Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak to jest z komunikacja obiektyw - puszka

RAQ
28-11-2006, 20:58
nikor 18-55 - 8 styków
nikor 18-55 II - 7 styków
nikor 18-70 - 10 styków

D50 - 7 styków
D70s - 7 styków
D80 - 7 styków
d200 - 8 styków (tego nie jestem do końca pewien)

I tu pytanie - czy ktoś się orientuje jakie informacje tracimy/zyskujemy przy tak dużej rozpiętości ilości styków podczas współpracy puszka-obiektyw podczas sterowania i wymiany informacji?

madburn
29-11-2006, 09:30
nie wszystkie obiektywy maja wbudowane silniki - wtedy masz tylko 5 stykow vide te ze srubokretem - zasadniczo jedyne co potrzebuja to 2 styki na zasilanie i 3 na przesyl danych (transmisja szeroegowa + z - oraz sygnal zegarowy CLK)
i taki obiektyw od manuala rozni sie tylko tym ze po podaniu zasilania mowi do body "halo ja sem szkielko XXmm o jasnosci Y i max przeslonie ZZ)

czyli te proste maja tylko identyfikacje - te ktore maja SWMy albo VRy maja wiecej

niestety co jest co dokladnie nie bardzo wiadomo dopoki nie rozbierze sie obiektywu i nie przesledzi sciezek a potem trzeba zanalizowac papierologie do scalaka - o ile jest dostepna (nikon upodobal sobie dosyc egzotyczne mikrokontrolery - google raptem kilka wynikow zwraca - a w nowych kostrukcjach zauwazylem juz stosowanie 2 lub 3 ukladow scalonych - CHGW po co - skoro sa scalone to mogli scalic w jednym

RAQ
29-11-2006, 17:55
wszystko ok, tylko zastanawia mnie fakt, po jakiego grzyba 10 styków na 18-70 kiedy i tak np. D200 (co by nie patrzeć prawie profi sprzęt) odczytuje informacje tylko z 8 styków, a ten obiektyw jako kit jest uywany zwłaszcza z tańszymi korpusami które czytają info z tylko z 7 styków

madburn
29-11-2006, 19:12
niektore styki maja zdublowana funkcje
a czemu tyle - nie wiem - ale jak masz 18-70 to ja go chetnie rozbiore i ci powiem po co tyle :)

RAQ
29-11-2006, 19:21
dzięki za propozycję, do rozbierania takiego sprzętu to mam syna 5,5 roku...:)

madburn
30-11-2006, 16:02
ja skladam do kupy tak ze dziala :)

nie mam rozpiski nikona ale u konkurencji jest tak
1. VBAT + do napedu
2. P-GND masa do napedu
3. P-GND masa do napedu
4. VDD + do elektroniki
5. DCL dane z body do obiektywu (TX)
6. DLC dane z obiektywu do body (RX)
7. LCLK sygnal zegara taktujacego
8. D_GND masa elektroniki

jak widac ostatnie 5 ma znaczenie - potem to juz tylko zasilanie serwo od AF badz stabilizacji
poslalem ino do ruskiego co wymyslil chipa do canona - moze mi przerobi moja elektronike na maciupkie SMD to powinno sie zmiescic w przejsciowce

na dobra sprawe - przy studyjnym foto i tak czy siak korzysta sie manualu - potwierdzenie AF (za ktore kanonierzy bula 300zl na alledrogo (frajerzy !) jest w nikonie - a przeslone reguluje sie z reki - czas nie jest wazny az tak

wiec jedyne co mi przeszkadza w studio to brak podswietlenia LCD w d50 (niech tylko skonczy sie gwarancja :])

w swietle zastanym jest gorzej - zamiast martwic sie o kadr, GO to zaczyna sie przeliczac czasy, przeslony, ekspozycje EV i nie jest za fajnie - ale zdjecia da sie robic

valoos
02-12-2006, 16:04
A ma ktoś może oznaczenia tych chip'ów. Ja ma jeszcze aparat na gwarancji, a chętnie bym poznał co za elektronika za to wszystko odpowiada.

madburn
02-12-2006, 17:42
4 bitowe mikrokontrolery - przynajmniej w nikkor 50mm 1.8
a w starutkim tamronie 28-70 ktory zkanibalizowalem to NEC D17136BGT - to 4bit mikrokontroler z pamiecia

uklady dosyc rzadkie i nieczesto stosowane - obecnie stosuje sie 8 lub 16 bitowce - dokaldnie nie siedze w temacie ale faktem jest ze google jest bardzo niechetne do wyplucia informacji na temat chipow w obiektywach