Zobacz pełną wersję : Korygowanie wad wzroku
Witajcie!
Od jakiegoś czasu zajmuję się fotografią dziecięcą, ciążową i rodzinną. Dzisiaj dostałam e-maila od potencjalnej klientki, która chciałaby się umówić na sesję ze swoim maluszkiem. Tyle tylko, że pyta czy jeśli ma zeza i chciałaby mieć zdjęcia bez okularów (które nosi, aby tego zeza skorygować), to czy da się tego zeza skorygować na etapie obróbki po zrobieniu zdjęć.
Przyznam, że trochę mnie to zafrapowało, bo takich życzeń wcześniej nie miałam i zastanawiam się czy da się to zrobić. Jeśli tak, to może jakiś mały tutek? :)
Będę wdzięczna za rady!
miron19j
06-05-2010, 14:04
Przyznam, że trochę mnie to zafrapowało, bo takich życzeń wcześniej nie miałam i zastanawiam się czy da się to zrobić. Jeśli tak, to może jakiś mały tutek? :)
Będę wdzięczna za rady!
tutka Ci nie podam, ponieważ jestem za cienki z PS. Ale zrobiłbym to tak: zrobił oczy na nowej warstwie, skopiował źrenicę ze zdrowego oka do drugiego, we właściwe miejsce.
Mam nadzieję, że zrozumiałaś moją ideę.
Spróbuj jeszcze w jeden sposób - spora część osób z zezem ma punkt, w którym oboje oczu zrównuje się kierunkiem patrzenia. Wystarczy eksperymentalnie kazać patrzeć tej osobie na Twoją dłoń - Ty przesuwasz ją powoli z lewej na prawą stronę i obserwujesz ustawienie gałek ocznych. Metoda prosta, ale skuteczna.
step.tom
06-05-2010, 22:25
tutka Ci nie podam, ponieważ jestem za cienki z PS. Ale zrobiłbym to tak: zrobił oczy na nowej warstwie, skopiował źrenicę ze zdrowego oka do drugiego, we właściwe miejsce.
Mam nadzieję, że zrozumiałaś moją ideę.
Puppet Warp. Gotowe narzędzie w CS 5. Do takich i innych poczynań. Efekty rewelacyjne i jaka prostota pracy.
Pozdrawiam
Puppet Warp. Gotowe narzędzie w CS 5.
Pozdrawiam
I jakie tanie rozwiązanie... Zwłaszcza że chyba jeszcze nie można go kupić.
fIlek mądrze doradził, przeklejanie z drugiego oka też możliwe.
Jest jeszcze jedna metoda: robisz dwa identyczne zdjęcia: na jednym jedno oko patrzy dobrze, na drugim drugie. Nakładasz na siebie te zdjęcia, i maskujesz jedno oko w odpowiedni sposób, tak żeby mieć na końcowym zdjęciu oba dobrze. Statyw przydatny, acz niekonieczny, w PS, jeśli go używasz, jest opcja automatycznego ustawiania warstw.
ja też bym przylepił ze zdrowego oka :)
microbot
07-05-2010, 14:31
Na pewno da się to skorygować po zrobieniu zdjęcia.
Sprawa o tyle jest prosta, ze dookoła źrenicy mamy białko więc ewentualne braki podczas korygowania łatwo możemy uzupełnić stempelkiem ze zdrowego oka.
Metoda, którą zaproponował fIlek nie zda egzaminu przy dziecku (maluszku).
Dzięki za rady, już porozumiałam się z klientką i będziemy generalnie starać się robić zdjęcia z odpowiednim ustawieniem, a w przypadku ewidentnego patrzenia wprost będę kombinować z obróbką. Poradziłam jej też soczewki kontaktowe, bo jeśli zezowanie jest akomodacyjne, to może to rozwiązać problem właściwie całkowicie.
oto NAJLEPSZA rada: obrysować kołowym zaznaczeniem źrenicę, którą chcemy korygować a następnie ją wyciąć i przesunąć. W pozostałe miejsce wkopiować białko oka i tyle ...
Najlepsza rada, to wziąć całe oko z innego zdjęcia na którym jest ono skierowane w dobrym kierunku. :) Może nie jest to super proste. Ale wykonalne. Wystarczy zrobić kilka zdjęć z osobą wodzącą za palcem i potem wybrać odpowiednie. Szczególnie, że można to zrobić bez względu na mimikę, pozowanie itp. Jedyna istotna rzecz, to by światło było stałe (i głowa w podobnym położeniu).
Soczewki kontaktowe... może być widać na zbliżeniach. Chociaż nie jest to coś co zazwyczaj przeszkadza (ale zdarza się). Spotkałem się z modelkami noszącymi kolorowe soczewki - tu już bywają problemy. ;)
Niestety nie zawsze się da zrobić zdjęcie udane, bez manipulacji (jak radził fIlek). Ale nie szkodzi spróbować.
Kundzior
14-05-2010, 16:33
Przy bliskim portrecie zawsze widać soczewki, raz sie na tym przejechałem i deko kłopotu mi te soczewy narobiły.
a to się chyba po raz kolejny odezwę. Kiedyś fotografowałam kumpla, takie portrety się trafiły. Koles nosił okulary z uwagi na potężnego zeza. Jak zdjął okulary to normalnie szok, oko momentalnie skakało w inne miejsce, trochę nawet uśmialiśmy się z tego... No ale jak tu zrobić zdjęcie, aby potem tego nie obrabiać... Sposób był jeden, że koleś zamykał oczy i na raz dwa trzy otwierał, wtedy oko na sekundę było w swoim miejscu ja wtedy zrobiłam zdjęcie a potem oko uciekało w kąt oka. Ujęć miałam dużo i obyło się bez obróbki, no ale w Twoim przypadku to może być trudno bo to małe dziecko i może nie chcieć współpracować ;) Swoją drogą kolega już ma kontakty i problemu nie ma ;) Pozdrawiam