PDA

Zobacz pełną wersję : Co polecacie do nauki pracy w PS

camilvein
04-05-2010, 14:23
Witam

Mam pytanko co polecacie najbardziej (może znacie jakieś dobre książki, wartościowe linki) dotyczące nauki pracy w photoshopie.

Akurat posiadam photoshopa CS wer. 8.0 do tej pory korzystałem tylko i wyłącznie z Adobe Lighroom, jednakże nie jest on tak rozbudowany jak ps.

Jeżeli chodzi o photoshopa to jestem zielony i dla mnie to czarna magia więc, uprzejmie proszę o pomoc w tej kwestii.

Pozdrawiam Serdecznie

;D

stig
04-05-2010, 14:57
F1 + darmowe tutoriale w sieci -- wystarcza w zupelnosci. W kwestiach trudnych do pojecia, zawsze mozna tez zapytac na forum. :)

raddeli
04-05-2010, 20:57
Sam zaczynałem od zera. Dużą pomocą były dla mnie książki Anny Owczarz Dadan - Photoshop CS3 PL, oraz Zaklęcia Photoshopa - edycja zdjęć, tej samej autorki.
Szczerze polecam. Poza książkami tutoriale z sieci, bądź teksty bądź filmiki. Dużo można się również nauczyć z kursów video dostępnych w sieci.

karmel
04-05-2010, 21:15
Dobre są też książki, których autorem jest Scott Kelby. Tutoriale jak najbardziej - problem tylko jak wybrać te wartościowe (przynajmniej ja tak mam).

ZgReDoL
04-05-2010, 21:18
Sam zaczynałem od zera. Dużą pomocą były dla mnie książki Anny Owczarz Dadan - Photoshop CS3 PL, oraz Zaklęcia Photoshopa - edycja zdjęć, tej samej autorki.
Szczerze polecam. Poza książkami tutoriale z sieci, bądź teksty bądź filmiki. Dużo można się również nauczyć z kursów video dostępnych w sieci.

Dokładnie potwierdzam, sam korzystam z tych publikacji, rowniez z filmików zakupionych na allegro, jest tego pelno. Ale własnie pozycje A. Owczarz sa wg mnie najlepsze. Empik polecam. Sam tam kupowałem.

Jacek S.
05-05-2010, 15:34
Ja też korzystałem z Kelby'ego, konkretnie "System 7 punktów S.K.". Autor podaje link do zdjęć, których obróbkę pokazuje krok po kroku w książce.

raddeli
05-05-2010, 19:52
Zacząłem od "Systemu siedmiu punktów" Kelby'ego będąc zupełnie zielonym z PS'a. Dopiero po lekturze ww p. Owczarz-Dadan, i załapaniu "o co w tym biega", "System 7 ..." stał się dla mnie jasny. Ze swojej strony proponowałbym taką własnie kolejność. No, ale to tylko moja sugestia.

velaskez
06-05-2010, 09:10
Ja tam zacząłem od dozy cierpliwości. Potem F1 i jakieś krótkie tutki. A jak się polubiliśmy to było z górki. Wcześniej korzystałem z Gimpa, więc bałem się interfejsu, że będzie tak samo #^$T%@. Jednak okazał się dużo bardziej przyjazny dla użytkownika.

Gripowiec
13-05-2010, 20:11
Witam wszystkich.

Polecam lekcje z lynda.com kilka róznych wersji począwszy od laika do zaawansowanych.

DarekD80
14-05-2010, 05:18
Kumpel który w tym mocno siedzi poleca Kellby'ego. Mam narazie 2 książki Kellby (choć nie do PS-a akurat) i czyta się to dobrze, nie owija w bawełnę i jak dla mnie amatora są to pozycję naprawdę OK.

st
20-05-2010, 22:09
Dużo czasu... i używanie mózgu...

Pozdrawiam

Pershing
20-05-2010, 23:38
A wg mnie jak się jest zielonym z PS-a to zaczynanie od d..y strony jest bez sensu. Ja też tak próbowałem tzn. tutki z sieci, Kelby itd. i co że nauczyłem się konkretnego efektu jak dalej nie wiedziałem co w PS-ie drzemie. Dobra obróbka polega na tym, że najpierw wiesz jaki chcesz osiągnąć efekt końcowy i do niego dążysz. A można na sto różnych sposóbów. Podstwa to poznanie wszystkich narzędzi. Teraz uczę się PS-a od nowa i za radą kilku osób z tego forum zaopatrzyłem się w Oficjalny Podręcznik do PS-a (w moim przypadku CS3) i Biblię. Jak poznasz narzędzia które oferuje PS - ich mechanizm działania to dalej już pikuś. Sam rozkminisz jak dojść do oczekiwanych efektów. Inaczej też też będziesz postrzegał tutoriale.

felis.nigra
21-05-2010, 10:05
zacząłem od Kelby'ego 7 punktów - moim zdaniem przydatna pozycja, ale tak naprawdę raczej do obycia się z programem niż nauki - podaje gotowe rozwiązania konkretnych przykładów niekoniecznie wyjaśniając, czemu akurat tak a nie inaczej...

swider
21-05-2010, 12:24
zacząłem od Kelby'ego 7 punktów - moim zdaniem przydatna pozycja, ale tak naprawdę raczej do obycia się z programem niż nauki - podaje gotowe rozwiązania konkretnych przykładów niekoniecznie wyjaśniając, czemu akurat tak a nie inaczej...
Dodajmy do tego, że momentami uczy tak forsownej obróbki, powodującej pojawienie się zajebistego szumu i licznych artefaktów, których zwalczyć skutecznie, praktycznie się nie da lub da się w stopniu minimalnym... o czym w książce, naturalnie ani słowa.

jaś
22-05-2010, 19:45
Katrin Eismann jest niezła ale chyba nie na całkowity początek "Photoshop maskowanie i komponowanie" oraz "Photoshop Restauracja i retusz". Artykuły Ewy Prus w Dfv pokazują jak siągnąć konkretny efekt "zdjęcie w stylu" jeśli nie odtwarzasz bezmyślnie, a starasz się zrozumieć filozofię to mogą być pomocne.

Robson_87
23-05-2010, 18:37
lynda.com - swietne kursy
darmowe to np http://kelbytv.com/kelby-tv-shows/

greg2804
22-08-2010, 21:57
ja bylem na kursie ps i nie polecam nic sie nie nauczylem, zaczolem studiowac tutoriale w necie orac tutoriale z www.cherub.pl 5 zł kosztuje konto na rok czasu i sobie teraz radze

Gio
22-08-2010, 22:21
Zajrzyj na eduweb.pl. Za cene jednej ksiazki mozna tam obejrzec baaaardzo rozbudowany kurs video. I PS i LR.

Michał Jędrak
22-08-2010, 23:06
Podobnie jak jeden z przedmówców, polecam filmiki na Lynda.com. Oni oficjalnie kręcą szkolenia dla Adobe, więc nie może być źle.

lortek
23-08-2010, 00:29
ja zaczalem od tutkow w necie... ale gubilem sie... potem system 7 punktow skota kelbyego... bardzo szybko zlapalem to co tam pokazywal dzieki temu ze wczesniej walkowalem tutoriale w necie... po tej ksiazce wszystko sobie dopiero poukladalem i jakos sobie teraz radze z obrobka

MirekM
26-08-2010, 11:52
http://www.cyfrografia.pl/ - również zestawy tutoriali.