Zobacz pełną wersję : Manfrotto vs Benro
Rozglądam się, za nowym statywem, gdyż obecny Velbon jest już w stanie rozkładu (skrzywiona głowica, odpadające plastiki).
Zastanawiam się na Manfrotto, miałem styczność ze statywem tej firmy, porządne wykonanie, umiarkowana cena, stabilność.
Natknąłem się jednak na Benro, jak wyczytałem jest to podróbka Gitzo. Charakteryzuje się taniościa w stosunku do pierwowzoru.
Korzysta któryś z Kolegów ze statywów Benro? Jak wrażenia?
Jakie modele Benro/Manfrotto byście polecili?
Używałem Manfrotto, a teraz uzywam Benro. Według mnie Benro niczym nie ustępuje Mafrotto. Bardzo porządny, stabilny statyw, a cena tylko zachęca. Manfrotto miałem 190 ProB a Benro nie pamiętam modelu i nie mam go teraz pod ręką ale to ten z możliwością ustawienia kolumny poziomo.
Witam. Ja mam taki zestaw http://fotozakupy.pl/statyw/benro-a-268-m8-b-1-pu-50-dla-podroznikow,9919s. Kolega ma MF 055 także mam porównanie. Myślę, że Benro nie ustępuje MF a jeśli to niewiele. Pozdrawiam.
Potwierdzam.
Ja przed zakupem testowałem MF 055XproB i Benr A-298n6.
Wybrałem ten drugi.
Mogę szczerze polecić tę firmę.
Polecam Benro ,mam osobiscie ten zestaw:
http://www.foto-net.pl/sklep/produkt31619-statyw-Benro-A-650EX--g%C5%82owica-BH-2.html
Jedyne co to pomyslal bym nad zamiana glowicy ale to sprawdz sam :D
Jak jest z głowicami do Benro?
Bo widziałem tylko 3.
Wszystkie są 3D?
\Macie jakąś ulubioną głowiczkę do Benro?
moonrage
05-05-2010, 20:12
Benro BH-2 polecam z czystym sumieniem, a statyw posiadam A600
andrstac
05-05-2010, 20:37
Ja również wybrałem A-600 z głowicą BH-2. W tej cenie (ca 500PLN) to chyba najlepszy wybór (cena zawiera koszt firmowego bardzo solidnego pokrowca). To co w stopce trzyma się na nim super.
Jak jest z głowicami do Benro?
Bo widziałem tylko 3.
Wszystkie są 3D?
\Macie jakąś ulubioną głowiczkę do Benro?
Również mam BH-2.
Głowica jak głowica.
Odpowiednik Manfrotto jest chyba trochę lepszy (i droższy), ale różnice są niewielkie.
Co do głowic, więcej znajdziesz na stronie producenta:
http://www.benro-statywy.pl/
Mi się bardzo podobają głowice z serii KB i KS.
Wyglądają na wygodne w regulacji i precyzyjne (a są to głowice kulowe).
moonrage
05-05-2010, 20:59
co do głowic KB i KS sam chciałem taką kupić ale gdy byłem na etapie zakupu to nigdzie w Polsce nie mogłem ich dostać, więc poszedłem w BH-2 i jestem zadowolony
Gdzieśtam w czeluściach działu "Testy" jest mój opis A-269. I chyba jeszcze jedno Benro było testowane.
Użytkuję od ponad roku statyw Benro A-458 n6. Nie mogę złego słowa powiedzieć. Kawał dobrego podparcia dla aparatu.
felis.nigra
20-05-2010, 14:55
to mój pierwszy post na forum, więc przede wszystkim witam wszystkich :-)
chciałbym kupić statyw/głowicę i zastanawiam się nad Mf/B. Zastosowanie - fotografia krajobrazowa (szczególnie Tatry/Karkonosze/Alpy) i makro, inne tematy okazjonalnie. Sprzęt - Nikon D200 (planowana wymiana na D700), do tego najczęściej N 14-24 2.8, ale planuję też zakup N 70-200 2.8, który jest trochę cięższy. Rozważałem coś takiego
http://www.digital24.pl/product_info.php?products_id=2987, ale być może nie jest to najlepszy wybór. W grę wchodzą wszyscy producenci - nie mam preferencji/urazów do żadnego z nich.
Gdyby ktoś miał jakieś sugestie - bardzo proszę o pomoc.
pozdrawiam
Marcin
Za 3/4 kasy albo i mniej, u Benro znajdziesz coś lepszego niż 055 xpro.
felis.nigra
20-05-2010, 16:41
fakt, ceny Benro są zachęcające.
Jeśli chodzi o statyw jestem w stanie mniej więcej coś sobie wybrać,problem mam jednak w wyborze głowicy - nigdy wcześniej nie korzystałem ze statywu, więc zupełnie nie wiem, na co zwrócić uwagę/jaki typ głowicy najbardziej by mi odpowiadał (krajobraz z możliwością panoramy, makro).
Co do zakupu określonego modelu sprzętu, to pozostaje naoczne przekonanie się co podpasuje. Pozostają znajomi posiadający interesujący ciebie sprzęt lub sklep gdzie można pomacać towar. Wiem, ze to co pisze zbytnio Ci nie pomoże ale w/w sposób jest najlepszy.
A ja chciałbym zapytać czy jakaś inna firma niż Manfrotto nie ma tego systemu joysticków?
felis.nigra
21-05-2010, 09:07
Użytkuję od ponad roku statyw Benro A-458 n6. Nie mogę złego słowa powiedzieć. Kawał dobrego podparcia dla aparatu.
jakiej głowicy używasz?
Mam Bh2 i z tym co pisales daje rade:)
felis.nigra
21-05-2010, 12:47
zastanawiam się tylko jak Bh2 (i inne głowice kulowe) będą sprawować się w panoramie, czy będę w stanie sobie poradzić.
Mariusz888
21-05-2010, 12:49
Skoro panoramę można na luzie zrobić z ręki to jak głowica może sobie nie poradzić? ;)
Pewnie od BH2 sa doskonalsze ale z tego co widzialem
To Bemro ma statyw razem z glowica:)
Powiem tak : Statyw OK , Glowica niezla ale sa doskonalsze:)
Slawek Wojtczak
22-05-2010, 13:54
Ze swojej strony polecam kopie głowicy Benro KB-1, czyli Phottix KB-1. za tak niewielką cene jest to świetny wybór. Głowica jest dość stabilna i bez problemu dźwiga d300 + 300/4 :)
Nawet nie wiedziałem, że Phottix zajął się także głowicami.
Za tą cenę, to faktycznie ciekawy kąsek.
Ciekawe jak z wykonaniem tej głowicy?
Ktoś testował?
Slawek Wojtczak
23-05-2010, 13:43
Ciekawe jak z wykonaniem tej głowicy?
Ktoś testował?
Ja ją testuje kilka miesięcy ;-) Na mrozie dawała radę, podczas deszczu kiedy była mokra też i nadal żyje ;-)
Wykonanie? Hmmm..., jak za taką cenę to nie ma co się przyczepić:) Jednak w moim egzemplarzy były luzy przy mocowaniu szybkozłączki, jednak sobie poradziłem POxipolem:) Kilku znajomych też ma tą głowice i oni luzów takich nie mieli. Widać, że tylko ja miałem pecha.
Ja posiadam aktualnie Benro A-2681m8 - dokładnie taki jak z tego linku: http://www.linkdelight.com/vmchk/Benro/Benro-Travel-Angel-Aluminum-A-2681M8-Tripod-+-B-1-BallHead/flypage-ask.tpl.html
Jakość wykonania - REWELACJA (moim zdaniem lepsza niż Manfrotto).
Funkcjonalność - REWELACJA - po rozłożeniu wysoki, po złożeniu mały, bardzo stabilny i do tego w miarę lekki:) Dodatkowo możliwość odkręcenia jednej z nóg - tak aby pełniła ona funkcję monopodu - czego chcieć więcej?!
Głowica B-1 - bardzo dobra, możliwość regulacji oporu kuli, możliwość blokowania/odblokowania obrotu wokół własnej osi (panorama), bardzo solidne wykonanie zarówno samej głowicy jak i szybkozłączki - moim skromnym zdaniem również lepsza od tej samej klasy głowic Manfrotto.
Podsumowując - ten model polecam jak najbardziej - co do innych Benro i Manfrotto - przetestowałem, oglądałem wiele modeli i szczerze powiedziawszy Benro w wielu przypadkach sprawiało o wiele lepsze wrażenie niż MF.
Pozdrawiam
Odgrzewam, właśnie sprzedaję mojego Manfrotto 190xprob bo potrzebuje coś gabarytu X055 bo nie chce mi się garbić za każdym razem do aparatu. Moje pytanie jest takie czy między 190 i 055 jest różnica w stabilności? bo powiem szczerze jest dobrze ale nie idealnie, zdjęcia robione ze statywu i naciskanie palcem spustu migawki powoduje delikatne rozmycie zdjęcia przy czasach koło 1s zastanawiam się czy benro dałoby dużo lepszą stabilizacje i czy warto się przenosić na tamte statywy. No i najważniejsze, czy da radę przykręcić głowice manfrotto na benro :)