PDA

Zobacz pełną wersję : Ocena prac.

bmaci3k
07-05-2010, 18:36
Witam.

Nie wiem czy dobry dział wybrałem ale nie znalazłem bardziej pasującego.

Chodzi mi o waszą opinie na temat moich fotek. Jest ich dopiero kilka sztuk i chciałbym się dowiedzieć na co zwracać większą uwagę przy fotografowaniu.

tu jest adres do mojej galerii. www.sklep1.nazwa.pl/art są to fotki robione lustrzanką cyfrową którą niedawno nabyłem. Natomiast moje starsze fotki jeszcze hybrydą są tutaj. www.baranowski.opka.eu

bober.
07-05-2010, 21:40
wrzucaj po jednej, serii to poszczególnych działów, to nie jest na to miejsce

UBoot
07-05-2010, 23:08
widziałem fotografie i nie podobają mi się. Mają chyba jakąś złą obróbką, są nieostre itp. (np. fotografia 29). Bardzo złe są też niektóre kadry, nieładna obróbka BW ...
Jak mawia klasyk: najpierw czytać instrukcję obsługi i perfekcyjnie ją opanować, a potem ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć ...

marszull
08-05-2010, 04:09
tak tak cwiczyc cwiczyc, najlepiej zmiane obiektywow
aha i kupic D90

szarakdorsz
08-05-2010, 10:16
!!!:lol:

Pioter_
08-05-2010, 13:57
tak tak cwiczyc cwiczyc, najlepiej zmiane obiektywow
aha i kupic D90

Jak spojrzysz w exify nowszych zdjęć kolegi, to zauważysz, że właśnie d90 były robione..

UBoot
08-05-2010, 14:17
oj, marszul, marszul ... etap zmiany obiektywów i obsługi menu to ja mam już dawno za sobą ... Teraz robię to machinalnie, podświadomie ... Dzięki temu mogę się skupić na bardziej kreatywnej stronie fotografii ...
A postępy robię naprawdę ogromne. Bardzo dużo czytam (książki w księgarniach, bo nie chcę na nie wydawać pieniędzy) i internet. Przeglądam wasze galerie, czytam oceny, jakie wystawiacie na forum ...
Ja jestem przykładem, że można bardzo szybko opanować fotografię i tworzyć naprawdę przejmujące dzieła ...

jurekb
08-05-2010, 15:17
widziałem fotografie i nie podobają mi się. Mają chyba jakąś złą obróbką, są nieostre itp. (np. fotografia 29). Bardzo złe są też niektóre kadry, nieładna obróbka BW ...
Jak mawia klasyk: najpierw czytać instrukcję obsługi i perfekcyjnie ją opanować, a potem ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć ...

Zgadzam się! odniosłem takie samo wrażenie.

Ironia marszull'a była nie na miejscu. UBoot miał rację, a że czasem prowokuje to nie znaczy, że zawsze trzeba Go ignorować. On jest takim Palikotem tego forum (w pozytywnym tego słowa znaczeniu) :) .

marszull
08-05-2010, 16:36
oj, marszul, marszul ... etap zmiany obiektywów i obsługi menu to ja mam już dawno za sobą ... Teraz robię to machinalnie, podświadomie ... Dzięki temu mogę się skupić na bardziej kreatywnej stronie fotografii ...
A postępy robię naprawdę ogromne. Bardzo dużo czytam (książki w księgarniach, bo nie chcę na nie wydawać pieniędzy) i internet. Przeglądam wasze galerie, czytam oceny, jakie wystawiacie na forum ...
Ja jestem przykładem, że można bardzo szybko opanować fotografię i tworzyć naprawdę przejmujące dzieła ...

Ale Ubot ja nie pisalem tego do Ciebie, tylko do autora watku, bo przeciez wiem ze Ty masz opanowane bardzo dobrze zmienianie obiektywow.
A jak widac kolega nie ma jescze tego dobrze opanowanego, jak tez wszystkich funkcji aparatu. I wlasnie braki w technice powoduja ze nie moze sie skupic na kreatywnej stronie zdjec. Szkoda ze watek z Twoimi poradami zostal wyciety bo wielu zaczynajacych przygode z fotografia moglo by naprawde skorzystac.
Co do exfia to przepraszam nie sprawdzilem.

offeath
09-05-2010, 09:31
Podoba mi się zdjęcie wraków samochodów(tylko deczko szerze przydało by się, ale nie jest źle) - to z pierwszego linku.
A z drugiej strony... hmm, takie łooo te zdjęcia, może problem tkwi w obróbce? może pomyśl przy kadrowaniu co chcesz konkretnie pokazać, bo na niektórych to nie wiem gdzie mam patrzeć(samochód czy wieża?)

ryszkut
10-05-2010, 22:12
no to będize mało miło z mojej strony - jako portfolio te zdjęcia są moim zdaniem do d.

portfolio to coś nad czym sie pracuje - tu pracy jest dość mało. nieprzemyślane strzały i nic poza tym... zbiór zdjęć nie portfolio

UBoot
10-05-2010, 23:28
marszul - ja właśnie jestem w trakcie pisania prawdziwego poradnika dla początkujących (mającego z zamyśle przenieść ich od razu w świat osób doświadczonych). Będzie to lektura bardzo prosta, czytelna i skuteczna. Całą wiedzą pozbawiam niepotrzebnych, zaciemniających obraz dodatków, skupiam się na najważniejszych kwestiach metodą eliminacji ad absurdum ...
Ta metoda świetnie mi się sprawdzała w innych dziedzinach i tu też się sprawdzi, a efekty przejdą wasze najśmielsze oczekiwania ...

ryszkut
11-05-2010, 00:21
ty mówisz serio???
emotki ;) na końcu nie widzę więc wnioskuję że nie żartujesz...

marszull
11-05-2010, 10:35
ubot w takim razie czekam
to bedzie pdf? mysle ze to najlepsze rozwiazanie

thorcik
11-05-2010, 16:03
O Mistrzu większy niż sam Yoda, czekamy na wytyczne.

Muszę jednak wrócić do D90, ryszkut - oddawaj ;oD

marszull
11-05-2010, 19:39
thorcik nie ma sie co smiac

ubot czy bedzie cos o zmienianiu obiektywow?
bo ja nijak nie moge osiagnac takich czasow jakie podawales
i nie wiem co robie zle

teh_14m3
11-05-2010, 20:12
bo ja nijak nie moge osiagnac takich czasow jakie podawales
i nie wiem co robie zle

nie ćwiczyłeś osiągania zen nad wodospadem w tybecie oraz nie polerowałeś samochodu mistrza mijagi, kręcąc kółka w przeciwnych kierunkach ;)

sorry za offtop ale na temat sam w sobie nie da się odpowiedzieć nic, musisz autorze wątku wrzucić konkretne zdjęcie do konkretnego działu, aby otrzymać konkretną odpowiedź. Wiem, że może być dla ciebie to zaskakujące ale tak ogólnie świat się kręci ;)

linkil
12-05-2010, 13:24
UBoot ja tez mam nadzieje ze bede mial mozliwosc chociaz przeczytania poradnika . do perfekcji tak szybko jak Ty nie dojde oczywiscie ale sprobowac nie zaszkodzi
na jakim etapie 'produkcji' dziela jestes :?:

;) ;) :D

thorcik
12-05-2010, 23:34
thorcik nie ma sie co smiac

Ja się nie śmieję, jestem śmiertelnie poważny. Jak Ponury Żniwiarz.

marszull
13-05-2010, 01:53
A to przepraszam, bo myslalem ze sie smiejesz

ryszkut
13-05-2010, 20:57
:mregreen: i się zrobiło zabawnie.
Ubocie co z tutkiem/księgą wiedzy :) ?