PDA

Zobacz pełną wersję : D90 problem z AF???

Meg10
06-05-2010, 23:08
Zakupiłam na aukcji SIGMA DC 17-70 2.8-4.5 Macro HSM do Nikona D90. Problem polega na tym, że przy af i maksymalnym wysunięciu obiektywu, nie łapie ostrości. Muszę zmieniać ogniskową, żeby ponownie złapać ostrość. I znowu przy 70 wyostrzy, ale jak zgubi ostrość, to już jej nie odzyskuje, mimo odpowiedniego światła, odległości od obiektu i słyszalnej pracy silnika. Tak się dzieje, w przypadku podglądu na ekranie. Kiedy celuję przez wizjer nie ma takiego problemu... Wina obiektywu? Aparatu? Błąd w ustawieniach aparatu?
Proszę o wyrozumiałość w komentarzach, bo dopiero co stawiam pierwsze kroki w fotografowaniu lustrzanką cyfrową (do tej pory tylko analogi).
I z góry dziękuję za wskazówki!!!

mister
07-05-2010, 07:58
Jedyna rada: podepnij inny obiektyw i sprawdź, inaczej ciężko coś wywnioskować

Valdec
07-05-2010, 08:17
Mam taki sam zestaw D90+S17-70 i muszę stwierdzić, że ustawienie ostrości w trybie Live View (podglądu na ekranie) to spory problem i to nie tylko w połączeniu z tym obiektywem. AF w trybie LV działa na zasadzie porównywania kontrastu, czyli inaczej niż przy patrzeniu w wizjer. I w związku z tym, w mniej kontrastowych scenach, gdzie np. jest dużo jednego koloru, ustawienie ostrości graniczy z cudem w trybie LV. Na początku korzystania z tego sprzętu pobawiłem się LV i po kilku nieudanych próbach o funkcji tej zapomniałem i nie włączam jej. Jest to jednak dość ułomne rozwiązanie i na pewno nie działa tak jak podstawowy AF.

Generalnie proponuję korzystać z wizjera a LV, inaczej Zombie Mode :) wyłączyć i używać ewentualnie tylko podczas kręcenia sekwencji video.

Zen
07-05-2010, 11:49
Generalnie LV w D90 jest do d..y. Osobiście nigdy nie używam i wcale za nim nie tęsknie.

barto28
07-05-2010, 14:15
Ja dokladnie tak samo ,wogole nie uzywam opcji LV.

Sputnik_Wwa
07-05-2010, 14:25
Próbowałaś wyjść na dwór z aparatem i ostrzyć przez LV za dnia jakaś scenę na długim końcu? Nie jest to najmądrzejszy wynalazek trzeba przyznać, mnie się zdarzało raz używać na koncercie by robić zdjęcia nad tłumem, wtedy na 18-105 czasem ostrzyłem przez LV na scenę (była noc ale scena oświetlona) i dawał radę. Zdarzało mi się też ostrzyć w LV manualnymi szkłami. Znacznie jednak wolę rozwiązanie w d300 chociażby gdzie na chwilę aparat przestawia się na zwykłego AF, robi zdjęcie i znów pokazuje obraz przez lv.

Meg10
07-05-2010, 23:49
Faktycznie, w świetle dziennym ostrzy lepiej, traci ostrość na obiektach mało kontrastowych. Dzięki za rzeczowe info :) Myślę że nie będę korzystała z LV, ale musiałam zapytać dla spokojności ;))) Teraz wiem, o co chodzi, bynajmniej obiektyw jest w porządku. Jutro sprawdzę jeszcze z innym korpusem (z ciekawości). Jeszcze raz wielkie dzięki!

Meg10
07-05-2010, 23:50
A co jeszcze w D90 jest do d...? A co do zestawu z tym obiektywem... Może zaskoczyć mnie coś jeszcze?

shakin
08-05-2010, 16:03
W D90 NIC nie jest do d...y. Jednak nigdy nie używałem LV (jedynie sprawdziłem po zakupieniu czy to w ogóle działa).