Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Leśne drogi
ChollaYi
05-05-2010, 11:33
Moja próba zmierzenia się z lasem w BW.
Proszę o uwagi.
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img20.imageshack.us/img20/1074/dsc1557bw3iv.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img249.imageshack.us/img249/6320/dsc1539bw4iv.jpg)
fotokornik
05-05-2010, 11:35
to na 2 to taki asfalt czy mi się wydaje?
Nie rozumiem dlaczego tak nisko kadrowales w obu przypadkach (szczegolnie na 1, bo na 2 wyglada jakbys staral sie nie umieszczac nieba, ktore pewnie bylo do bani)... Ta droga, owszem moze i ciekawa, ale nie do przesady ;)
Co do konwersji, to mz wyszlo zbyt szaro...
Nie rozumiem dlaczego tak nisko kadrowales w obu przypadkach (szczegolnie na 1, bo na 2 wyglada jakbys staral sie nie umieszczac nieba, ktore pewnie bylo do bani)... Ta droga, owszem moze i ciekawa, ale nie do przesady ;)
Zeby uniknac przepalow.....??!?
Zeby uniknac przepalow.....??!?
Dla mnie to jedyne wytlumaczenie... ktore przychodzi jako pierwsze na mysl... :p
pelna zgoda
..... trochę za mało lasu, jak dla mnie :smile:
ChollaYi
05-05-2010, 20:53
to na 2 to taki asfalt czy mi się wydaje?
To piach.
Niebo było nieciekawe. Przepałów bym uniknął czy to za pomocą szarej połówki czy 2 ekspozycji. A tematem miały być dróżki właśnie :)
A to mnie zaskoczyłeś... bałem się, że będzie zbyt kontrastowo i zdjąłem trochę kontrastu z pierwotnej wersji. Ale kłócić się nie będę bo i monitor mam do d... i w BW jestem początkujący :)
Dzięki za odwiedziny i uwagi.
mi się jedynka podoba:)
natomiast na dwójce zareagowałem wychyleniem głowy - zła perspektywa - albo nie, dziwna...
Proac150
06-05-2010, 15:19
A to mnie zaskoczyłeś... bałem się, że będzie zbyt kontrastowo i zdjąłem trochę kontrastu z pierwotnej wersji.
Wiele osób jest przekonanych, iż podczas konwersji na bw wystarczy podnieść kontrast i z konwersji szaro-szarej mamy ładną czarno-białą. Mz nic bardziej błędnego, trochę to bardziej skomplikowane :)
Uważam, iż las w bw to bardzo trudny temat, i obdzieranie zdjęcia z koloru musi mieć uzasadnienie, np. pokazanie głębokich cieni drzew, stworzenie nastroju, pokazanie gry światła... W powyższych zdjęciach, przy tym świetle, uzyskanym klimacie, nastroju, nie widzę podstaw do robienia bw. To tylko taka moja opinia :)
ChollaYi
06-05-2010, 22:58
Wiele osób jest przekonanych, iż podczas konwersji na bw wystarczy podnieść kontrast i z konwersji szaro-szarej mamy ładną czarno-białą. Mz nic bardziej błędnego, trochę to bardziej skomplikowane :)
Całkowicie się z Tobą zgadzam i staram się stosować to "bardziej skomplikowane" ale jak rozumiem z miernym skutkiem :) No, ale po to wystawiam tu zdjęcia żeby się o tym dowiedzieć.
Bartekkw
06-05-2010, 23:04
Uważam, iż las w bw to bardzo trudny temat, i obdzieranie zdjęcia z koloru musi mieć uzasadnienie, np. pokazanie głębokich cieni drzew, stworzenie nastroju, pokazanie gry światła... W powyższych zdjęciach, przy tym świetle, uzyskanym klimacie, nastroju, nie widzę podstaw do robienia bw. To tylko taka moja opinia :)
Podpisuję się pod tym wszystkimi kończynami :)
Proac150
07-05-2010, 01:33
Całkowicie się z Tobą zgadzam i staram się stosować to "bardziej skomplikowane" ale jak rozumiem z miernym skutkiem :) No, ale po to wystawiam tu zdjęcia żeby się o tym dowiedzieć.
Myślę, że zdjęcie bw należy rozpocząć robić, już przed wyzwoleniem migawki. Zwrócić uwagę na kontrasty, światło, cienie, nastrój, klimat... co akurat tu, teraz jest takiego, że chciałbym to pokazać/uwypuklić poprzez usunięcie koloru. Później dopiero pstryk i konwersja, ale tu tyle sposobów, że .... :) powodzenia.