Zobacz pełną wersję : wyzwalanie lampy sb800
Jacek B.
28-11-2006, 22:50
witam,
czy można wyzwalać lampę zewnętrzną poprzez płysk lampy wudowanej? Chodzi mi o sytuację gdzie lampa zewnętrzna nie jest załaożona na body.
pozdrawiam
mozna... ale wrozenie z fusow to nie moja mocna strona... ;) nie wiem jaki masz aparat, czy chcesz wyzwolic z pomiarem swiatla TTL czy ustawic manualnie sile blysku...
można na wiele sposobów. nawet robiąc zdjęcia aparatem z innego systemu - w niektórych trybach
zależy jakie masz body?
Jacek B.
29-11-2006, 01:09
NIe mam jeszczebody ale myślę nad nim.Będzie to d70s, lub d80 lub d200.To ostatnie raczej mało prawdopodobne. Wszyscy mi radzą żeby nie przepłacać i nie kupować d200 bo d80 toto samo a pozatyma nową matrycę.Ja sięnie znam i narazie słucham tylko porad. W tej chwili masystem minolty i wyzwalam dodatkową lampę poprzez błysk wbudowanej.
też radzę d80 (mam d200, ale kupiłem go gdy jeszcze d80 nie było na rynku)
będziesz miał we wszystkich tych trzech body pełną współpracę body z lampą sb800 w systemie CLS.
A to oznacza, że będzie też bezprzewodowo ttl i wszystko co w ogóle wymyślono w błysku.
Tylko gdybyś chciał sterować wieloma lampami w róznych proporcjach siły błysku (w ttl) to na d70 musisz kupic SB800, bo te body steruje tylko jedna grupą lamp. d80 - nie wiem, d200 trzema grupami.
Natomiast SB800 może być też sterownikiem, więc kupno d70 nie pozbawia cie szansy budowania dużego, kilkulampowego systemu błysku
D80 steruje błyskiem tak jak D200, trzy grupy itd.
Tak dokładnie to D80 i D200 w CLS sterują dwiema grupami A i B lamp zewnętrznych oraz osobno lampą wbudowaną tak, że może ona pracować jedynie jako sterownik nie błyskając w trakcie robienia zdjęcia (tylko przedbłyski sterujące).
W D70(s) możesz sterować tylko jedną grupą A kanał 3 i nie ma możliwości osobnego sterowania lampą wbudowaną.
SB-800 jako sterownik obsługuje 3 grupy A, B, C i jest możliwość osobnego sterowania pracą samej lampy.
Sterownik SU-800 może kierować 3 grupami.
Jeszcze dodam że SB-800 ma wbudowaną fotocelę więc można ją wyzwolić dowolną lampą błyskową. Oczywiście TTL wtedy odpada.
No to jeszcze dodam, że D40 i D50 nie potrafią za pomocą lampy wbudowanej sterować błyskiem bezprzewodowym CLS. Podobnie jak D100 i seria D1, ale to juz z racji D-TTL - "brak" i-TTL
to ja nei bede zakladal nowego tematu tylko spytam sie tutaj :)
jakei sa sposoby odpalenia z d50 sb800 ?? najbardziej interesuje mnie sposob radiowy (czy taks ie wogole da) badz jakis inny bezprzewodowy
Pozdrawiam
Pietro
SB-800 w tryb SU-4 i ręczne ustawienie parametrów błysku - wyzwalanie za pomocą wbudowanej w sabinę fotoceli. Zdaje się, że trzeba w aparacie wyłączyć redukcje czerwonych oczu
ale niech mnie ktoś poprawi, jeśli sie mylę ;)
a inne metody ??
Su-800
druga SB-800
SC-17 i podobne
Jeszcze dodam że SB-800 ma wbudowaną fotocelę więc można ją wyzwolić dowolną lampą błyskową. Oczywiście TTL wtedy odpada.
Niezupełnie. Su-4 ma dwa tryby pracy. Manual, to wiadomo. Jest jeszcze auto i tu błysk trwa tak "długo" jak błysk lampy wyzwalającej. W digitalach się tego wykorzystać nie da (nie ma potrzeby, wyjątek to D50), ale w analogach, na najzwyklejszym TTL bez przedbłysków jak najbardziej.
to i ja się podepnę pod temat. Właśnie kupiłem sb-900. Jest to moja pierwsza lampa i próbuję wyzwolić ją za pomocą wbudowanej. Niestety w instrukcji jest tylko napisane jak sterować innymi sb za pomocą jednej podpiętej, Nie ma słowa jak to zrobić z wbudowaną.
jakie masz body?
sterowanie lampą masz w menu aparatu.
jakie masz body?
sterowanie lampą masz w menu aparatu.
Oj przepraszam.... z nadmiernego napływu energii (wywołanej nowym zakupem) zapomniałem napisać, że chodzi o D80. Już doszedłem jak ją wyzwalać i powiem, że jestem w szoku. Po zaledwie pół godzinnym teście stwierdzam, że CLS to magia;) A SB-900 po prostu mnie rozłożyła (ale przypominam, że to moja pierwsza lampa;)). Dzięki Jacek za szybką reakcję.
Witam mam ten sam problem ale wyczytałem tu z waszej rozmowy ze d40 (bo takowy posiadam) nie może wyzwolić sb800 przez fotocelę ? Czyli tylko zostaje mi radiówka lub kabel synhro??
Czy może znacie jeszcze jakiś sposób jak ustawić lampe (chodzi o funkcje) żeby ją wyzwolić. pozdrawiam i poratujcie słowem :)
Da się. Wbudowana w D40 na manualu (chyba D40 ma taką opcję?). Koniecznie. SB800 ustawiasz w tryb su-4. To wszystko.
Ja w gorącej wodzie kompany chce wszystko naraz wiedzieć a tak sie nie da. Jacku_Z bardzo dziękuje za podpowiedz wszystko chodzi :) Jest tak jak chciałem. Ta porada pewnie przyda sie komuś kto właśnie ma taki zestaw lub zamierza a nie ma na to kuuupe kasy. pozdrawiam :)
P.S biore sie do szlifowania tego cacka bo jest extra zwlaszcza ze jest to moja pierwsza lampa :)
chciałem jeszcze o coś was zapytać, nie będę tu śmiecił zakładaniem nowego wątku wiec zapytam tutaj.
A wiec chciałbym sie dowiedzieć co sądzicie i radiówce Phottix Tetra PT04 oczywiście ma być to do d40.
Czy to zdaje egzamin ktoś coś wie na ten temat ??
ja uzywam pt04 II i poza malymi problemami z odlegloscia i powtarzalnoscia (gdzie wylaczenie usypiania w lampach bardzo BARDZO pomoglo)
troche drazni mocowanie pt04 na stojaku (troche sie buja, sb900 bym sie bal chyba zamontowac ;) ).
dodam ze mam d700, ale nie widze czemu z d40 mialo by nie dzialac.
Witam.
Mam D50 od jakies 2 lat i do niej SB-800. wszytsko pieknie i cacy. przynajmniej tyle na ile mi potrzeba, teraz kupilem D200, zakladam lampe i .. ciagle te przedblyski, czy da sie je ominac i trzaskac foty jedna za druga ?? bez lampy lustro dziala prawie jak karabin maszynowy, a z Lampa, no coz jak jakies sredniowieczny łuk. Wolno, przedblyski...
POMOCY PROSZE :(
Sprawdź, czy w puszce nie masz ustawionej redukcji czerwonych oczu
no niewiem co to bylo ale pobawilem sie w ustawieniach i jest ok, no prawie OK, bo lampa bardzo slabo naswietla, nie jest to ustawinie ani w puszce ani w lampie, bo obie mam lapme na 0.
Witam
Podepne sie pod tem temat bo wydaje mi sie ze dotyczy tez i mnie.
Chodzi tu o lampe sb-800
Otoz moj problem polega na tym ze po wlaczeniu lampy w funkcje su-4 lampa zaczyna sama sie wyzwalac (nawet co sekunde)
dodam ze lampa jest poza aparatem a aparat nawet nie zalaczony.
Czyzby cos nie tak z lampa ?
Dzieki za odpowiedz
Wygląda, że coś popsute. W zwalać powinna się tylko na błysk innej lampy, albo silnej dawki podczerwieni. Sama z siebie nie ma prawa się wyzwalać.
hmmmm ...:cry:tak myslalem ale wolalem to potwierdzic. Dzieki za szybka ospowiedz
Pozdrawiam
Boomerang
20-01-2016, 16:08
Oj zaraz popsute. Styki zwierasz niechcący na stopce. Pewnie jest wkręcona na statywie, styki niby są w powietrzu ale na tyle minimalnie, że jednak co pewien czas zwiera. Obklej taśmą izolacyjną i będzie dobrze.