PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon F3- pomiar światła

Dingo
07-05-2010, 00:31
Witam

Od pewnego czasu używam Nikona F3 i mam pewien dylemat. Czy żeby poprawnie zmierzyć ilość padanego światła muszę każdorazowo wciskać przycisk podglądu głębi ostrości ? Zwróciłem uwagę że jak ustawiam przysłone np. 5,6 i wcisnę podgląd ostrości to wychodzi całkiem inny pomiar niż bez wciśnięcia tegoż przysicku.... I tutaj pojawia się problem w jaki sposób mierzyć ? Korzystam z obiektywów Ai.

Nurtuje mnie to strasznie :)

wkrass
07-05-2010, 04:10
Czy żeby poprawnie zmierzyć ilość padanego światła muszę każdorazowo wciskać przycisk podglądu głębi ostrości ?

Przyjmujac ze F3 wspolpracuje ze szklami AI tak jak kazdy inny korpus Nikona od konca lat 70-tych (no bo dlaczego by nie), twierdze, ze nie musisz angazowac podgladu GO przy pomiarze. Uzywasz go wowczas, gdy podpinasz szklo non-AI.

sztefanek
07-05-2010, 07:57
Obawiam się,że w ten sposób mierząc światło cały film będzie niedoświetlony.Chyba że masz uniesiony dzyndzel odpowiadający za symulację przysłony lub sama symulacja jest uszkodzona i nie zapodaje informacji o ustawionej wartości.W normalnej sytuacji kręcąc pierścieniem przysłony bez podglądu ostrości ekspozycja powinna się zmieniać.

Dingo
07-05-2010, 08:21
Ok, rzeczywiście zmienia się ekspozycj po kreceniu przysłony :) Dzięki wielkie za wyjaśnienie. Film będzie pewnie lekko prześwietlony ale tragedii być nie powinno :)

sztefanek
07-05-2010, 11:49
Faktycznie,film będzie prześwietlony :)