Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Big Ben
Bartekkw
05-05-2010, 13:27
Znowu przywiało mnie na tydzień do Londynu. Korzystając z okazji wypróbowałem obiektyw 40mm oraz filtr B+W 110. Oto efekt
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img16.imageshack.us/img16/2347/ben1m.jpg)
step.tom
05-05-2010, 15:36
Witaj
Tonacja bardzo mi się podoba. Kompozycyjnie też bez zarzutu. Jednakże dwie rzeczy troszkę burzą ten odbiór. Wiem miało być ponuro i wyszło. Ale mogłoby być dynamicznie. W czym rzecz? Zarówno dół mostu jak i budowli na wprost tuż nad powierzchnią wody są za ciemne. Widać, że coś tam wystaje ale nie wiadomo co. Delikatne selektywne rozjaśnienie tych partii pewnie by ożywiło dół. Druga sprawa to korekcja obiektywu. Tak lewa strona "leci w prawo" do środka jak i prawa część mostu " leci w lewo" też do środka. Poza tym jak już mówiłem podoba mi się. ;-)
...Tak to oczywiście subiektywna opinia.
Pozdrawiam
Bardzo mi się to zdjęcie podoba :) fajna pocztówka :)
GUINNESSts
05-05-2010, 20:43
Witaj
Tonacja bardzo mi się podoba. Kompozycyjnie też bez zarzutu. Jednakże dwie rzeczy troszkę burzą ten odbiór. Wiem miało być ponuro i wyszło. Ale mogłoby być dynamicznie. W czym rzecz? Zarówno dół mostu jak i budowli na wprost tuż nad powierzchnią wody są za ciemne. Widać, że coś tam wystaje ale nie wiadomo co. Delikatne selektywne rozjaśnienie tych partii pewnie by ożywiło dół. Druga sprawa to korekcja obiektywu. Tak lewa strona "leci w prawo" do środka jak i prawa część mostu " leci w lewo" też do środka. Poza tym jak już mówiłem podoba mi się. ;-)
...Tak to oczywiście subiektywna opinia.
Pozdrawiam
Z tym za ciemne nie tyle nie zgadzam sie co nie przeszkadza. Reszta dokladnie tak jak opisales. Sklada sie do srodka i wieza leci. Jednak to tylko uwagi tego forum bo fotka i jej tonacja jak i wywolanie pomijajac powyzsze naprawde dobra.
Bartekkw
05-05-2010, 20:48
Z tym składaniem to macie racje - efekty uboczne prostowania zdjęcia - akurat tego dnia nie zabrałem ze sobą statywu i musiałem się wspomóc murkiem.....Dzięki za zwrócenie uwagi. Dół faktycznie można by selektywnie rozjaśnić
Mam wrażenie, że oglądam dwa zdjęcia. O ile prawa strona jest wyraźna i ostra jak żyletka to lewa jakby zupełnie inna. Spójrz jaka różnica jest w dachu bydynku, którego fragment wyłania się znad mostu a wieżą i budynkiem z prawej strony. A wydaje się, że sa chyba w tej samej płaszczyźnie. Mnie to razi bo wygląda jak niedopracowana sklejka.
Kolorystyka zdjęcia podoba mi się.
Proac150
09-05-2010, 11:44
Wiesz, że lubię Twoje foty, ale tutaj, ze względów opisanych powyżej trochę nie wyszło, dobry kierunek, świetna tonacja, muszę popróbować, może i ja coś w kolorze pokażę :)