Zobacz pełną wersję : Co brać, za duży wybór
Cześć,
mam kłopot, może mniej może bardziej typowy ale jednak kłopot.
Otóż mam ja sobie taki zestaw:
d80,
s10-20/4-5.6
n35/1.8
n50/1.8
n70-300vr
sb600
i od pewnego czasu zacząłem być leniwy i chętniej korzystam z jpeg-ów niż rawów.
Pomyślałem więc o tym aby zmienić puszkę na taką co mi da ładniejszy obrazek prosto z puszki w jpeg-ach (może coś się z tą da zrobić, aby było jeszcze lepiej) - oraz z czystej nieprzymuszonej męskiej gażdżetowatej potrzeby :)
Chodzić mi zaczęło po głowie zakupienie D90 - ale nie mogę już więcej wydawać kasy (no może nie dużo wiecej :))
Wiec tak, doradźcie głuptaskowi czy ma pozostać przy powyższych czy może zmienić na:
A)
D90
N18-105
N35/1.8
N50/1.8
N70-300vr
SB600
sprzedając przy tym S10-20 i D80
B)
D90
S10-20
N18-105
N35/1.8
N50/1.8
sprzedając przy tym NN70-300vr i D80
C)
zmiana systemu na
Pentax K-x +
T17-50/2.8
P50-135/2.8 lub S50-150/2.8 lub S/T70-200/2.8
No co Wy na to?
velaskez
06-05-2010, 14:10
Ja bym nie zmieniał nic.
Edit: Ewentualnie dokupił gripa, i tyle.
fajne szkła do tego pentaxa wymyśliles:)
ale ja myślę że twój zestaw jest bdb, S10-20 bym się nie pozbywał
chociaż napisz co lubisz fotografować bo warianty są że albo sprzedasz szeroki allbo długi, czy dla Ciebie to bez znaczenia?
Przy twoich założeniach nic ci ta zmiana nie da
marciing
06-05-2010, 14:20
raz chcesz sprzedawac tele raz szeroki. zdecyduj się czego nie potrzebujesz. najlepiej by bylo sprzedac D80 a kupic D90 :D
Sprzedaj obiektywy których nie używasz i kup jaki potrzebujesz. Przy zmianie systemu sprzedajesz wszystko, więc tracisz na wszystkim nie wiem czy warto. Tamrony i Sigmy które wymieniasz są dostępne z mocowaniem nikona więc zyskujesz tylko P50-135/2.8 (który także możesz zastąpić sigmą). Jakie są różnice pomiędzy jpg-ami w podanych puszkach to nie wiem.
No sam nie wiem czy nie próbuje czegoś na siłę,
lubię przede wszystkim portrety. Nawet S10-20 używam do zdjęć portretowych z przerysowaną perspektywą.
70-300 zakupiłem dla zdjęć "pseudoprzyrodniczych" (roslinność) oraz sportowych (dzieci w żeglarstwie).
Stąd też po głowie chodzi mi stabizlizowana para 17-50 + 50/70-135/150/200 no ale do tego to trza by zmienić system.
Z tego widziałbym jeden plus - "tylko" dwa szkła.
jak lubisz portrety to kup 85
mz nie oplaca sie przechodzić z d80 na d90 kosztem S10-20 bądź 70-300
lepiej zainwestować w dobre szkło
marciing
06-05-2010, 14:36
kup tamrona ze stabilizacją z mocowaniem do N. później dokup Sigmę 50-150 (niestety nie ma stabilizacji) i masz zestaw podobny jak w Pentaxie i też tylko 2 szkła :) Jak jeszcze kupisz D90 zyskasz wyższe używalne ISO.
a moze zamiast d90 poszukać fajnego d200, badź wstrzymać się i kupić świetne d300
Art Erie
06-05-2010, 14:54
Fuji S5 i będziesz miał .jpg jak z bajki ;)
ja bym brał d90 mam i jestem zadowolony :)
ja bym brał d90 mam i jestem zadowolony :)
ja bym nie brał d90 ;)
widze że to taka zmiana dla zmiany ;) żeby coś sie działo licząc że będzie lepiej ;)
sprzedaj wszystkie szkła jakie masz i kup sobie 85/1.4 jeśli priorytetem są portrety
poczujesz moc! ;) [ ja ciągle zbieram na niego ]
Pawlus86
06-05-2010, 15:48
Nie zmieniaj zestawu.
zestaw jest bardzo fajny i moim zdaniem jak chcesz zmieniać korpus to wstrzymaj się i zbieraj kase, potem sprzedaj d80 i kup d300, będziesz w niebo wzięty:)
ja bym nie brał d90 ;)
widze że to taka zmiana dla zmiany ;) żeby coś sie działo licząc że będzie lepiej ;)
sprzedaj wszystkie szkła jakie masz i kup sobie 85/1.4 jeśli priorytetem są portrety
poczujesz moc! ;) [ ja ciągle zbieram na niego ]
rycerz - no trochę racj masz
przypominasz mi w tym moją żonę :)
Art Erie - coś w tych puchach jest magicznego, bo ja nadal o tym sprzęcie myślę.
Może jednak Pentax, mnie też kusi (mam mniej w Nikonie - d40x, 18-135, 50 1.4) i zastanawiam się czy rozbudowywać system (35 1,8, potem ewentualnie D90) czy właśnie spróbować czegoś nowego.
Pamiętaj że Pentax ma wolny AF wiem bo miałem i z tego powodu jestem TU
i od pewnego czasu zacząłem być leniwy i chętniej korzystam z jpeg-ów niż rawów.
Pomyślałem więc o tym aby zmienić puszkę na taką co mi da ładniejszy obrazek prosto z puszki w jpeg-ach (może coś się z tą da zrobić, aby było jeszcze lepiej) - oraz z czystej nieprzymuszonej męskiej gażdżetowatej potrzeby :)
Przeciez D80 wypluwa ladne jpegi. Z d90 na odpowiadajacych czulosciach dostaniesz mniej zaszumione obrazy i to wszystko (no moze usprawniony pomiar matrycowy, co ma wplyw na poprawne naswietlenie zdjecia). Ja bym nie zmienial body kosztem obiektywow.
Tamrony i Sigmy które wymieniasz są dostępne z mocowaniem nikona więc zyskujesz tylko P50-135/2.8 (który także możesz zastąpić sigmą).
Pentax 50-135/2.8 to rebrandowana Tokina 50-135/2.8, dostepna rowniez z mocowaniem Nikona.
roBEERcik
06-05-2010, 23:10
Myślę że zmiana d80 na d90 to jednak nie to. Jeśli koniecznie chcesz zmieniać puszkę to już raczej na d300/d300s i/lub .... zbieraj na d700 lub jego następcę :D.Masz już coś pod FF - 35 (od biedy będzie pasować) ,70-300. Możesz dokupić 85/1.8 też będzie pod FF :D. Ale to tylko mój pomysł.
no to w takim razie zostaje.
Muszę podpatrzeć u kogoś fuji s5 pro
Cześć,
Sorry, ale nie za bardzo Cię rozumiem - chcesz zmienić sprzęt tylko ze wzgledu na "lepsze" jpgi ?
Miałem D80 i przy odpowiednich ustawieniach jpgi były bardzo dobre i myślę sobie, że jak kupisz D90 to też będziesz narzekał bo tam też trzeba trochę poprzestawiać aby jpgi były ładne.
Najfajniejsze jpgi przy domyslnych ustawieniach dawał D40:)
Moja rada jest taka: jeżeli nie potrzebujesz używać wysokich ISO to zostań z tym co masz (a masz naprawdę fajny zestaw) lub kup D90 pozbywając się któregoś obiektywu (szerokiego lub tele w zależności od tego co bardziej Ci potrzebne)
Z tego o widzę jakiś czas już robisz zdjęcia, więc dobrze wiesz iż optyka to podstawa. Zmiana z d80 na d90 nie wniesie Ci szokujących zmian - śmiem twierdzić że nie będzie żadnej rożnicy. Pozostań przy swoim zestawie. Pozdrawiam.
zostaw puche, kase ktora chcesz dolozyc doloz do zoom 80-200, sprzedajac przy tym 70-300 i bedzie git
DarekD80
12-05-2010, 23:50
raz chcesz sprzedawac tele raz szeroki. zdecyduj się czego nie potrzebujesz. najlepiej by bylo sprzedac D80 a kupic D90 :D
Dokładnie samo body, albo poczekać 5-6 miesięcy na D7000