Zobacz pełną wersję : Zacinający się obiektyw?
Doświadczam czasem dziwnego braku reakcji AF w jednym szkle na spust migawki. Otóż w trakcie robienia zdjęć aparat sugeruje, że jakiś obiekt znajduje się pomiędzy mną a obiektem fotografowanym (sygnalizowane jest to w wizjerze znaczkiem < lub > ) podczas gdy niczego takiego nie ma. Dodam, że punkt ostrości ustawiony mam zwykle na centralny i jest mało możliwe, by jeden z punktów wspomagających coś "złapał". Co może być przyczyną takich reakcji? Z góry dziękuję za pomoc.
Jeśli obiektyw się jąka, to widocznie się przestraszył czegoś :-)
A serio: zbadaj aparat z innym szkłem, a szkło z innym aparatem, bo póki co to nie wiadomo nawet, które zawiniło.
mi nie jednokrotnie d70s z S70-300 "zacinał" się nawet w bdb. warunkach oświetleniowych! i musiałem off and on body :roll:
a przy okazji, dlaczego nie raz na body (d90 ) wyskakuje - "F90" :?:
Ale w którym miejscu - z przodu, w miejscu tej plakietki z nazwą? :-D
Sprawdzałem z różnymi body różne szkła. Jestem pewien, że rzecz dotyczy jednego obiektywu, aczkolwiek wciąż nie jestem pewien, w jakich sytuacjach mogę zobaczyć w wizjerze znaczniki < > , to są znaczniki informujące, że aparat nie może ustawić ostrości z jakiejś konkretnej przyczyny?
karolt - :-P nie, w miejscy gdzie pokazywana jest wartosc przysłony;)
stepowyszlak
24-05-2010, 22:32
może spróbuj przeczyścić czymś odpowiednim styki.mogą być zaśniedziałe. ale głowy nie daje
Doświadczam czasem dziwnego braku reakcji AF w jednym szkle na spust migawki. Otóż w trakcie robienia zdjęć aparat sugeruje, że jakiś obiekt znajduje się pomiędzy mną a obiektem fotografowanym (sygnalizowane jest to w wizjerze znaczkiem < lub > ) podczas gdy niczego takiego nie ma. Dodam, że punkt ostrości ustawiony mam zwykle na centralny i jest mało możliwe, by jeden z punktów wspomagających coś "złapał". Co może być przyczyną takich reakcji? Z góry dziękuję za pomoc.
A konkretniej? jaki to model obiektywu (czy to zoom), jakie body, kiedy się dziele ten defekt - zawsze, czy w określonych warunkach, w całym zakresie odległości (względnie ogniskowych)? Czy masz ustawioną funkcję: Focus Tracking with Lock-On?
Błąd F90 oznacza, że nie ma połączenia między obiektywem i puszką. Więc: albo trzeba przeczyścić styki (co kolega wyżej sugerował), albo są one nieprecyzyjnie umiejscowione na bagnecie obiektywu i tracą kontakt z ich odpowiednikami w puszce, albo obiektyw nie jest "dokręcony" do końca na bagnecie.