PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Nikkor AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED VR

askorka
05-05-2010, 09:37
Kupiłem wczoraj obiekyw jak w temacie, mam pytanie do uzytkowników tego obiektywu. Po naciśnieciu migawki do połowy wyczuwa sie cały czas pracę (chyba silnika lub stabilizacji) w srodku, wyczuwa sie jakby drżenie. Jest tak nawet gdy obiektyw złapie ostrość. Mój obiektyw podstawowy (kit z d90 czyli 18-105) tak się nie zachowuje. Nie wiem czy tak ma byc czy to jest jakaś wada. Bardzo prosze o pilną odpowiedz, bo kupiony wczoraj jeszcze będę mógł wymienić na inny egzemplarz.
Obiektyw ustawiony na autofocus, VR na normal, body D-9000.

ad2122
05-05-2010, 09:45
Może ten obiektyw nie jest kompatybilny z body, bo w sumie to nie wiadomo co masz: d90. czy D-9000 :)
A na poważnie: wyłącz VR i sprawdź, czy drży dalej. Jak masz ustawiony AF: AF-A, AF-S, czy AF-C? Ustaw AF-S i zobacz, co się dzieje. Wstępnie, to możesz wyłączyć AF w obiektywie i przejść na AF-M - sprawdzisz w ten sposób, czy to nie aby silnik AF.
A na 18-105 Ci nie piszczy?

PS. Sorki, dopiero doczytałem, że z kitem jest ok.

marzyciel9
05-05-2010, 09:56
przejdź się do sklepu i porównaj z innym 70-300 vr
tak będzie najprościej

askorka
05-05-2010, 10:47
Body D-5000 pomyliłem się, drugi obiektyw czyli 18-105 też VR (kit do D90, do mojego body to18-55, ale ja od razu kupiłem ten drugi), nie ma takich drgań.
autofocus był na AF-S. Dzisiaj jeszcze spradze czy to VR tak działa czy AF. Mam go od wczoraj. Może ktos ma ten obiektyw i coś dorzuci czy jechac do sklepu, z tego co mi mówili w sklepie to była ostatnia sztuka, za parę dni będą mieli następne.

dzejms
05-05-2010, 12:48
To VR.

deep
05-05-2010, 12:58
Ten typ chyba tak ma bo kiedyś się takim bawiłem i też trząsł się jak wibrator, tak działa VR w tym obiektywie i dlatego w dobrym świetle na 300mm z wyłączonym VR miałem ostrzejsze foty.

askorka
05-05-2010, 12:59
To VR.
Okej ale czy tak jest normalnie w tym typie czy w tym egzemplarzu??
Czyli inaczej tak będzie w kazdym egzemplażu czy to jest wada i mam go wymienić? Jeszcze raz nadmieniam kupiony wczoraj.

askorka
05-05-2010, 13:02
Ten typ chyba tak ma bo kiedyś się takim bawiłem i też trząsł się jak wibrator, tak działa VR w tym obiektywie i dlatego w dobrym świetle na 300mm z wyłączonym VR miałem ostrzejsze foty.

Jak wibrator powiadasz, haha, dobrze powiedziane hahaha. :)

taaatooo
05-05-2010, 16:32
mam to szkiełko i nie czuję jakiegoś strasznego dyskomfortu podczas pracy VR, owszem słychać że się załącza, ale wibracji (przeszkadzających) jakoś nie odczułem :)

steve69
21-05-2010, 20:01
Nie sądzę, żeby wibracje były normalne, owszem stabilizacja sama w sobie może być słyszalna jako lekki szum ale nie powinna powodować wibracji. Nie wyobrażam sobie osobiście, żeby na ogniskowej 300mm obraz nie dość, że drgający w rękach fotografa dodatkowo był wzbudzany przez układ VR, którego zadaniem jest ich niwelowanie.

deep
21-05-2010, 20:06
Może sobie nie wyobrażasz, ale ja miałem taką sztukę w ręku, może jedne mniej a inne bardziej wibrują a może po prostu te mocniej wibrujące są do dup.. nie wiem.

Annihitek
23-05-2010, 09:50
To zwyczajna praca VR, choć może są obiektywy kulturalniejsze w tej materii. Ale VR stosujemy, gdy trzymamy sprzęt w łapie, więc te drgania olewamy. A na statywie się toto wyłącza, więc jeżeli VR dobrze działa, to bym nie szukał dziury w całym.

amra
23-05-2010, 23:20
Ten obiektyw tak niestety ma, drżenie jest znacząco wyczuwalne.
Piszę niestety, bo w wielu innych (np. 70-200/2,8 VR) jest dużo lepiej, czyli mniej się odczuwa trzymając szkło w ręce, za to efekty są lepsze po wykonaniu zdjęcia.

kopter
25-05-2010, 22:20
Też jestem w jego posiadaniu.
U mnie załączanie i wyłączanie VR jest słyszalne (albo/i wyczuwalne). Odgłos to klapnięcie, później cały czas dzzzzzzz, a na koniec znowu klapnięcie.
Przyzwyczaiłem się już do tego i przestało mi to przeszkadzać.

kedor
28-05-2010, 21:49
Myślę, że powinieneś zaakceptować pracę tego obiektywu. Przymierzam się do zakupu tego obiektywu i podczas rekonesansu oglądałem, trzymałem, dotykałem i wyraźnie słychać dźwięki wydobywające się z obiektywu przy wciśniętej do połowy migawce. Niestety tak pracuje VR w tym obiektywie. Nie wiem czy się zgodzicie, ale to prawdopodobnie (czyli słyszalna wyraźnie praca VR) jest uzależniona od budowy obiektywu. Przy obiektywach IF praca VR jest po prostu odczuwalnie słyszalna. Potwierdza to np. moja 105 2.8 VR, która również z włączonym VR jest słyszalna. Po wyłączeniu VR cisza, bez zarzutu. Też miałem wątpliwości, ale widocznie te typy tak mają, bo podobnie zachowywały się te dwa testowane obiektywy. Jedyną kwestią, która może zastanawiać, to drgania, o których wspominasz, bo to już nie jest VR moim zdaniem. Pytania czy to istotnie drgania czy tylko Twoje subiektywne odczucia spowodowane głośną pracą. Tym bardziej może Ci to przeszkadzać, że korzystając z 18-105 VR niczego nie słyszysz, ale to zupełnie inna budowa.

askorka
03-06-2010, 19:21
Myślę, że powinieneś zaakceptować pracę tego obiektywu. Przymierzam się do zakupu tego obiektywu i podczas rekonesansu oglądałem, trzymałem, dotykałem i wyraźnie słychać dźwięki wydobywające się z obiektywu przy wciśniętej do połowy migawce. Niestety tak pracuje VR w tym obiektywie. Nie wiem czy się zgodzicie, ale to prawdopodobnie (czyli słyszalna wyraźnie praca VR) jest uzależniona od budowy obiektywu. Przy obiektywach IF praca VR jest po prostu odczuwalnie słyszalna. Potwierdza to np. moja 105 2.8 VR, która również z włączonym VR jest słyszalna. Po wyłączeniu VR cisza, bez zarzutu. Też miałem wątpliwości, ale widocznie te typy tak mają, bo podobnie zachowywały się te dwa testowane obiektywy. Jedyną kwestią, która może zastanawiać, to drgania, o których wspominasz, bo to już nie jest VR moim zdaniem. Pytania czy to istotnie drgania czy tylko Twoje subiektywne odczucia spowodowane głośną pracą. Tym bardziej może Ci to przeszkadzać, że korzystając z 18-105 VR niczego nie słyszysz, ale to zupełnie inna budowa.
Te drgania to jednak tak jak piszesz subiektywna ocena. To jest głośna praca VR. Byłem przyzwyczajony do 18-105, w którym jest cisza. Pisałem ten post w dniu zakupu, byłem zaniepokojony jego słyszalną pracą. Teraz się przyzwyczaiłem. Obiektyw jest ok. Jeszcze mało zdięć nim zrobiłem bo było mało okazji i czasu. W lipcu wyjeżdzam na wczasy mam nadzieję, że wykorzystam jego możliwości. Pozdrawiam.

homer119
08-06-2010, 11:08
witam wszystkich

tak jak koledzy powyzej chcialem sie zapytac (jestem amatorem)
mam D90 i obiektyw jak w temacie, zauwazylem ze po zrobieniu zdjecia
zaraz po zwolnieniu migawki w wizjerze nstepuje chwilowy wstrząs - tak jakby kadr
został potrząsnięty do góry (robie zdjecia na programie tematycznym -krajobr) oraz mam wszystko powłączane w obiektywie VR, M/A, Normal.

po zmianie na kitowy 18-105 takze zauwazam takie począsniecie kadru widzianego w wizjerze zaraz po zrobieniu
zdjecia (al rzadziej).
Chciałem sie zapytac czy to jest może objaw VR i jest on wlasciwy czy może cos z Body lub z obiektywami.
Nie zwracałem na to wczesniej uwagi uzywajac kita, ale jak mam teraz 70-300 VR to widze to czesto.

Poprostu kadr tak jakby powracal do pozycji (takie potrząśnięcie w górę-nigdy w dół) - słyszalnyjest wtedy
odgłos w obiektywie.

bede wdzieczny za pomoc - pozdro

maciey75
08-06-2010, 16:27
U mnie jest to samo od samego poczatku. Tak działa VR - chyba ;)

rdcom
17-06-2010, 17:19
Stało się jestem szczęśliwym posiadaczem tego obiektywu. Mam pytanie związane z tym sprzętem. Obiektyw posiada przełącznik Normal-Active proszę podpowiedzcie do czego służy ten przełącznik

TMB
17-06-2010, 17:24
Instrukcja Panie Kolego się kłania;)
Pz
Ps. A nie wystarczy z ang. przetłumaczyć, to chyba nie jest wielki problem?!

rdcom
17-06-2010, 17:29
Instrukcja Panie Kolego się kłania;)
Pz
Ps. A nie wystarczy z ang. przetłumaczyć, to chyba nie jest wielki problem?!

co byś wybrał???

przymiotnik
aktywny
czynny
ruchliwy
rzutki
ruchawy
liniowy
wzmożony
bujny
dodatni

alan85
17-06-2010, 17:31
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/14815/p/544/c/241/r_id/127724

rdcom
17-06-2010, 17:36
alan85 bardzo dziękuję za wyczerpującą lekturę

alpaczino
18-06-2010, 20:34
alan85 bardzo dziękuję za wyczerpującą lekturę

alan85 odrobił za Ciebie "zadanie domowe" - uruchomił przeglądarkę wpisał prawdopodobnie w Google "nikkor tryb normal activ" i jeszcze pofatygował się i podał Ci rezultat wyszukiwania wpisując link na forum.
Ja pofatygowałem się i piszę Ci o tym wszystkim po to, abyś się zawstydził i w przyszłości w pierwszej kolejności sam poszukał. Jak nie znajdziesz to najpierw zapytał jak szukać (bo może źle szukałeś). Jak to poszukiwanie po szkoleniu nie da rezultatu to pytaj na forum - idę w zakład, że forumowicze będą się prześcigali w udzielaniu Ci odpowiedzi.
Bez urazy - cel dydaktyczny.

Pozdrawiam serdecznie

TKfoto
23-10-2019, 21:04
Odświeżę temat: Czy jest już jakaś aktualizacja, która pozwala wyłączyć stabilizację w D7200? Ostatnia to 1.04? Mam tą wgraną i nie ma opcji wyłączenia. Ale może jest jakaś nowsza, tylko źle szukam? W instrukcji obsługi obiektywu piszą, że w D7200 można wyłączyć pod warunkiem posiadania najnowszej wersji oprogramowania...

OjTam
23-10-2019, 21:08
1. Nie ten wątek. :mrgreen:
2. Sądząc po tym (https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/products/197/D7200.html), to nie.