PDA

Zobacz pełną wersję : Bagaż podręczny-aparat foto.

Zbegen
07-05-2010, 20:01
Ponieważ wybieram się niedługo w daleką podróż samolotem i obowiązkowo ;) chcę mieć przy sobie D300 z zestawem 3 obiektywów (niezbyt dużych- tak, że wszystko mieści się w Lowepro Nova 180) zapytuję, czy powyższy ekwipunek może być zakwalifikowany jako "bagaż podręczny", bez żadnych kłopotów, dodatkowych opłat?
Jeśli ktoś jest zorientowany/ miał ostatnio podobną sytuację byłbym wdzięczny za informacje.
Pozdrawiam

Hoobie
07-05-2010, 20:12
Niektore linie lotnicze maja pewne restrykcje odnsnie wymiaru/wagi bagazu podrecznego. Tak wiec proponuje sprawdzic te informacje u przewoznika.
Niektore z nich "udostepniaja" pasazerom, na lotniskach, tzw. "sizery" (z ang.), cos na zasadzie stojaka, do ktorego mozesz wlozyc bagaz podreczny, sprawdzajac tym samym czy miesci sie w normie.
Dzisiaj lecialem z LowePro CompuTrekker AW, jako bagazem podrecznym - bez problemowo. Body + 3 szkla + lampa + akcesoria, łączna waga ok. 7kg.
Ale patrzac na LowePro Nova 180 wydaje mi sie, ze problemow nie powinno byc... ;)

trigger
07-05-2010, 20:40
Ja w identycznej torbie woziłem 1 body + 2 obiektywy, gps garmina (+ inne mniejsze i cenniejsze pierdoły, które wolałem mieć przy sobie, niż w normalnym bagażu) i nie miałem z tym żadnych problemów. Nikt o nic nie pytał itd. bez żadnych problemów.

frostic
07-05-2010, 20:43
Leciałem z małym plecaczkiem, podobnie wypełnionym - powinno być ok.
Ale lepiej zadzwoń na info-czekaj...czekaj...czekaj-linię i powiedzą dokładnie co i jak.

Oczywiście zawsze możesz podczepić aparat pod skrzydło, a ty w środku z pilotem...cyk, cyk, cyk...
Tylko dekielek... zdejmij dekielek!

kobyll
07-05-2010, 21:12
Podepnę się pod wątek, bo szykuje nam się niedługo plener w Londynie i będziemy musieli zabrać ze sobą praktycznie cały sprzęt i zastanawiam się czy nie będzie problemu z wniesieniem go na pokład jako bagaż podręczny. Można w ogóle teraz w erze ataków terrorystycznych wnosić taki sprzęt na pokład? Wiadomo oprócz aparatów, szkieł, lamp, musimy też zabrać wyzwalacze radiowe i inne pierdoły, czy można takie rzeczy wnosić na pokład? Pytam, bo podczas ostatniego naszego lotu, a było to jakieś 3-4 lata temu nie pozwolone wnieść Dominice pęsety na pokład i musiała wylądować w koszu zanim przepuszczono nas dalej. Co do wymiarów i wagi - LowePro Nova 5 wypchana po brzegi, ile waży, ciężko powiedzieć, jak ją wypakujemy po brzegi pewno waga będzie w przedziale 10-15kg tak mi się wydaje. Martwi mnie też fakt statywów i parasolek, ale z tym się już raczej pogodziłem, że tego nie przeskoczymy...

Zbegen
07-05-2010, 21:37
Dzięki serdeczne za te cenne informacje! :)

stock
07-05-2010, 21:39
bez problemu można wnosic foto-klamoty. Byle się tylko zmieścić w limitach wagowych i wymiarowych :) Ja na pokład wtargałem 3 puchy, szkła i lampę. Wszystko o wadze 9.2kg i nie było absolutnie zadnego problemu.

miron19j
07-05-2010, 21:50
był już taki wątek. Wyszło z niego na koniec, że możesz wnieść na pokład wszystko, co zmieścisz w jednym plecaku. Jak nie wejdzie do skrytki, to pod fotelem lub u stewardessy w kanciapce. Gorzej ze statywem. Jedne linie zezwalają, inne nie. Możesz natrafić na sytuację, że na rentgenie każą Ci uruchomić jakieś urządzenie, żeby pokazać, że to np. data bank a nie bomba. Ja raz tak miałem.

kobyll
07-05-2010, 21:59
To dobrze trochę mnie uspokoiliście i tak młodej kazałem się dokładnie upewnić przy rezerwacji biletów żeby potem kwasu nie było. Wracając do statywów - czyli z tego co mówicie jest szansa żeby wnieść "w ręce" na pokład statyw i ze dwie parasoleczki?

frostic
07-05-2010, 22:01
Jedne linie zezwalają, inne nie.

I stąd moja rada dotycząca telefonu do przewoźnika..
Chyba nie całkiem durna, a i sporo czasu oraz kłopotów ta czynność może zaoszczędzić ;)

miron19j
07-05-2010, 22:03
To dobrze trochę mnie uspokoiliście i tak młodej kazałem się dokładnie upewnić przy rezerwacji biletów żeby potem kwasu nie było. Wracając do statywów - czyli z tego co mówicie jest szansa żeby wnieść "w ręce" na pokład statyw i ze dwie parasoleczki?
szansa jest, nawet spora. Ale lepiej zadzwoń do przedstawiciela linii, którą będziesz leciał. Tylko nie na infolinię, bo tam siedzą przeważnie niedoinformowani pracownicy z łapanki. Chociaż prywatnie do nich nic nie mam.

I stąd moja rada dotycząca telefonu do przewoźnika..
Chyba nie całkiem durna, a i sporo czasu oraz kłopotów ta czynność może zaoszczędzić ;)
bo potem, przy kontroli, już nie będziesz miał szans, żeby wrzucić to do bagażu głównego.

eskimos
07-05-2010, 22:09
CompuTrekker AW , D200 z gripem plus sześć szkieł , TC , SB-800 i laptop w kieszeni , karty pamięci , ładowarki do aparatu i lampy , paczka Cokinów i jakieś tam jeszcze pierdoły , zawsze jako bagaż podręczny , statyw leci w bagażówce , niestety muszę odpinać głowicę bo nie mieści się do małej walizki . Jak zapewnia producent plecak zaprojektowany żeby mieścił się pod siedzeniem lotniczym , potwierdzam , tylko że ciasno i niezbyt wygodnie się robi , zwłaszcza na lotach dłuższych . Waga "ciut" więcej niż 10 kg :mrgreen:

miron19j
07-05-2010, 22:16
statyw leci w bagażówce , niestety muszę odpinać głowicę bo nie mieści się do małej walizki .... Waga "ciut" więcej niż 10 kg :mrgreen:
statyw zawsze leci w głównym. Na wszelki wypadek przypinam go do teleskopów od rączki w walizce. Takie dwie rury idące przez całą walizkę, w które chowa się rączka.
Jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby mi ważyli podręczny. A nieraz mnie prawie nie widać zza niego. Na pytające spojrzenia odpowiadam "delikatny sprzęt foto".

kymaj
07-05-2010, 22:20
ja zawsze wożę ze sobą dokładnie d300 + 4 szkła, statyw (podpinam do torby) cały wypchany elektroniką jak tylko mogę - dysk przenośny, karty, czytniki , kable itp itd, i jakoś zawasze miałem takie szczęście ze nie liczyli mi tego jako bagaż podręczny

tylko raz była taka sytuacja, kiedy zapomniałem wyjąć malutki płyn do szkieł i na lotnisku celnik Duńczyk kazał mi przy nim otworzyć - i jak mocowałem się z nakrętką (gdzie trzeba jednocześnie nacisnąć i odkręcić a zrobiłem to bardzo mocno) i ściskałem zęby z wysiłku, stałem przy innych podróżnych, to gościu zasłaniał oczy ręką bojąc sie że to wybuchnie :) :) jak na niego spojrzałem to dosłownie wybuchłem śmiechem, komiczna sytuacja mowie wam :D ja sie mocuje z butelką a celnik sie chowa ahahahha szok :) i kazał wyrzucić :)

erde
07-05-2010, 22:20
ja jako podręczny w WizzAir miałem lowepro z d80+grip+18-55, 70-300, kilka filtrów, ładowarka, grucha, zestaw cokina, portfel itd - nie miałem najmniejszych problemów.