Zobacz pełną wersję : Siła jednej fotografii
http://blogbiszopa.blog.onet.pl/Fotografia-ktora-przegrala-woj,2,ID405841365,DA2010-05-04,n
mocne zdjęcie...
Marian K
07-05-2010, 22:23
http://blogbiszopa.blog.onet.pl/Fotografia-ktora-przegrala-woj,2,ID405841365,DA2010-05-04,n
mocne zdjęcie...
Dobrze że to zamieściłeś.
Teraz wiem dlaczego to zdjęcie nie wywołało we mnie współczucia dla ....no właśnie ofiary ?!.
Człowiek w swoim zakłamaniu chciałby żeby wojna była bardziej humanitarna niż życie.
mocne zdjęcie...
Widzę że czytamy tego samego bloga : )
Widzę że czytamy tego samego bloga : )
od dzisiaj pewnie tak, bo ciekawy jest.
przyznam, że na ten wpis dotyczący zdjęcia zostałem skierowany przez onet ;)
ta fotografia odegrała podobną rolę, jak fotografia bandyty Che Guevary ... Stała się ikoną zła ucharakteryzowanego na dobro ...
słusznie powiedział autor tej fotografii, że nawet niezafałszowane zdjęcie nie mówi prawdy ...
Rafał_Sz
08-05-2010, 08:41
Problem polega na tym, że przeważnie widzimy to co chcemy zobaczyć...
jackrabbit
08-05-2010, 11:32
ta fotografia odegrała podobną rolę, jak fotografia bandyty Che Guevary ... Stała się ikoną zła ucharakteryzowanego na dobro ...
a oczywiscie rozpetanie wojny przez USA to byl akt dobra?
a oczywiscie rozpetanie wojny przez USA to byl akt dobra?
Bo oczywiście wszystkie wojny rozpętuje USA.
Doucz się i poczytaj od kiedy tam trwała wojna.
jackrabbit
08-05-2010, 11:55
Doucz się i poczytaj od kiedy tam trwała wojna.
uogolniajac, od wtedy kiedy Ameryka zaczela sie tam mieszac na sile w polityke :)
jackrabit - rozumiem, że w Wietnamie nie było "miłujących pokój" doradców z ZSRR ?
U-boot, całe szczęście że byli... Bo gdyby ich nie było, Amerykanie użyliby bomby atomowej, by przywołać Wietnamczyków do porządku. Dziś oficjalnie przyznają, że jej użycie było rozpatrywane. Powstrzymał ich tylko strach przed odwetem Rosjan. Co to samego zdjęcia. W blogu czytamy "Nie złamał tym ani ówczesnego prawa, ani nie pogwałcił Konwencji Genewskiej, która chroni umundurowanych żołnierzy zaangażowanych w walkę z innymi żołnierzami. Schwytany oficer Vietcongu przebrany był za cywila i mordował Bogu ducha winnych ludzi, którzy nie mieli broni w rękach. Był zwykłym bandytą, który został natychmiast zgładzony." Ciekawe jakie prawo zezwala na samosąd?
Pozdrawiam.
ja bym zrobił TO SAMO ... bo JA, w przeciwieństwie do ciebie, uważam, że nikt i nic nie zastąpi MNIE w walce o MOJĄ rodzinę ... Gdy państwo nie jest w stanie wypełnić swojej misji, to wtedy wypełniam ją JA ...
krzysztofz24
09-05-2010, 00:26
Zdjecie znam od dawna,ale dopiero teraz z tego watku poznalem okolicznosci jego powstania..."troche" inaczej juz je odbieram...
wolverine6000
10-05-2010, 08:55
... Ciekawe jakie prawo zezwala na samosąd?
Pozdrawiam.
Sam nie wiem jakbym ja sie zachowal gdybym dostal w rece czlowieka ktory kilka dni wczesniej z zimna krwia zamordowal moja rodzine... napewno nie rozwazal bym aspektow prawnych...
tbogdanowicz
10-05-2010, 13:32
Aspekty prawne???
Powinien pozwolić mu dłuuuugo umierać i później powiedzieć że był w szoku po tym jak zobaczył ilu cywili ZAMORDOWAŁ ten "partyzant", wspierany przez ZSRR.
U-boot, całe szczęście że byli... Bo gdyby ich nie było, Amerykanie użyliby bomby atomowej, by przywołać Wietnamczyków do porządku. Dziś oficjalnie przyznają, że jej użycie było rozpatrywane. Powstrzymał ich tylko strach przed odwetem Rosjan. Co to samego zdjęcia. W blogu czytamy "Nie złamał tym ani ówczesnego prawa, ani nie pogwałcił Konwencji Genewskiej, która chroni umundurowanych żołnierzy zaangażowanych w walkę z innymi żołnierzami. Schwytany oficer Vietcongu przebrany był za cywila i mordował Bogu ducha winnych ludzi, którzy nie mieli broni w rękach. Był zwykłym bandytą, który został natychmiast zgładzony." Ciekawe jakie prawo zezwala na samosąd?
Pozdrawiam.
Może to byś jakoś udowodnił. Żadne prawo kraju które chce się mienić demokratycznym nie zezwala na samosąd, po co takie retoryczne pytanie, przecież został ukakarany. Każdy Prezydent ma prawo ułaskawienia. Szkoda, że nie byłeś w mediach w latach sześćdziesiątych byłbyś hołubiony przez jedynie słuszną partię jako zdolny propagandzista.
Pamiętam, jak po atakach na WTC w jednym z wywiadów Leszek Kołakowski (dla tych, którzy go nie znają - jeden z najwybitniejszych współczesnych filozofów) powiedział, że jeśli Osama bin Laden zostanie schwytany, to powinien zostać na miejscu zgładzony. Uargumentował to tym, że system prawny demokracji zachodniej poniesie klęskę w zderzeniu z islamskim terroryzmem. Krótko mówiąc, jeśli Osama stanie przed sądem to jest duże prawdopodobieństwo, że przy pomocy adwokatów sąd niezawisły - oczywiście w świetle prawa - oczyści go z zarzutów.
Ale zostawmy te dyskusje - to forum o fotografii :-)
jackrabbit
10-05-2010, 21:44
ilu cywili ZAMORDOWAŁ ten "partyzant", wspierany przez ZSRR.
oczywiscie zolnierze amerykanscy oraz ich skosnoocy sojusznicy nikogo nie mordowali? :lol:
jackrabbi - ale my piszemy o TEJ KONKRETNEJ SYTUACJI ... Poza tym jeżeli sięgniemy do samej genezy konfliktu, to jednak racja pierwotna była po stronie USA i Wietnamu południowego (choć na pewno nie była to sytuacja czarno-biała) ...
słusznie powiedział autor tej fotografii, że nawet niezafałszowane zdjęcie nie mówi prawdy ...
Zgadzam się !!!