Zobacz pełną wersję : Przeróbka obiektywu z mocowaniem PK (Pentax)
Boryszuk
04-05-2010, 10:45
Witam!
Wczoraj za nieduże pieniądze kupiłem szkiełko 135mm f2.8 z mocowaniem Pentaxa (PK). Chciałbym to zamocować w swoim D60 (zdaję sobie sprawę, że będzie to full manual). Na forum znalazłem TAKI (http://forum.nikoniarze.pl/archive/index.php?t-53841.html) wątek, który nie rozwiązuje mojego problemu.
Na eBayu można znaleźć redukcję (http://cgi.ebay.co.uk/Pentax-PK-K-lens-Nikon-AI-adapter-D700-D300S-D90-D3-/270563359014?cmd=ViewItem&pt=UK_Photography_CameraLenses_Lens_caps_hoods_ada ptors_ET&hash=item3efed53926#ht_3047wt_988) ale to jednak dodatkowa soczewka, zresztą koszt przekracza cenę jaką zapłaciłem za sam obiektyw ;)
W googlach wyczytałem, że (tu mogę się mylić bo czytałem dość pobieżnie ze względu na brak czasu) różna jest odległość obiektywu od matrycy w Pentaxie i Nikonie.
Chodzi mi po głowie przeróbka "dupki" nowego mojego szkiełka ale zastanawiam sie jak się do tego zabrać.
Czy mógłby mi ktoś pokrótce wyłuszczyć na co uważać? Chodzi mi o czysto teoretyczne rozważania, wyliczenia itp. , chyba że ktoś z Was dokonał takiej przeróbki i ma w tej materii doświadczenie.
Pozdrawiam serdecznie
marciing
05-05-2010, 13:03
o chłopie...... w jupiterach i tym podobnych była możliwość przerobienia dupki ale tutaj..... moim skromnym zdaniem wątpię w to....
ale jak chcesz to sprzedam Ci Jupiterka ;)
Boryszuk
09-05-2010, 10:06
mała modyfikacja zapytania:
Czy ktoś wie gdzie (i czy) można dostać samą "dupkę" z mocowaniem "F"? Oszczędziłoby mi to sporo zachodu bo nie musiałbym sam strugać takiej w robocie po godzinach.
A jeśli się nie da dostać to czy może ktoś mi podać różnicę w mocowaniach PK a F? Najbardziej chodzi mi o odległość mocowania od matrycy bo wg for w internecie tu tkwi problem. Jakiś rysunek techniczny byłby mile widziany (zarówno PK jak i F).
Nikon ma większą odległość od matrycy niż Pentax. Więc nawa "dupka" musiałaby mieć mniejszą grubość niż oryginalna. Mało prawdopodobne by dało się tak zrobić. Za 100-200 zł kupisz inne szkło 135mm, które podepniesz do Nikona bez takich problemów.
Boryszuk
09-05-2010, 13:33
Yyyyy, ale jak jest większa odległość to dupka chyba musi być grubsza... A to się da zrobić ;)
Yyyyy, ale jak jest większa odległość to dupka chyba musi być grubsza... A to się da zrobić ;)
Odwrotnie.
Nikon ma większą odległość od matrycy, a Ty masz obiektyw Pentax. Czyli musisz go umieścić bliżej matrycy, a więc wewnątrz korpusu Nikona. To se na da.
Boryszuk
10-05-2010, 09:07
Rozumiem, wczoraj byłem zmęczony i dopiero wieczorem dotarł do mnie sens Twojej wypowiedzi.
Dzisiaj wieczorem, w pracy, przerobię swój adapter M42->F tak, żeby dało się go zamocować do obiektywu. Adapter jest sporo cieńszy niż oryginalna "dupka" (nie wiem ile bo nie mam w domu suwmiarki). Muszę tylko zebrać 2mm ze średnicy zewnętrznej tak, żeby zmieścił się do pierścienia przysłony i odwiercić trzy otworki na śrubki mocujące. Z mechanizmu automatycznego wyzwalania przysłony mogę zrezygnować więc żadne dodatkowe przeróbki nie będą konieczne. Jak się akcja nie powiedzie to spokojnie mogę wrócić do starego mocowania i sprzedać obiektyw.
sory, że odgrzewam kotleta, ale ciekawy jestem efektów :)
Boryszuk
27-10-2010, 19:38
rano opisze co i jak. Teraz jestem w pracy i pisanie eseju na telefonie byloby katorga.
w skrocie tylko napisze, ze szklo ma sie dobrze. Zdjecia robi i ostrzy na nieskonczonosc
Piotrek 77
27-10-2010, 20:07
a jednak się dało.
Przecież obiektyw składa sie (w uproszczeniu) z 4 części
- cz.optyczna
- cz.mechaniczna
- cz. elektroniczna
- obudowa
Wiadomo przerabianie może się nie opłacać.Ale frajda że wyszło jest niesamowita. Największy problem to chyba sprawia elektronika. Ale zapewne też jest to do pokonania.
Moje gratulacje
Boryszuk
28-10-2010, 11:26
Otóż to.
W skrócie:
-Adapter m42-F wrzuciłem na tokarkę (z przebojami bo musiałem zrobić uchwyt-pracuję w firmie gdzie rzadko zdarzają się średnice poniżej 100mm) i przetoczyłem z zewnętrznej średnicy bo nie pasował do pierścienia przysłony.
-od oryginalnej "dupki" odrysowałem położenie otworów mocujących
-odwierciłem otwory i przykręciłem adapter bezpośrednio do trzewi obiektywu.
Elektroniki w tym obiektywie nie ma żadnej więc z tym nie było problemów ;)
Jak mi przypomnicie to w weekend posprzątam na biurku, rozbiorę obiektyw i zrobię fotki. Ale nie gwarantuję, że moja metoda zadziała z innymi szkłami!
Piotrek 77
28-10-2010, 20:07
jeszcze raz gratulacje
Pomysł dobry, muszę spróbować ze swoim obiektywem. Tylko, czy dupka dobrze dolega i do środka nie będzie się dostawał brud?
Odgrzebuje temat. Mam pytanie: o ile trzeba cofnąć flanszę mocowania żeby obiektyw ostrzył na nieskończoność?
Wiem wątek stary ale jak to mówią jary, bawię się w analogowe szkła do cyfrówki , mam już 3 szkła których używam 50mm f1,8 , 35mm f2,8 i 135mm f2,8 , spotykam na fajne szkła ale bagnet starego pentaxa jest mało przyjazny czy ktoś korzystał z adaptera czy mam szkło odsprzedać ?
Borat1979
23-06-2018, 20:01
Wszelkie szkła podpinane do Nikona przez adaptery to strata czasu i pieniędzy.
Podeślij zdjęcia całości i dupek tych obiektywów, kilka już z pentaxa udało mi się przerobić do nikona żeby pracowały normalnie.