Zobacz pełną wersję : Dwie lampy do jednego odbiornika PT-04 Phottix'a??
dawidst22
06-05-2010, 19:51
Witam!
Od kilku dni kombinuje jak tu podłączyć mój przyszły zestaw najniższym kosztem. I pytanie jest następujące, głownie do tych, którzy mają możliwość sprawdzenia tego empirycznie. Otóż posiadam Phottixa PT-04, jak wiemy, odbiornik posiada zarówno stopkę jak i wyjście PC. Pytanie jest następujące: czy próbował ktoś podłączyć, lub ma taką możliwość sprawdzenia, mianowicie dwóch lamp do jednego odbiornika- jedna przez stopkę i druga jakaś tam przez PC jednocześnie. Czy to zadziała? Chodzi o to, że wg mnie jest to jak najbardziej możliwe teoretycznie, jednak nie mam możliwosci sprawdzenia doświadczalnie, gdyż posiadam tylko jedną lampę (póki co). I przed zakupem (czyt. wydaniem kasy) ta informacja byłaby dla mnie bezcenna :) A chcę uniknąć niepotrzebnej straty pieniędzy i czasu. Wiem, że troche osób posiada ten wyzwalacz i niektórzy mają w zanadrzu więcej niż jedną lampę. Z góry dzięki za odpowiedzi
Art Erie
06-05-2010, 20:38
Jest to możliwe, ale trzeba to zrobić tak by obie lampy nie pozabijały się nawzajem.
Mam na myśli napięcie na stopkach jakie generują lampy podczas wyzwolenia błysku; i nie chodzi mi tutaj o wysokie napięcie, a przedewszystkim o to by te napięcia się nie "spotkały".
Pomijając to, że drugą lampę możesz wyzwolić fotocelą ( nie o to pytałeś ), lampy trzeba odseparować galwanicznie, w tym celu do odbiornika Phottix należy wlutować drugi transoptor i odseparować stopkę od gniazda PC w odbiorniku.
Może brzmi to dość pokrętnie, ale koszt przeróbki to coś około 1zł + 5 minut lutowania :)
dawidst22
06-05-2010, 22:05
Dzięki wielkie za odpowiedź :) Moje próby lutowania czegokolwiek zazwyczaj kończyły sie spartoleniem danego połączenia, cokolwiek by to nie było, więc wykorzystam tą informacje w ten sposób, że po prostu nie będe kombinował w tym kierunku. A gdyby nawet jakiś przebłysk ambicji w lutowaniu mnie naszedł to i tak wolałbym nie ruszać photixa bo na gwarancji jest :) Jeszcze raz dzięki za odpowiedź, pozdrawiam!
Boryszuk
08-05-2010, 09:32
hmmm... Moje PT-04 nie mają gniazda PC w odbiorniku tylko w nadajniku.
Moje mają w jednym i drugim. Moje, tj Phottix Tetra II.
Boryszuk
08-05-2010, 14:13
Hmmm, rzuciłem okiem na eBay i faktycznie mają.
Moje w miejscu gdzie powinno być gniazdo mają naklejkę "QC Passed" ale widać ślad z wtryskarek gdzie powinno być gniazdko PC. W związku z tym, czy mógłby ktoś wrzucić fotkę jak to jest podłączone? Podejrzewam, że moje odbiorniki po prostu nie mają zamontowanych a hardware'owo graty w środku są.
Art Erie
08-05-2010, 14:30
Hmmm, rzuciłem okiem na eBay i faktycznie mają.
Moje w miejscu gdzie powinno być gniazdo mają naklejkę "QC Passed" ale widać ślad z wtryskarek gdzie powinno być gniazdko PC. W związku z tym, czy mógłby ktoś wrzucić fotkę jak to jest podłączone? Podejrzewam, że moje odbiorniki po prostu nie mają zamontowanych a hardware'owo graty w środku są.
Po prostu wywierć otwór pod gniazdo PC i wkręć je w obudowę.
Przewody od gniazda PC podłącz do do miejsc w płytce, skąd wychodzą przewody do gorącej stopki. Przewód który jest dolutowany do środkowego pina w stopce - do środkowego pinu PC i analogicznie; przewód zewnętrzny idący do szyn stopki, połącz z zewnętrzną częścią gniazda PC ( nie ma to większego znaczenia, gdyż w tym miejscu nie ma żadnego napięcia; obwód jest zamknięty i galwanicznie odseparowany od układu Phottixa, napięcie pojawia się w momencie zwarcia styków lampy).
Jest to możliwe, ale trzeba to zrobić tak by obie lampy nie pozabijały się nawzajem.
Mam na myśli napięcie na stopkach jakie generują lampy podczas wyzwolenia błysku; i nie chodzi mi tutaj o wysokie napięcie, a przedewszystkim o to by te napięcia się nie "spotkały".
Pomijając to, że drugą lampę możesz wyzwolić fotocelą ( nie o to pytałeś ), lampy trzeba odseparować galwanicznie, w tym celu do odbiornika Phottix należy wlutować drugi transoptor i odseparować stopkę od gniazda PC w odbiorniku.
Może brzmi to dość pokrętnie, ale koszt przeróbki to coś około 1zł + 5 minut lutowania :)
Dobrze , że jeszcze nie podłączałem dwóch lamp do jednego odbiornika a miałem taki zamiar tylko kabla odpowiedniego na miejscu nie miałem.
Art Erie czy mógłbyś to pokazać w jakiś prosty sposób na fotce co z czym, bo elektronikiem nie jestem ale z lutowaniem sobie radzę no i dokładnie co trzeba kupić?
Art Erie
11-05-2010, 11:53
Dobrze , że jeszcze nie podłączałem dwóch lamp do jednego odbiornika a miałem taki zamiar tylko kabla odpowiedniego na miejscu nie miałem.
Art Erie czy mógłbyś to pokazać w jakiś prosty sposób na fotce co z czym, bo elektronikiem nie jestem ale z lutowaniem sobie radzę no i dokładnie co trzeba kupić?
Tutaj masz fotkę płytki odbiornika http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=141456
Zarówno gniazdo PC, jak i stopka sa podłączone do tych samych punktów i przy podłączeniu 2 lamp, w momencie wyzwolenia błysku ich styki będa w jednym obwodzie. Trzeba to rozdzielić galwanicznie, czyli przy pomocy transoptora.
Jeden ( ten na płytce ) do jednej lampy ( do gniazda PC ) i drugi wlutować tak jak transoptor na płytce (górne nóżki), natomiast (dolne nóżki) połaczyć ze stopką (drugą lampą).
Można chyba też ewentualnie użyć kostki synchro takiej jak tu... (http://allegro.pl/item1025678384_kostka_synchro_z_gniazdem_pc_goraca _stopka_sc02.html)z przeniesieniem napięcia (pin na górze do lampy i wyjście PC z boku). Taka kostka chyba ma to odizolowanie "firmowo" zrobione.
Tutaj masz fotkę płytki odbiornika http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=141456
Zarówno gniazdo PC, jak i stopka sa podłączone do tych samych punktów i przy podłączeniu 2 lamp, w momencie wyzwolenia błysku ich styki będa w jednym obwodzie. Trzeba to rozdzielić galwanicznie, czyli przy pomocy transoptora.
Jeden ( ten na płytce ) do jednej lampy ( do gniazda PC ) i drugi wlutować tak jak transoptor na płytce (górne nóżki), natomiast (dolne nóżki) połaczyć ze stopką (drugą lampą).
Art Erie przepraszam ale ja się nie łapię w tym co mówisz nie wiem co to jest transoptor itd a fotkę już widziałem. Ale zapytam kogoś kto się będzie łapał w tym żeby mi wytłumaczył :-).
Art Erie
12-05-2010, 10:05
Art Erie przepraszam ale ja się nie łapię w tym co mówisz nie wiem co to jest transoptor itd a fotkę już widziałem. Ale zapytam kogoś kto się będzie łapał w tym żeby mi wytłumaczył :-).
Tym się nie przejmuj ;) Ja równiez w temacie elektroniki jestem "zielony" :)
Transoptor to taka czarna kostka z 4 nóżkami dwie z nich oznaczone są "+" i "-" te trzeba podączyć do układu Phottix'a równolegle ( "+" do "+"; a "-" do "-" ) do transoptora, który już jest tam wlutowany.
Do pozostałych 2 nóżek możemy podłączyć druga lampę.
Tutaj jest rozrysowane jak to wygląda w środku http://pl.wikipedia.org/wiki/Transoptor
Czyli styki 1 i 2 łączymy do płytki Phottix'a, a styki 3 i 4 z lampą.
Transoptor izoluje galwanicznie dwa układy ( nie płynie pomiędzy nimi prąd ), gdyż sygnał jest przekazywany optycznie (dioda led i fototranzystor).
http://www.allegro.pl/item1024330320_x_pc817b_transoptor_kpl_2_szt_1szt_ 50gr.html
domelmel
12-05-2010, 16:36
Witam!
Od kilku dni kombinuje jak tu podłączyć mój przyszły zestaw najniższym kosztem. I pytanie jest następujące, głownie do tych, którzy mają możliwość sprawdzenia tego empirycznie. Otóż posiadam Phottixa PT-04, jak wiemy, odbiornik posiada zarówno stopkę jak i wyjście PC. Pytanie jest następujące: czy próbował ktoś podłączyć, lub ma taką możliwość sprawdzenia, mianowicie dwóch lamp do jednego odbiornika- jedna przez stopkę i druga jakaś tam przez PC jednocześnie. Czy to zadziała? Chodzi o to, że wg mnie jest to jak najbardziej możliwe teoretycznie, jednak nie mam możliwosci sprawdzenia doświadczalnie, gdyż posiadam tylko jedną lampę (póki co). I przed zakupem (czyt. wydaniem kasy) ta informacja byłaby dla mnie bezcenna :) A chcę uniknąć niepotrzebnej straty pieniędzy i czasu. Wiem, że troche osób posiada ten wyzwalacz i niektórzy mają w zanadrzu więcej niż jedną lampę. Z góry dzięki za odpowiedzi
Mozna, podlaczalem w ten sposob i dziala OK
Art Erie
12-05-2010, 16:46
Mozna, podlaczalem w ten sposob i dziala OK
Masz dwie takie same lampy, czy podłączasz też Sabinę i starą lampę z napięciem 300V jednocześnie?
domelmel, to tak jakbyś napisał "można uderzyć w ścianę samochodem przy prędkości 40km/h, ja tak zrobiłem i żyje"
Art Erie dzięki za informacje.