PDA

Zobacz pełną wersję : Która z tanich naświetla najdokładniej?

darzur
08-05-2010, 10:46
Witam,

Szukam lampy w granicach 500zł do pracy w sankach i w iTTLu. Nie dbam o CLSa, manualne ustawienia, tryb A i inne gadżety. Zależy mi tylko na tym, żeby była powtarzalna i właściwie naświetlała zarówno na wprost jak i z odwrócona głowicą, nasadkami itp. O Di622 czytałem, ze nie doświetla z palnikiem na wprost i trzeba kompensować. Czy PZ42X naświetla prawidłowo we wszystkich sytuacjach?? Tak naprawdę to rozważam jedną z tych dwóch i nie wiem czy w Nissinie nie zostało coś poprawione w sofcie. Mój obecny Metz 40MZ-3i niestety nie gada z D70s i trzeba pracować w trybie A pilnując przysłony, ISO i zoomu na co często nie ma czasu. Poza tym tryb A sprawdza się tylko w typowych sytuacjach i z obiektywami o kącie zbliżonym do 50mm dla FF. SB-600 i 48 AF-1 są za drogie jak na moje okazjonalne błyskanie.

Grand.
08-05-2010, 12:49
Dołączam się do pytania, również mam dylemat między Sunpakiem a Nissinem tyle że do innej puchy. Przeczytałem większość wątku o Nissinie jednak chciałbym usłyszeć konkretną rade. Nie dbam o strobbing czy inne bajery, chcę po prostu uzupełnić lampę wbudowaną. Szukam lampki która posłuży mi długo, której nie bede musiał zmieniać za 2 miesiace bo już "nie wystarcza". Interesują mnie te 2, PZ42X i Di622. Głównie chodzi o dobre naświetlanie w automatyce bo na manual jest za wcześnie, przynajmniej do lampy, bo to bedzie moja pierwsza. Jakieś sample? Porady użytkowników?

Jako że to mój pierwszy post, chciałbym serdecznie powitać wszystkich użytkowników :)

Averne
08-05-2010, 13:19
Używam PZ42x i nie mam problemów z niedoświetleniem. Wręcz przeciwnie, zwykle ją skręcam o 0,7-1EV dla zachowania klimatu. Lampa ma dodatkowo wybór trybu 35mm bądź digital, co pozwala na właściwą pracę zooma.

lodzermensch
08-05-2010, 13:27
Sb-400

XXL
08-05-2010, 14:32
Nissina nie znam, Sunpaka PZ42X a właściwie jego bliźniaka Fomei mam i oceniam b. dobrze. Gdyby nie brać pod uwagę kilku funkcji jakimi SB600 dysponuje a których PZ42X nie ma to można by te dwie lampy postawić na równo. No, może SB600 jest troszkę mocniejsza i szybciej się ładuje, ale to niewielka różnica.

darzur
08-05-2010, 15:14
Rozumiem, że PZ42X nie wymaga jakichś szczególnych korekt uzależnionych od położenia palnika? Chodzi mi o to żeby w żadnym z jego położeń nie pojawiało się jakieś ewidentne niedoświetlanie/prześwietlanie tylko żeby iTTL działał tak jak powinien. Jeżeli tak działa to dla mnie OK.

P.S. SB-400 to nieporozumienie za pieniądze które za nią żądają.

lodzermensch
08-05-2010, 22:22
SB-400 to nieporozumienie za pieniądze które za nią żądają.

Nie pisałeś, jakie pieniądze chcesz wydać, tylko czego oczekujesz po lampie.
Chciałeś, żeby była tańsza od SB-600.
SB-400 spełnia wszystkie Twoje wymagania z dużym zapasem. Wcale nie jest taka głupia, na prawdę.
Jeśli za droga, to może napisz, ile masz do wydania.

darzur
09-05-2010, 11:00
Nie pisałeś, jakie pieniądze chcesz wydać, tylko czego oczekujesz po lampie.
Chciałeś, żeby była tańsza od SB-600.
SB-400 spełnia wszystkie Twoje wymagania z dużym zapasem. Wcale nie jest taka głupia, na prawdę.
Jeśli za droga, to może napisz, ile masz do wydania.

Napisałem że 500zł i tutaj faktycznie SB400 się zmieści. Odpada dla mnie natomiast dlatego, że jest słabiutka i nie obraca głowicy na boki. Gdyby kosztowała 200zł to być może bym ją kupił, ale za 500 uważam że Sunpak lub Nissin są o wiele lepszym wyborem. Muszę tylko wiedzieć czy prawidłowo naświetlają.

Grand.
09-05-2010, 16:16
Jutro mam Nissina Di-622 do odbioru w RTV EURO to się podziele wrażeniami. Dlaczego nie sunpak? Nissin ma większą LP ;)

darzur
09-05-2010, 17:40
Jutro mam Nissina Di-622 do odbioru w RTV EURO to się podziele wrażeniami. Dlaczego nie sunpak? Nissin ma większą LP ;)

Byłoby fajnie gdybyś zrobił prosty teścik - lampa wbudowana, Nissin na wprost i nissin z różnymi kątami głowicy (bez żadnych korekt oczywiście). Gdyby się okazało że też naświetla dobrze to też bym go wolał.

Grand.
09-05-2010, 18:11
Mam postawić jakiś obiekt przed kadrem i po prostu strzelić bez korekty EV? Tak? Nigdy nei robiłem takich testów, więc prosty opis czynności (oczywiście nie dla "tępaka" ;) ) by mi sie przydał :)

darzur
09-05-2010, 18:14
Mam postawić jakiś obiekt przed kadrem i po prostu strzelić bez korekty EV? Tak? Nigdy nei robiłem takich testów, więc prosty opis czynności (oczywiście nie dla "tępaka" ;) ) by mi sie przydał :)

Tak, postawić cokolwiek tak żeby w miarę wypełnić kadr i cyknąć kilka fotek bez korekty EV. :) Wtedy będzie widać jak lampa naświetla w różnych położeniach palnika a wbudowana tylko dla porównania.

KaeF
09-05-2010, 18:22
di622 przy obróconym palniku od pozycji "na wprost" traci zoom i automatycznie ustawia ogniskową na 35mm. Nie wiem, czy to pomoże w wyborze, ale tyle wiem i swojego czasu bardzo mnie to denerwowało. Teraz jak obracam palnik, to od razu w manual wchodzę.

Grand.
09-05-2010, 18:55
Czyli jak obróce prawo lewo, a jak odchylę do góry to też traci zoom?

przem426
09-05-2010, 20:29
Czyli jak obróce prawo lewo, a jak odchylę do góry to też traci zoom?

tak

zoom działa tylko wtedy, kiedy lampa błyska na wprost

Grand.
09-05-2010, 20:50
Czyli mam żałować że ją zamówiłem? Jakie są sposoby żeby tego uniknąć?

darzur
09-05-2010, 21:52
Czyli mam żałować że ją zamówiłem? Jakie są sposoby żeby tego uniknąć?

A dlaczego chcesz tego unikać?? Tak naprawdę nie ma to praktycznie żadnego znaczenia kiedy lampa świeci światłem odbitym. Szeroki kąt błysku pozwala na lepsze rozproszenie światła.

KaeF
10-05-2010, 00:12
Tyle, że przy obróconym palniku TTL działa jak mu się chce (raz doświetli dobrze, raz źle) - wypada przejść na manualną moc błysku.

EDIT: Albo i działa dobrze, tylko ja zwyczajnie tego nie rozumiem

darzur
10-05-2010, 06:26
Tyle, że przy obróconym palniku TTL działa jak mu się chce (raz doświetli dobrze, raz źle) - wypada przejść na manualną moc błysku.

EDIT: Albo i działa dobrze, tylko ja zwyczajnie tego nie rozumiem

No to teraz mnie zastrzeliłeś. W wielu miejscach tego forum można przeczytać, że nie doświetla przy błyskaniu na wprost, ale uwag do odbitego nigdy nie było. A z jakim body jej używasz?

jacool
10-05-2010, 08:35
Używam Di622 od 2 m-cy z D40. Faktycznie czasami potrafi być nieprzewidywalna przy błysku odbitym. Ja radzę sobie w ten sposób, że ustawiam manualny błysk (jeśli jest to możliwe), albo pełny manual na aparacie i wtedy 99% zdjęć jest doświetlonych prawidłowo. W sobotę zainwestowałem w D90 i z tą puchą Di622 radzi sobie odczuwalnie lepiej.

KaeF
10-05-2010, 10:47
No to teraz mnie zastrzeliłeś. W wielu miejscach tego forum można przeczytać, że nie doświetla przy błyskaniu na wprost, ale uwag do odbitego nigdy nie było. A z jakim body jej używasz?

Używam Di622 od 2 m-cy z D40. Faktycznie czasami potrafi być nieprzewidywalna przy błysku odbitym.

A ja z D60:twisted:

A i wspomaganie AF lampy jest za wysoko.. Puszka mi nie łapie.

przem426
10-05-2010, 13:07
A ja z D60:twisted:

A i wspomaganie AF lampy jest za wysoko.. Puszka mi nie łapie.

używam Di622 z D60 od ponad pół roku, nie przypominam sobie, żebym miał kiedykolwiek problemy z światłem odbitym - zawsze dobrze dobiera siłę błysku. na wprost potrafi nie doświetlić.

co do lampki wspomagającej af - faktycznie do ~2m świeci za wysoko, na dalsze dystanse jest ok.

darzur
10-05-2010, 16:16
Z tego co widzę, to Nissin ma jednak problemy z naświetlaniem. Sytuacja w której musiałbym przechodzić na manual przy błysku odbitym jest dla mnie niedopuszczalna. W tej chwili mam taką lampę (no może o klasę lepszą, bo działa przynajmniej w trybie A) i szukam czegoś co będzie niezawodnie działało w iTTLu. Skończy się więc chyba na PZ42X.

Grand.
10-05-2010, 21:59
Z moim D3k nie widzę problemó z niedoświetlanie na błysku odbitym. Chcieliście test, tylko powiedzcie jakie tło? Białe może być? Czy to nie ma różnicy.

W D3000, wspomaganie lampy świeci w sam środek kadru i pokrywa większosć punktów poza tymi, najbardziej wysuniętymi na boki, (1 lewo i 1 prawo)

marcinez
10-05-2010, 22:22
Używam Di622 od kilku miesięcy. Z odbitym światłem rzadko które zdjęcie jest źle naświetlone. Na wprost też sobie dobrze radzi.

KaeF
10-05-2010, 23:55
Z powyższych wypowiedzi zaczyna do mnie docierać, że moja 622 mogła zejść z taśmy produkcyjnej w piątek 13tego..

przem426
11-05-2010, 09:21
Z tego co widzę, to Nissin ma jednak problemy z naświetlaniem. Sytuacja w której musiałbym przechodzić na manual przy błysku odbitym jest dla mnie niedopuszczalna. W tej chwili mam taką lampę (no może o klasę lepszą, bo działa przynajmniej w trybie A) i szukam czegoś co będzie niezawodnie działało w iTTLu. Skończy się więc chyba na PZ42X.

przecież każdy tu pisze że przy dobitym nissin działa dobrze.

XXL
11-05-2010, 11:38
"przecież każdy tu pisze że przy dobitym nissin działa dobrze"
Przy "dobitym" to ze strachu działa dobrze....

darzur
11-05-2010, 16:10
przecież każdy tu pisze że przy dobitym nissin działa dobrze.

KaeF tego nie napisał. Ktoś również wspomniał, że na wprost niedoświetla. Wolę więc chyba jednak Sunpaka. A czy ktoś mógłby potwierdzić (lub zaprzeczyć) że zastosowanie zdalnego wyzwalacza iTTL zrobi z Sunpaka lampę funkcjonalnie odpowiadającą lampom CLS? W tej chwili nie jest mi to potrzebne i nie chcę za tę opcję dopłacać (do 48 AF-1) ale w przyszłości kto wie..