Zobacz pełną wersję : Lampa i zdjęcia sportowe
witam
czy przy robieniu zdjęć sportowych (w halach) stosuje się lampę błyskową, czy raczej nie
step.tom
04-05-2010, 23:44
witam
czy przy robieniu zdjęć sportowych (w halach) stosuje się lampę błyskową, czy raczej nie
Oczekujesz gotowej recepty?
To Ty widzisz co masz w wizjerze. Lampę stosuje się z reguły aby doświetlić tam gdzie twój aparat nie jest wstanie prawidłowo naświetlić. Z reguły do zdjęć sportowych ' na hali' jak piszesz to potrzeba szybkiego sprzętu a takowe raczej lampy nie potrzebują. To raz, a dwa lampa zawsze spłaszcza oraz, stracisz głębię, a i nie zawsze doświetlisz cały interesujący cię plan.
Ja osobiście lampy staram się nie używać a efekty są takie:
http://www.step-art.com/Gallery/Wojak_Boxing_Night/Photobook%20pages%20view/index.html
wiadomo szybki sprzęt to podstawa , ja na razie raczkuje w tej "dyscyplinie" i nie chce inwestować dużej kaski. dlatego szukam półśrodków i innych kombinacji. Trzeba od czegoś zacząć
step.tom
05-05-2010, 01:01
wiadomo szybki sprzęt to podstawa , ja na razie raczkuje w tej "dyscyplinie" i nie chce inwestować dużej kaski. dlatego szukam półśrodków i innych kombinacji. Trzeba od czegoś zacząć
Hmm, odpowiedź szczera ale ... Z pustego... , ponoć i Salomon miał problemy. Próbuj. W fotografii sportowej ruch albo zamrażasz albo go pokazujesz. Jedne i drugie zdjęcia możesz robić bez lampy. Ale tu musisz mieć dobrą puszkę ( szybką ) i dobre szkła, bo na halach lubi być ciemno, a przy czasach 1/600 i f2.8 to pracujesz na ok 3600-5000 ISO. Twoje puszka nie da rady. Jak zapalisz lampą to doświetlisz pierwszy plan a tył 'pójdzie w powietrze'. Jak będziesz chciał pokazać ruch to oczywiście czasy dłuższe, wtedy lampa może nie będzie potrzebna. Może, nie wiadomo w jakich warunkach będziesz pracował. Pokaż jakąś fotkę z Twoich sportowych zdjęć, powiedz czy osiągnąłeś to co założyłeś albo pokaż fotę jaką chciałbyś zrobić ( Kogoś innego oczywiście ) Wtedy będzie można więcej powiedzieć o realności Twojego targetu. ;-)
velaskez
05-05-2010, 08:40
Wiesz...sportowcy nie lubią jak w czasie gry jeden z drugim im błyskają po oczach. Raczej wysooookie ISO i f2.8 ;)
Karl Johansson
05-05-2010, 12:24
To zależy wszystko, jaka hala - fociłem futsal jakiś czas temu, to dało radę na iso2500 nawet i do f4 przymknąć a czas był dobry. Próbuj!
Używalne wysokie iso i f2.8 to podstawa, niestety ale w tej dziedzienie nie idzie to obskoczyć półśrodkami, sam się o tym przekonałem.
ok spróbuje zrobić jakąś fotę na meczu i wrzucę ją do oceny
po pierwsze to wg mnie nie powinno się używać lampy przy zdjęciach w hali, jeżeli koniecznie to chociaż wypada odbijać od sufitu, a nie na wprost. Wyobraźcie co by było gdyby 3 fotoreporterów błyskało z pod kosza na zawodników - dzięki bardzo.
po drugie, zależy do czego zdjęcia mają być użyte, jeżeli tylko na www to iso z d90 daje radę, gorzej może być z celnością afa,
Ci co znają halę Korony w Kraku wiedzą jak tam "jasno", a popatrzcie na fotki mojej koleżanki z d200, które generuje większe szumy niż d90:
http://rozgrywki.pzkosz.pl/?p=14&s=&id=142 tak wiem, nie wyprostowane - już jej się dostało (:
i jeszcze jeden przykład z nie najnowszej puszki - 40d:
http://rozgrywki.pzkosz.pl/?p=14&s=&id=183