Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przycinające się pokrętła sterowania w d200

MJK85
03-05-2010, 21:39
Przycina mi się główne i pomocnicze pokrętło sterowania.
Główne pokrętło zacina się przy kręceniu w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara a pomocnicze odwrotnie.
Oba zacinają się do tego stopnia że nie można nimi dalej ruszyć.
Dopiero przyciśnięcie i "pchnięcie" w kierunku przeciwnym do kierunku "blokującego" (patrz wyżej) powoduje odblokowanie ale tylko na jakiś czas.
Do tego oba pokrętła obracają się z dużym oporem co brałem za normalny stan rzeczy dopóki nie wziąłem d300 kolegi gdzie pokrętła nie stawiają żadnego oporu.

Czy ktoś miał podobny problem?
Nie wiem czy iść z tym do serwisu, czy jest może "domowy" patent na rozwiązanie tego problemu.

kZC_
03-05-2010, 21:52
uuu.. nie miałem do czynienia z zacinaniem się pokrętł, znaczy ze znacznym oporem przy ich obracaniu.
Ostatnio zauważyłem , że jak wyjmuje body z plecaka ( a wisi do dołu z obiektywem, oparty na ściankach) to na początku pokrętło od zmiany przysłony się zacina..
Ja bym na twoim miejscu nie bawił się w ręczne naprawianie / smarowanie tylko oddał do serwisu, niech się męczą.. :)

bogdi64
03-05-2010, 22:16
mam to od jakiś 140 000 klatek i metoda - silikon do tworzyw i gum !!!! SPECJALNY !!!, troszkę do środka po pokrętle I PO KŁOPOCIE - oczywiście na jakiś czas

Skibek
04-05-2010, 17:44
A ja tak miałem w pomocniczym (np. przysłonowym) pokrętle i przyciąłem minimalnie gumę (odchodzącą) i... pomogło ;) Teraz jest dobrze.
Poprostu ta zaraza mi blokowała kółeczko ;)

markB
04-05-2010, 17:46
Właśnie - to jest problem odklejającej się i kruszącej Nikonowskiej gumy.

sprocket
04-05-2010, 19:37
Jest taki fajny specyfik u mnie cos jak WD40 ale inaczej dziala, nazywa sie JiG-A-LOO, psikasz a po wyschnieciu zostaje taka warstewka poslizgowa, cos jak nawoskowana maska samochodowa, super to dziala bo nie ma smaru a jest poslizg :)

O takie cus http://www.jigaloo.com/ca/e_products_jigaloo.php , polecam ,sprawdzone .

MJK85
04-05-2010, 20:35
W pokrętle pomocniczym podejrzewałem że to guma blokuje, ale nie wiem co może dolegać w głównym, zastanawiałem się czy nie nałożyć trochę WD40 bo to akurat mam pod ręką, muszę tylko sprawdzić jak ten preparat działa na gumy i tworzywa sztuczne.

Dzięki za porady :smile:

bogdi64
04-05-2010, 23:32
wd 40 NIE WOLNO !!! - tu nie jest istotny preparat, ale zawarte rozpuszczalniki - dlatego są w sprzedaży SPECJALNE DO GUM I TWORZYW wd40 może poważnie pogorszyć działanie, pod jego wpływem guma puchnie

cygi12
10-05-2010, 20:53
u mnie puki co nie ma takiego problemu i oby jak najdłużej go nie było :D

Skibek
13-05-2010, 00:31
u mnie puki co
"Puki" i stuki ;)

bogdi64
13-05-2010, 11:55
Czy ktoś miał podobny problem?
Nie wiem czy iść z tym do serwisu, czy jest może "domowy" patent na rozwiązanie tego problemu.

a może by wypadało przeczytać choć by cały wątek za nim się dopisze do niego kolejne to samo pytanie ?? - ay tylko zapytać