PDA

Zobacz pełną wersję : Dwie lampy do jednego odbiornika PT-04 Phottix'a??

dawidst22
06-05-2010, 19:51
Witam!
Od kilku dni kombinuje jak tu podłączyć mój przyszły zestaw najniższym kosztem. I pytanie jest następujące, głownie do tych, którzy mają możliwość sprawdzenia tego empirycznie. Otóż posiadam Phottixa PT-04, jak wiemy, odbiornik posiada zarówno stopkę jak i wyjście PC. Pytanie jest następujące: czy próbował ktoś podłączyć, lub ma taką możliwość sprawdzenia, mianowicie dwóch lamp do jednego odbiornika- jedna przez stopkę i druga jakaś tam przez PC jednocześnie. Czy to zadziała? Chodzi o to, że wg mnie jest to jak najbardziej możliwe teoretycznie, jednak nie mam możliwosci sprawdzenia doświadczalnie, gdyż posiadam tylko jedną lampę (póki co). I przed zakupem (czyt. wydaniem kasy) ta informacja byłaby dla mnie bezcenna :) A chcę uniknąć niepotrzebnej straty pieniędzy i czasu. Wiem, że troche osób posiada ten wyzwalacz i niektórzy mają w zanadrzu więcej niż jedną lampę. Z góry dzięki za odpowiedzi

Art Erie
06-05-2010, 20:38
Jest to możliwe, ale trzeba to zrobić tak by obie lampy nie pozabijały się nawzajem.
Mam na myśli napięcie na stopkach jakie generują lampy podczas wyzwolenia błysku; i nie chodzi mi tutaj o wysokie napięcie, a przedewszystkim o to by te napięcia się nie "spotkały".
Pomijając to, że drugą lampę możesz wyzwolić fotocelą ( nie o to pytałeś ), lampy trzeba odseparować galwanicznie, w tym celu do odbiornika Phottix należy wlutować drugi transoptor i odseparować stopkę od gniazda PC w odbiorniku.
Może brzmi to dość pokrętnie, ale koszt przeróbki to coś około 1zł + 5 minut lutowania :)

dawidst22
06-05-2010, 22:05
Dzięki wielkie za odpowiedź :) Moje próby lutowania czegokolwiek zazwyczaj kończyły sie spartoleniem danego połączenia, cokolwiek by to nie było, więc wykorzystam tą informacje w ten sposób, że po prostu nie będe kombinował w tym kierunku. A gdyby nawet jakiś przebłysk ambicji w lutowaniu mnie naszedł to i tak wolałbym nie ruszać photixa bo na gwarancji jest :) Jeszcze raz dzięki za odpowiedź, pozdrawiam!

Boryszuk
08-05-2010, 09:32
hmmm... Moje PT-04 nie mają gniazda PC w odbiorniku tylko w nadajniku.

Averne
08-05-2010, 13:21
Moje mają w jednym i drugim. Moje, tj Phottix Tetra II.

Boryszuk
08-05-2010, 14:13
Hmmm, rzuciłem okiem na eBay i faktycznie mają.

Moje w miejscu gdzie powinno być gniazdo mają naklejkę "QC Passed" ale widać ślad z wtryskarek gdzie powinno być gniazdko PC. W związku z tym, czy mógłby ktoś wrzucić fotkę jak to jest podłączone? Podejrzewam, że moje odbiorniki po prostu nie mają zamontowanych a hardware'owo graty w środku są.

Art Erie
08-05-2010, 14:30
Hmmm, rzuciłem okiem na eBay i faktycznie mają.

Moje w miejscu gdzie powinno być gniazdo mają naklejkę "QC Passed" ale widać ślad z wtryskarek gdzie powinno być gniazdko PC. W związku z tym, czy mógłby ktoś wrzucić fotkę jak to jest podłączone? Podejrzewam, że moje odbiorniki po prostu nie mają zamontowanych a hardware'owo graty w środku są.

Po prostu wywierć otwór pod gniazdo PC i wkręć je w obudowę.
Przewody od gniazda PC podłącz do do miejsc w płytce, skąd wychodzą przewody do gorącej stopki. Przewód który jest dolutowany do środkowego pina w stopce - do środkowego pinu PC i analogicznie; przewód zewnętrzny idący do szyn stopki, połącz z zewnętrzną częścią gniazda PC ( nie ma to większego znaczenia, gdyż w tym miejscu nie ma żadnego napięcia; obwód jest zamknięty i galwanicznie odseparowany od układu Phottixa, napięcie pojawia się w momencie zwarcia styków lampy).

ayu
11-05-2010, 11:41
Jest to możliwe, ale trzeba to zrobić tak by obie lampy nie pozabijały się nawzajem.
Mam na myśli napięcie na stopkach jakie generują lampy podczas wyzwolenia błysku; i nie chodzi mi tutaj o wysokie napięcie, a przedewszystkim o to by te napięcia się nie "spotkały".
Pomijając to, że drugą lampę możesz wyzwolić fotocelą ( nie o to pytałeś ), lampy trzeba odseparować galwanicznie, w tym celu do odbiornika Phottix należy wlutować drugi transoptor i odseparować stopkę od gniazda PC w odbiorniku.
Może brzmi to dość pokrętnie, ale koszt przeróbki to coś około 1zł + 5 minut lutowania :)

Dobrze , że jeszcze nie podłączałem dwóch lamp do jednego odbiornika a miałem taki zamiar tylko kabla odpowiedniego na miejscu nie miałem.
Art Erie czy mógłbyś to pokazać w jakiś prosty sposób na fotce co z czym, bo elektronikiem nie jestem ale z lutowaniem sobie radzę no i dokładnie co trzeba kupić?

Art Erie
11-05-2010, 11:53
Dobrze , że jeszcze nie podłączałem dwóch lamp do jednego odbiornika a miałem taki zamiar tylko kabla odpowiedniego na miejscu nie miałem.
Art Erie czy mógłbyś to pokazać w jakiś prosty sposób na fotce co z czym, bo elektronikiem nie jestem ale z lutowaniem sobie radzę no i dokładnie co trzeba kupić?

Tutaj masz fotkę płytki odbiornika http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=141456

Zarówno gniazdo PC, jak i stopka sa podłączone do tych samych punktów i przy podłączeniu 2 lamp, w momencie wyzwolenia błysku ich styki będa w jednym obwodzie. Trzeba to rozdzielić galwanicznie, czyli przy pomocy transoptora.
Jeden ( ten na płytce ) do jednej lampy ( do gniazda PC ) i drugi wlutować tak jak transoptor na płytce (górne nóżki), natomiast (dolne nóżki) połaczyć ze stopką (drugą lampą).

w4syl
11-05-2010, 12:40
Można chyba też ewentualnie użyć kostki synchro takiej jak tu... (http://allegro.pl/item1025678384_kostka_synchro_z_gniazdem_pc_goraca _stopka_sc02.html)z przeniesieniem napięcia (pin na górze do lampy i wyjście PC z boku). Taka kostka chyba ma to odizolowanie "firmowo" zrobione.

ayu
12-05-2010, 09:55
Tutaj masz fotkę płytki odbiornika http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=141456

Zarówno gniazdo PC, jak i stopka sa podłączone do tych samych punktów i przy podłączeniu 2 lamp, w momencie wyzwolenia błysku ich styki będa w jednym obwodzie. Trzeba to rozdzielić galwanicznie, czyli przy pomocy transoptora.
Jeden ( ten na płytce ) do jednej lampy ( do gniazda PC ) i drugi wlutować tak jak transoptor na płytce (górne nóżki), natomiast (dolne nóżki) połaczyć ze stopką (drugą lampą).

Art Erie przepraszam ale ja się nie łapię w tym co mówisz nie wiem co to jest transoptor itd a fotkę już widziałem. Ale zapytam kogoś kto się będzie łapał w tym żeby mi wytłumaczył :-).

Art Erie
12-05-2010, 10:05
Art Erie przepraszam ale ja się nie łapię w tym co mówisz nie wiem co to jest transoptor itd a fotkę już widziałem. Ale zapytam kogoś kto się będzie łapał w tym żeby mi wytłumaczył :-).

Tym się nie przejmuj ;) Ja równiez w temacie elektroniki jestem "zielony" :)
Transoptor to taka czarna kostka z 4 nóżkami dwie z nich oznaczone są "+" i "-" te trzeba podączyć do układu Phottix'a równolegle ( "+" do "+"; a "-" do "-" ) do transoptora, który już jest tam wlutowany.
Do pozostałych 2 nóżek możemy podłączyć druga lampę.
Tutaj jest rozrysowane jak to wygląda w środku http://pl.wikipedia.org/wiki/Transoptor
Czyli styki 1 i 2 łączymy do płytki Phottix'a, a styki 3 i 4 z lampą.
Transoptor izoluje galwanicznie dwa układy ( nie płynie pomiędzy nimi prąd ), gdyż sygnał jest przekazywany optycznie (dioda led i fototranzystor).

http://www.allegro.pl/item1024330320_x_pc817b_transoptor_kpl_2_szt_1szt_ 50gr.html

domelmel
12-05-2010, 16:36
Witam!
Od kilku dni kombinuje jak tu podłączyć mój przyszły zestaw najniższym kosztem. I pytanie jest następujące, głownie do tych, którzy mają możliwość sprawdzenia tego empirycznie. Otóż posiadam Phottixa PT-04, jak wiemy, odbiornik posiada zarówno stopkę jak i wyjście PC. Pytanie jest następujące: czy próbował ktoś podłączyć, lub ma taką możliwość sprawdzenia, mianowicie dwóch lamp do jednego odbiornika- jedna przez stopkę i druga jakaś tam przez PC jednocześnie. Czy to zadziała? Chodzi o to, że wg mnie jest to jak najbardziej możliwe teoretycznie, jednak nie mam możliwosci sprawdzenia doświadczalnie, gdyż posiadam tylko jedną lampę (póki co). I przed zakupem (czyt. wydaniem kasy) ta informacja byłaby dla mnie bezcenna :) A chcę uniknąć niepotrzebnej straty pieniędzy i czasu. Wiem, że troche osób posiada ten wyzwalacz i niektórzy mają w zanadrzu więcej niż jedną lampę. Z góry dzięki za odpowiedzi

Mozna, podlaczalem w ten sposob i dziala OK

Art Erie
12-05-2010, 16:46
Mozna, podlaczalem w ten sposob i dziala OK

Masz dwie takie same lampy, czy podłączasz też Sabinę i starą lampę z napięciem 300V jednocześnie?

arek-hs
12-05-2010, 17:00
domelmel, to tak jakbyś napisał "można uderzyć w ścianę samochodem przy prędkości 40km/h, ja tak zrobiłem i żyje"

ayu
12-05-2010, 22:54
Art Erie dzięki za informacje.