Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Krajobraz z wierzbą ......
........ dalszy ciąg słonecznych fotek z podróży
zapraszam
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img571.imageshack.us/img571/5728/dsc3241r.jpg)
2. i bonusik, bardzo prosty ale urzekło mnie na nim światło i kolorki
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img707.imageshack.us/img707/7638/dsc3257r.jpg)
pozdrawiam :)
bardzo ladna wierzba niebo bylo wypasik,
swietne sa te odcienie zieleni
bonus na plus
Bartekkw
07-05-2010, 19:21
Jestem za jedynką - ciekawie wyszło
Jedynka tutaj rzadzi... bezapelacyjnie! :)
wojtek6308
07-05-2010, 20:13
Tak, 1 rządzi, ale 2 też mnie się podoba, lubię takie klimaty :-) .
Nikonozaur
07-05-2010, 20:33
Trudne światło na jedynce, ale wyszedłeś obronną ręką. Kolor cacy, sielski widok - jest dobrze. :-D
Proac150
07-05-2010, 21:55
Zdecydowanie jedynka, bdb.
Jedynka bardzo przyjemna ale nie skreślajmy dwójki :)
GUINNESSts
08-05-2010, 00:57
Nie obrazaj sie czasem. Opinie masz juz dobre wiec moja nie zaszkodzi. Niestety nie widze w tych fotografiach nic rewelacyjnego i szczegolnego. Ot poprostu jest. Jedynie bonus niesie symptom jakiegos przekazu. Jeden to dobry i w dobrym znaczeniu pstryk z miejsca. Tak czuje. Oj narazilem sie chyba odczuciami na forum;););)
Nie obrazaj sie czasem. Opinie masz juz dobre wiec moja nie zaszkodzi. Niestety nie widze w tych fotografiach nic rewelacyjnego i szczegolnego. Ot poprostu jest. Jedynie bonus niesie symptom jakiegos przekazu. Jeden to dobry i w dobrym znaczeniu pstryk z miejsca. Tak czuje. Oj narazilem sie chyba odczuciami na forum;););)
a dlaczego miałeś się narazić, :) przecież wiesz jaką ja uprawiam fotografię więc nie rozumiem dlaczego czujesz się zawiedziony ? ja nie jestem artystą, za wszelką cenę nie muszę nim być a fotografowanie sprawia mi radość i dlatego to robię - mało tego zapewniam Cię ze jeżeli przestanie mi to sprawiać radość i zacznę się stresować pod wpływem takich właśnie komentarzy (ze coś muszę zrobić topowego bo jak nie to świat się zawali) to wówczas sprzedam sprzęt kupię sobie zaawansowany kompakt i nadal będę robił sobie zdjęcia dla przyjemności uwieczniania kiczowatych lanszafcików (jak to mówi Czarek Światło ) bo ja nic nie muszę na siłę Tomku
pozdrawiam Cię serdecznie :)
GUINNESSts
08-05-2010, 01:26
a dlaczego miałeś się narazić, :) przecież wiesz jaką ja uprawiam fotografię więc nie rozumiem dlaczego czujesz się zawiedziony ? ja nie jestem artystą, za wszelką cenę nie muszę nim być a fotografowanie sprawia mi radość i dlatego to robię - mało tego zapewniam Cię ze jeżeli przestanie mi to sprawiać radość i zacznę się stresować pod wpływem takich właśnie komentarzy (ze coś muszę zrobić topowego bo jak nie to świat się zawali) to wówczas sprzedam sprzęt kupię sobie zaawansowany kompakt i nadal będę robił sobie zdjęcia dla przyjemności uwieczniania kiczowatych lanszafcików (jak to mówi Czarek Światło ) bo ja nic nie muszę na siłę Tomku
pozdrawiam Cię serdecznie :)
I o to chodzi. Nie czuje tej fotografii i to rozumiesz. Przekazalem swoj odbior. Podoba sie ale nie czuje. Nastepnych komentujacych prosze o nie sugerowanie sie moja opinia. To kwestia odbioru i nastroju.
A sprzet... no po dobrej cenie to moge sie nawet zamienic. W koncu d40 to lepsze niz zawansowany kompakt;)
Na luz moj mistrzu i nauczycielu;););) Zreszta rozumiesz.
Główna fotografia ma wspaniałe swiatło i barwę-bardzo "pozytywnie" nacechowaną(niebo zapiera wręcz),totalnie wiosenną.Odczuwam ją.Technicznie-podswiadomie szukałbym głównie pionu i ulegał jednocześnie pokusie ostrzenia...no ale fotografia nie jest moja,więc nie ma o czym mówić
"o"-",
( / )
...; .
I o to chodzi. Nie czuje tej fotografii i to rozumiesz. Przekazalem swoj odbior. Podoba sie ale nie czuje. Nastepnych komentujacych prosze o nie sugerowanie sie moja opinia. To kwestia odbioru i nastroju.
A sprzet... no po dobrej cenie to moge sie nawet zamienic. W koncu d40 to lepsze niz zawansowany kompakt;)
Na luz moj mistrzu i nauczycielu;););) Zreszta rozumiesz.
tylko kto ma luzować Tomku tutaj jest pytanie - ja się określam oficjalnie ze nie mam parcia na artyzm, pokazuję prostotę która mnie się podoba i staram się tylko żeby była w dobrej jakości technicznej, a kiedy mam okazję to pokazuję coś bardziej ambitnego - ale jest jedna najważniejsza mz. rzecz kiedy otwieram czyjąś fotografię to najpierw patrzę na to co zawiera, nie szukam pikseliozy, zafarbów czy pozostawionego w rogu patyka, patrzę co niesie, i co z tego ze technicznie zdjęcie jest ok. skoro mi się nie podoba emocjonalnie....
a że każdy z nas ma inny gust więc każdy ma prawo prezentować swoje prace bez presji innych, wybierać tematy i motywy jakie jego zdaniem są warte uwiecznienia, mnie np. oprócz treści urzeka kolor, sama kolorystyka konkretnego zdjęcia, jego kolorystyczne subtelności - i tak o fotografii jak o muzyce można by mówić mówić i mówić
dobranoc :-D
Jedyneczka, pieka dynamika z szerokigo szkielka........fajny kadr jak lubie.......jedyne co mi nie do konca pasuje to bardzo jasne chmury ale to doskonale rozumiem bo w koncu w mocnym sloncu z ktorym sobie swietnie poradziles!
Dwojeczka fajna ale jak napisales nic konkretnego nie prezentuje a raczej nie ma tematu.........jednak bardzo lubie takie zdjecia i sam "uprawiam" taka fotografie.........
GUINNESSts
08-05-2010, 02:23
tylko kto ma luzować Tomku tutaj jest pytanie - ja się określam oficjalnie ze nie mam parcia na artyzm, pokazuję prostotę która mnie się podoba i staram się tylko żeby była w dobrej jakości technicznej, a kiedy mam okazję to pokazuję coś bardziej ambitnego - ale jest jedna najważniejsza mz. rzecz kiedy otwieram czyjąś fotografię to najpierw patrzę na to co zawiera, nie szukam pikseliozy, zafarbów czy pozostawionego w rogu patyka, patrzę co niesie, i co z tego ze technicznie zdjęcie jest ok. skoro mi się nie podoba emocjonalnie....
a że każdy z nas ma inny gust więc każdy ma prawo prezentować swoje prace bez presji innych, wybierać tematy i motywy jakie jego zdaniem są warte uwiecznienia, mnie np. oprócz treści urzeka kolor, sama kolorystyka konkretnego zdjęcia, jego kolorystyczne subtelności - i tak o fotografii jak o muzyce można by mówić mówić i mówić
dobranoc :-D
No i luzuj bo ja to wszystko wiem co napisales. Jednak dodam, ze Twoje prace czesto sa az nad wyraz artystyczne w moim skromnym odbiorze. A dobra i prosta fotografia rowniez powinna byc pozbawiona skaz i dobrej jak piszesz jakosci technicznej. Sam zwracam uwage na jedno i drugie. Poczatek to przekaz. Banalny czy z glebia odczuc czy wrazen. Jednak technikalia czasem zamykaja moc przekazu i fotografia-praca staje sie przypadkowym i niedopracowanym pstrykiem.
Oboje wiemy o czym piszemy. I wiemy, ze jedno i drugie jest bardzo wazne. Moc, przekaz i glebia wrazen i odbioru musi byc polaczona z jakoscia techniczna. Muzyk, ktory potrafi tylko spiewac to za malo. Taki, ktory potrafi jeszcze grac to juz cos. Taki, ktory ma jeszcze sluch to juz polowa sukcesu. A taki, ktory potrafi to wszystko polaczyc i sam stwozyc to juz artysta. Wtedy sukces gwarantowany. Jednak na syf czy syfki juz nie bedzie miejsca;)
Jedynka jak najbardziej na tak, dwójka za to niezbyt - blado troszeczke, chyba samo południe, ehh jak ja nie lubie zdjec w środku dnia ;)
Moje oko i zmysły powiadają, że na jedynce mam bardzo ładny, sielski widoczek podany w przyjemnej kolorystyce i dobrej obróbce :-).
Dwójka choć nie porywa, przyjemna za sprawą ciekawego światła i ogromu ciekawego nieba :-).
Choć przyznam, że mam nieodparte wrażenie, że leci w lewo ;-).
Wole 1, choc za wyjatkiem nieba wolalbym znacznie ciasniej.
wasilewk
08-05-2010, 12:34
No i luzuj bo ja to wszystko wiem co napisales. Jednak dodam, ze Twoje prace czesto sa az nad wyraz artystyczne w moim skromnym odbiorze. A dobra i prosta fotografia rowniez powinna byc pozbawiona skaz i dobrej jak piszesz jakosci technicznej. Sam zwracam uwage na jedno i drugie. Poczatek to przekaz. ...;)
Ja bym zwracał może na to samo uwagę - ale w sposób zachęcający do dalszego doskonalenia się.
Wywoływanie przynajmniej zdenerwowania u autora ocenianego zdjęcia - nikomu i niczemu nie służy...
Sorry, bez obrazy !
Pzdr.
P.S.
Wybieram jedynkę, jak zwykle za naturalność.