PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Dawid

Proac150
04-05-2010, 21:20
Moje początki w tym dziale, więc każda uwaga mile widziana.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img293.imageshack.us/img293/3/dawidr.jpg)

Pozdrawiam.

mjr
04-05-2010, 21:53
Grzesiu, to zdjęcie pasuje do działu "okolicznościowego".
Wydaje mi się, że portret ma trochę inne znaczenie.

Co do zdjęcia.
Szkoda mi obciętego paluszka, a właściwie całej dłoni i trochę za dużo lewej strony zostawiłeś.
Tak może być.
Co do kolorów to się nie wypowiem, bom mam zepsutą kalibrację i strasznie mi mozolnie idą ustawienia.
Pozdrawiam
:)

Proac150
04-05-2010, 22:16
Grzesiu, to zdjęcie pasuje do działu "okolicznościowego".
Wydaje mi się, że portret ma trochę inne znaczenie.

Krzysiu, co w tej focie jest "okolicznościowego" , jakie inne znaczenie ma portret. Mz to jest portret mojego siostrzeńca :)

Co do dłoni, również żałuję, ale w sumie pierwszy raz używałem obiektywu stałoogniskowego, a i model nie był skory do współpracy :)

mjr
04-05-2010, 22:19
85/1.4 ?

Proac150
04-05-2010, 22:25
85/1.4 ?

Tak, pierwsze podejście do tego szkła, nie licząc kilku strzałów w co popadnie w domu :)

mjr
04-05-2010, 22:29
Widzę, że żona chowa się przed tobą ;) ;) ;)
To kiedy zapisujesz się do studia ?

waldek
05-05-2010, 08:26
Brak zdecydowanej ostrości na jakimś elemencie twarzy ( oko, nos ).
Tutaj zdaje się, że trafiłeś na włosy koło ucha ?
Kadr pasuje mi ale portret to już w kolorze musi być !!

darko
05-05-2010, 08:36
ale portret to już w kolorze musi być !!
A tu mnie zaciekawiłeś, mógłbyś napisać dlaczego portret musi być w kolorze?

mjr
05-05-2010, 09:22
Waldku, a czy to nie łamie twojej tezy:
KLIK (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=139397)

waldek
05-05-2010, 09:37
Częściowo masz rację.
Są portrety którym czerń i biel nie przeszkadza a wręcz pomaga.

Ale Grzegorz bawi się małą ( bardzo małą ) głębią ostrości w przeciwieństwie do Twojego zdjęcia.

Kolor :
- postawi wyżej poprzeczkę
- uwypukli ładniejsze rozmycie tła
- pozwoli pokazać zalety ( wady ) przysłony 1.4

Dwa ostatnie elementy zniknęły przy konwersji cz-b.

Ps. Pomyślałem sobie że skoro dziecko wącha te kwiatki to interesująca byłaby ostrość na nie.
Dół utnij wyżej ( tj. zostaw tylko 3 palce ).

Dlatego, też nie uważa, że to zdjęcie jest portretem.

Być może ale co to ma za znaczenie dla oceny tego zdjęcia ??
Fakt - można je wstawić do przyrody. :wink:

Ps. 2 Pisząc o portrecie w kolorze mam na myśli to zdjęcie a nie wszystkie inne portrety.

mjr
05-05-2010, 09:40
Dlatego, też nie uważa, że to zdjęcie jest portretem.

darko
05-05-2010, 09:58
A ja dalej nie wiem dlaczego portret musi być w kolorze

waldek
05-05-2010, 10:03
A ja dalej nie wiem dlaczego portret musi być w kolorze

Przykro mi ale to nie moja wina. :oops:

darko
05-05-2010, 10:08
Poniekąd Twoja, przecież to Ty napisałeś że portret musi być w kolorze

Proac150
05-05-2010, 14:59
Jak pisałem to pierwsze podejście do tego szkła, przesłona faktycznie zbyt mała (teraz to wiem), człowiek się uczy (z większej odległości było ok.), ostrość na rzęsach lewego oka :)
Mz to jest portret.
Pokazałem w bw, bo tak lubię, można krytykować jakość konwersji, ale proponować mi pokazanie koloru...... :D
Dzięki za wizytę.
PS. Krzysiu do studia zaraz po Tobie :), co do żony, cytuję " ....inni jakoś potrafią mi zrobić ładne zdjęcie......." :)

mjr
05-05-2010, 15:13
Bo za mało "szopem" ją obrabiasz ;) ;) ;)

Ps
Co do studia.
To ja niedługo będę miał własne.
Fakt, że nie mam co porównywać z profesjonalnym w centrum, ale na sabinakch też się da.

mOSAd
05-05-2010, 17:07
Rzadko wypowiadam się w wątkach z dziećmi, ale tym razem bardziej o technice. Razem z bratem mamy mnóstwo świetnych zdjęć z dzieciństwa, robionych przez naszego ojca. Są czarno-białe.
Druga rzecz to głębia ostrości. Jeżeli można, to przy dzieciach bym przymykał przysłonę, tak by w głębi zmieścić całą głowę. To nie mają być portrety artystyczne zazwyczaj. To są portrety pamiątkowe. Kiedyś, po latach docenia się "normalne" fotografie. Bez efektów specjalnych. Niestety głębia zależy od skali odwzorowania, zatem to jest kwestia doświadczenia, jaką przysłonę wybrać. Chociaż mój ojciec używał głównie f/5.6 przy obiektywie 50mm i widzę, że na pełnej klatce taka przysłona sprawdza się doskonale. Przy 85mm należałoby przysłonę przymknąć jeszcze trochę w takich zbliżeniach. Przy szerszych kadrach (cała postać) można robić zdjęcia nawet na f/1.4.

Proac150
05-05-2010, 20:49
mOSAd - dzięki, za uwagi. Jak pisałem, były to tak naprawdę pierwsze moje zabawy tym szkłem, próbowałem różnych przesłon i jak napisałeś z dalszej odległości f/1.4 było ok., a tu trochę mało, następnym razem już po obejrzeniu zdjęć wykonanych na różnych przesłonach i z różnych odległości, wybór przesłony będzie bardziej świadomy. Niestety model tak bardzo nie chciał współpracować, że inne zdjęcia na większej przesłonie (z głupimi minami :)) raczej muszą pozostać na dysku i posłużą bardziej do nauki ustawień.
Dzięki za test 85/1,4