Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Fototapeta

Boghol
05-05-2010, 14:06
Mam do Was pytanie. Klientka chce zdjęcie swojego dziecka na fototapecie wielkości 2x2,5 metra. Nigdy mnie to nie interesowało więc pytam.

1. Jak przygotować zdjęcie? Czy z D700 zdjęcie tak duży druk będzie dobrej jakości?

2. Jeżeli ktoś miał coś wspólnego z takimi drukami może mi polecić gdzie najlepiej zlecić coś takiego?

Z góry dzięki za odpowiedzi (najlepiej szybkie ;) ).

ktosiu
05-05-2010, 14:16
Jak już wcześniej komuś pisałem: jeśli brzdąc potrafi zatrzymać się na chwilę w jednym miejscu to zrób panoramę (hugin pomoże).
Świetne efekty uzyskasz używając długiego szkła (85mm+). Pixeli będzie tyle ile trzeba ;-)

marszull
05-05-2010, 14:50
Jak sie nie da zatrzymac, to pomoze Photozoom lub Genuine Fractals

karolt
05-05-2010, 16:49
W zupełności wystarczy, w końcu nawet bilbordy się robi z cyfraków, i to nie takich jak D700. Polecam udanie się do drukarni, która robi także cyfrowe wydruki, ja korzystam z usług Studio Kwadrat w Warszawie na przykład.
Ostatnio zrobiłem bilbord 2,5 x 5 metrów z niepełnego kadru z matrycy D200, jakość super (drukarnia powiedziała, że to nawet za duża rozdzielczość, kazali mi zmniejszać, już nie pamiętam do ilu dpi / pikseli, jak ktoś ciekawy, to sprawdzę). Bilbord wisi w Kaliszu i wygląda świetnie :-)

kucyk
05-05-2010, 18:44
karolt i do mnie nie przylazłeś drukować? nie ładnie ;P
Boghol wystarczy bez obaw :) Jak chcesz to mogę Ci próbkę zrobić i będziesz wiedział

kobyll
05-05-2010, 23:38
Wydruku w takim formacie nie ogląda się z odległości metra więc z bliska żylety być nie musi - tak mi się to widzi, dlatego nie musisz mieć zdjęcia o bóg wie jakiej rozdzielczości, ale to ja tak widzę, niech się wypowie ktoś ogarnięty w temacie.

karolt
06-05-2010, 07:32
http://www.youtube.com/watch?v=2-z-9te6y4k

Bo.
06-05-2010, 19:38
Wydruku w takim formacie nie ogląda się z odległości metra więc z bliska żylety być nie musi - tak mi się to widzi, dlatego nie musisz mieć zdjęcia o bóg wie jakiej rozdzielczości, ale to ja tak widzę, niech się wypowie ktoś ogarnięty w temacie.

ale to ma być fototapeta, więc chyba do mieszkania ?

Boghol
06-05-2010, 22:46
tak, do mieszkania, do pokoju dziecka.