PDA

Zobacz pełną wersję : View NX - profile XMP/IPTC

mckornik
04-05-2010, 14:54
czy ktoś się orientuje gdzie View NX przechowuje profile XMP/IPTC ?
w jakim katalogu/pliku?

stig
04-05-2010, 16:53
W rejestrze systemowym:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Nikon\Common\XMP\IPTCPr eset

mckornik
04-05-2010, 18:48
bardzo dziękuję
a wiesz czy jest jakaś możliwość połączenia profili tworzonych w ViewNX z CAPTURE?

stig
04-05-2010, 19:00
a wiesz czy jest jakaś możliwość połączenia profili tworzonych w ViewNX z CAPTURE?Polaczyc nie mozna, ale dodaj sobie ten goly wzorzec do jakiegos zdjecia, a pozniej w Capture zaznacz to zdjecie i zapisz ten profil. Do nastepnych bedziesz juz go ladowal z tego zapisanego.

mckornik
04-05-2010, 20:44
tak właśnie myślałem -
ale to w sumie dziwne, że miedzy CAPTURE i VIEW nie ma połączenia w tej kwestii

jeszcze raz dzięki

stig
04-05-2010, 21:09
tak właśnie myślałem - ale to w sumie dziwne, że miedzy CAPTURE i VIEW nie ma połączenia w tej kwestiiWidocznie sposob jaki podalem wydal sie autorom programow calkowicie wystarczajacy. :)

mckornik
04-05-2010, 23:25
W VIEWNX jest jeszcze jeden zupelnie nieergonomiczy myk - słowa kluczowe - opisuje w nim zdjecia i po wpisaniu każdego z nich trzeba myszką wcisnąć Add [enter] nie dziala

ale radze sobie z tym tak ze ustawiam myszke na Add
i jej nie ruszam potem pisze, klikam, pisze

ciekawe czy to tez patent Nikona ;-)

stig
04-05-2010, 23:29
W VIEWNX jest jeszcze jeden zupelnie nieergonomiczy myk - słowa kluczowe - opisuje w nim zdjecia i po wpisaniu każdego z nich trzeba myszką wcisnąć Add [enter] nie dzialaErgonomia, to nie grzesza obydwa programy. Pod tym wzgledem sa jak ciosane z kamienia. Zadnej finezji czy chociazby zwyklej wygody. Ale czego by nie mowiac -- obrazki z tego softu wychodza najladniejsze. :)

mckornik
04-05-2010, 23:43
ja od 2 lat uzywam prawie wyłącznie CAPTURE
przyzwyczailem sie i polubiłem - ale tych kilka spraw mnie zastanawiało

stad pytania
dzieki