Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Korekta af D300

Fear
04-05-2010, 01:31
Czy jest możliwość korekcji auto fokusa w serwisie? Wszystkie szkła mają na moim body korekcje od -14 do -20 więc coś jest nie tak. Może w internecie krążą jakieś filmiki w których jest pokazane jak w body wyregulować af? Widziałem do kilku puszek takie triale. Idzie sezon i nie bardzo mogę oddać aparat do serwisu na cholera wie jak długi czas dlatego poszukuje jakiś informacji na ten temat

JohnnyB
04-05-2010, 02:02
Ostatnio pisałem do serwisu, poproszono mnie o telefon i po kilkunastu minutach oddzwonił pracownik. Mi chodzi o dwa szkiełka i zastanawiałem się czy lepiej szkła czy puszkę kalibrować. Odpowiedziano mi, że jeśli więcej szkiełek ma problemy z ostrością to lepiej kalibrować puszkę. PODOBNO taka przyjemność kosztuje 90pln...

qah
04-05-2010, 12:08
To złodzieje!Na gwarancji tak kasują czy po?

JohnnyB
04-05-2010, 14:58
Eee nie az tak drogo - ja mam aparat po okresie gwarancji :)

Pienia
05-05-2010, 11:36
z tym cholernym pseudo serwisem to trzeba uważać...szwagier już kolejny raz wysłał puszkę na gwarancji do serwisu, najpierw z backa zrobili fronta, potem na odwrót...i tak czas mija, puszka jeździ kurierem z sanoka do wa-wy, a plenery uciekają...

Archibald
05-05-2010, 13:08
W D300 nie próbowałem, ale w D80 i owszem - w komorze lustra na prawej ściance są dwie śrubki (małe imbusy) - ta bliżej matrycy odpowiada za korektę AF. Można spokojnie samemu sobie poradzić, śrubki nie wypadną bo to mimośrody i kręcą się w kółko (sorry za słownictwo, nie jestem biegły w mechanice), niemniej nie namawiam osób niezbyt zdesperowanych do dłubania w sprzęcie za kilka kilo złotych ;) Poza tym jeżeli z korektą jest OK to lepiej zostawić tak jak jest, D300 to kapryśna puszka pod tym względem i jeśli zakres korekty wystarcza do poprawnego działania AF to nic bym nie ruszał.

maki
05-05-2010, 13:15
W D300 nie próbowałem, ale w D80 i owszem - w komorze lustra na prawej ściance są dwie śrubki (małe imbusy) - ta bliżej matrycy odpowiada za korektę AF. Można spokojnie samemu sobie poradzić, śrubki nie wypadną bo to mimośrody i kręcą się w kółko (sorry za słownictwo, nie jestem biegły w mechanice), niemniej nie namawiam osób niezbyt zdesperowanych do dłubania w sprzęcie za kilka kilo złotych ;) Poza tym jeżeli z korektą jest OK to lepiej zostawić tak jak jest, D300 to kapryśna puszka pod tym względem i jeśli zakres korekty wystarcza do poprawnego działania AF to nic bym nie ruszał.

wszystko to prawda.

remos
06-05-2010, 16:23
Podepne się z pytaniem, a w takim D300 to przy korektach jest pamięć, tzn. ile+- z konkretnym obiektywem, czy za każdą szkła zmianą trzeba tą wartość ustawiać?

maki
06-05-2010, 16:31
wszystko pięknie pamięta, tyle że jak podepniesz taki sam ale inny egz to może on oczywiście wymagać innej korekty.

slabik
06-05-2010, 17:37

potwierdzam, u mnie po godzinnej zabawie z imbusikiem w d90 efekty rewelacyjne. Ważne tylko zeby zaznaczyc punkt na srubce zeby mozna bylo powrocic jak sie rozjedzie i krecic naprawde minimalnie

Fear
06-05-2010, 19:31
ludziska a jest jakaś możliwość zrobienia makro miejsca tych imbusków? Jak by ktoś mógł wykonać takie fotki i wrzucić do tematu byl bym dozgonnie wdzięczny. Osobiście nic bym nie ruszał gdyby ta korekta wynosiła chociaż 15 ale skoro szkło 17-55 było w serwisie i na jednej puszce jest ok na 0 a na mojej jest -20 to chciał bym temu jakoś zaradzić. Przy takiej korekcie jest na prawdę ostro od 2.8 ale wole mieć wszystko jak należy

maki
06-05-2010, 20:06
Chodzi o zdjęcie tych imbusowych śrubek?

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/05/100748479D02C16LjDSC_3174a-1.jpg
źródło (http://ic2.pbase.com/o6/07/665407/1/100748479.D02C16Lj.DSC_3174a.jpg)

TYLKO że:
1. To jest d50
2. Śrubka zaznaczona jest odpowiedzialna za manual focus, a ta ROZJEŻDŻONA NA ZŁOTO jest od AFa. Oczywiście lustro podniesione jak do czyszczenia, więc to jest dodatkowy thrillllll
Pozdr
Dodam jeszcze że jeżeli mamy taki układ jak w d50, czyli śruba od Afa jest głęboko, to warto mieć ze 3 imbusiki, każdy minimalnie się różni układem i w praktyce łatwiej jest kręcić. Nie potrafię tego składniej wyjaśnić, ale jak się ktoś za to weźmie to szybko pojmie o co mi chodzi.

Dodam też jeszcze że w D300/s/700/3/3x/3s nie ma możliwości kręcenia śrubkami AFa. W moim d300 jest tylko śruba MFa.

JohnnyB
07-05-2010, 00:35
Dodam też jeszcze że w D300/s/700/3/3x/3s nie ma możliwości kręcenia śrubkami AFa. W moim d300 jest tylko śruba MFa.
No i dupa :) Znow nas N zrobil w balona ;)

maki
07-05-2010, 12:11
Czemu w balona? Tam gdzie nie ma śrubki, jest opcja AF Fine Tuning w menu. To lepsze.

miron19j
07-05-2010, 14:22
Czemu w balona? Tam gdzie nie ma śrubki, jest opcja AF Fine Tuning w menu. To lepsze.
ee tam, śrubka, to jest śrubka. :-D

maki
07-05-2010, 15:20
je...tyle że AF FT daje Ci 12 komórek pamięci, a śrubką musisz sobie kręcić po każdej zmianie szkła. Jeżeli ktoś jest wyznawcą stałek, to na takim weselu...no ile razy niech ktoś napisze?

miron19j
07-05-2010, 15:35
je...tyle że AF FT daje Ci 12 komórek pamięci, a śrubką musisz sobie kręcić po każdej zmianie szkła. Jeżeli ktoś jest wyznawcą stałek, to na takim weselu...no ile razy niech ktoś napisze?
ale wszystko się zaczęło od tego, że kolega napisał, że na każdym szkle ma korekcję 14-20. Chciałby ruszyć w body, żeby zmenić te nastawy. Jakby mu się udało trafić, to miałby 0-6. I to nie tylko dla 12 szkieł :-)

maki
07-05-2010, 16:37
OK, jak ma śrubkę to niech kręci (gorzej gdy jedne szkło Ok a inne -15), jak nie ma to ma menu. Tak czy inaczej można sobie pomóc.
Ja nie do końca rozumiem jego problem: ma możliwość samemu skorygować (rozumiem że to d300), a szuka po necie tutoriali. Jak trafi na szkło któremu nie starcza korekty, to niech szkło koryguje albo się go pozbędzie czemprędzej.

miron19j
07-05-2010, 16:54
Jak trafi na szkło któremu nie starcza korekty...albo się go pozbędzie czemprędzej.
i to jest najlepsze rozwiązanie :-D

JohnnyB
07-05-2010, 18:08
A ja wolalbym srubke i Fine Tuning do tuningu srubki bo w menu to jakos tak bez dodatkowych emocji sie dostraja :-P

A powaznie - maki przeczytales moja odpowiedz na poczatku watku? jesli NS bierze pieniadze za dostrajanie puszki to znaczy, ze sytuacja korekty puszki jest sytuacja normalna a nie z powietrza wzieta. Nie widzialbym wiec bedac na miejscu osoby zainteresowanej zadnego powodu przeciwko temu, by samemu zrobic to co serwis robi w Warszawie. Tym bardziej, ze z tego co mi wiadomo - efekt krecenia imbusem jest latwy do cofniecia.

mOSAd
07-05-2010, 19:00
Ale zamiast kręcić ręcznie imbusem, w nowych korpusach kręcisz przy pomocy softu. A jeżeli dla wszystkich szkieł jest duża wada, to można przecież sobie ustawić tę wartość domyślnie dla korpusu. Wtedy dla szkieł będzie wartość zero, albo minimalna. Nie widzę problemu. Serwis zrobiłby dokładnie to samo zapewne. Efekt kręcenia softem łatwiejszy do cofnięcia niż imbusem! :D

JohnnyB
07-05-2010, 19:15
Mnie zawsze kreci zeby gdzies pogrzebac :D
Dobra! Ja juz nie marudze - moze zalozyciel watku tez nie bedzie ;)

maki
07-05-2010, 19:56
A ja wolalbym srubke i Fine Tuning do tuningu srubki bo w menu to jakos tak bez dodatkowych emocji sie dostraja :-P

A powaznie - maki przeczytales moja odpowiedz na poczatku watku? jesli NS bierze pieniadze za dostrajanie puszki to znaczy, ze sytuacja korekty puszki jest sytuacja normalna a nie z powietrza wzieta. Nie widzialbym wiec bedac na miejscu osoby zainteresowanej zadnego powodu przeciwko temu, by samemu zrobic to co serwis robi w Warszawie. Tym bardziej, ze z tego co mi wiadomo - efekt krecenia imbusem jest latwy do cofniecia.

W d300 nie masz śrubki od AFa. A efekt kręcenia wcale nie jest taki łatwy do cofnięcia. Tak jak nowe ustawienie uzyskasz tylko metodą prób i błędów, tak powrót do starego też może kilka tych prób kosztować.

JohnnyB
07-05-2010, 20:45
W podobny sposób w zasadzie zrezygnowałem z wysłania puszki do serwisu. Dzięki. Mimo wszystko powiem Wam, że jeśli chodzi o AF w D300 to po używaniu go przez 2 lata i ponad 130tys klatek nie jestem zadowolony. Największy problem z ostrością mam w szkle które kocham - 80-200 AF-S. I nie wiem sam do końca czy to BF czy FF ...zdjęcia są po prostu mało ostre....a to samo szkło kiedy podpinam do niedawno kupionego D2H - produkuje żyletki :(
Wczoraj odebrałem z naprawy (urwana taśma) tamrona 28-75. To 4 letnie szkiełko kupione u Cichego teraz przemówiło po raz drugi.... Ma lekki FF (-6) ale teraz zdjęcia z niego przy 2,8 wyglądają jak przy f5 z 80-200.
A w D2H wszystkie 5 szkieł jakie mam ostrzy prawidłowo....i kupuj tu człowieku nowości ;)

mOSAd
07-05-2010, 21:31
Największy problem z ostrością mam w szkle które kocham - 80-200 AF-S. I nie wiem sam do końca czy to BF czy FF ...zdjęcia są po prostu mało ostre....a to samo szkło kiedy podpinam do niedawno kupionego D2H - produkuje żyletki :(
D2H ma jeżeli dobrze pamiętam O WIELE mniejszą rozdzielczość. Być może to nie kwestia BF/FF, tylko po prostu na D300 wychodzi już limit możliwości tego obiektywu? Teleobiektywy to są wredne dranie i czasem ciężkie do okiełznania. Ale przy tylu strzałach, to powinny jakieś wnioski już się nasunąć. BF/FF łatwo w sumie wykryć. A jeżeli "coś jest nie tak", to albo czasy, albo jakieś mikrodrgania się przenoszą, albo coś jeszcze. Ja na przykład stwierdziłem, że 1/250s była kiepska w połączeniu z moim D80 (albo to jeszcze było D70? - nie pamiętam). Jakoś przy tym czasie zdjęcia nie za bardzo chciały wychodzić ostre z tele. Może masz coś podobnego. Zmień najczęściej używane czasy może.