjonalnie odpowiadającą lampom CLS? W tej chwili nie jest mi to potrzebne i nie chcę za tę opcję dopłacać (do 48 AF-1) ale w przyszłości kto wie..