PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom NEFy

kubamisiura
03-05-2010, 21:10
Witam

Od jakiegos czasu zastanawiam sie i mnie to troche denerwuje.
Mianowicie kiedy importuje zdjecia .NEF do lightrooma to po kliknieciu na niego na filmslipie (pasek miniatur) po ok. 1-2sek. zdjecie to blaknie, tak jakby znikały jego ustawienia. Rozumiem ze .NEF to surowe zdjecie ale chciałbym zachowac jego kolory tak jak importowałem a nie wyblakniete. Czy da sie to jakos wyłączyć?
W jpg kiedy importuje nie ma takiego efektu kolory sa takie jakie importuje.
Moze to jest dla kogos banalne ale nie moge tego znalezc w necie.

Andrzej Olender
03-05-2010, 21:48
Blaknie bo ginie podgląd pliku JPG zaszytego w NEF i przełącza się sam na właśnie surowy NEF.
Jest to bardzo słuszne rozwiązanie, załóżmy że zdjęcie już wywołałeś, wolałbyś mieć podgląd zdjęcia wywołanego czy JPG z puszki?
Niestety nie widzę by można to było gdzieś ustawić na stałe.

kubamisiura
03-05-2010, 21:56
Blaknie bo ginie podgląd pliku JPG zaszytego w NEF i przełącza się sam na właśnie surowy NEF.
Jest to bardzo słuszne rozwiązanie, załóżmy że zdjęcie już wywołałeś, wolałbyś mieć podgląd zdjęcia wywołanego czy JPG z puszki?
Niestety nie widzę by można to było gdzieś ustawić na stałe.

Tak myslałem. Pytanie czy ktoś zna sposób aby uzyskać z NEFa to co w JPG?

stig
03-05-2010, 22:23
Blaknie bo ginie podgląd pliku JPG zaszytego w NEF i przełącza się sam na właśnie surowy NEF.Nie na "surowy NEF" tylko na defaultowe ustawienie LR. :)
Pomijajac juz, ze "surowy NEF" to maslo maslane. :D NEF to RAW, a RAW znaczy "surowy". ;)

Tak myslałem. Pytanie czy ktoś zna sposób aby uzyskać z NEFa to co w JPG?Tak. Wywolywac w Nikon Capture (NX-NX2) (ktory jako jedyny potrafi w taki sam sposob zdekodowac NEFa, jak widac to na podgladzie JPG), albo np. RAWextractorem wyciagnac zaszytego w nim JPGa. ;)

Andrzej Olender
03-05-2010, 22:44
Nie na "surowy NEF" tylko na defaultowe ustawienie LR. :)
Pomijajac juz, ze "surowy NEF" to maslo maslane. :D NEF to RAW, a RAW znaczy "surowy". ;)

Kolejny raz muszę przyznać Ci rację przy nazewnictwie pewnych rzeczy ;)

kubamisiura
04-05-2010, 12:45
Nie na "surowy NEF" tylko na defaultowe ustawienie LR. :)

Tak. Wywolywac w Nikon Capture (NX-NX2) (ktory jako jedyny potrafi w taki sam sposob zdekodowac NEFa, jak widac to na podgladzie JPG), albo np. RAWextractorem wyciagnac zaszytego w nim JPGa. ;)

dzieki a wiesz jak te defoultowe ustawienia lithrooma zmienic?

oraz czy nikon capture NX ma powiazanie z lithroomem? chodzi mi o dosc plynne wymienianie zdjec. czy trzeba eksportowac z jednego i importowac w drugim?

stig
04-05-2010, 12:55
dzieki a wiesz jak te defoultowe ustawienia lithrooma zmienic?Ustawic po swojemu, a pozniej zapisac jako defaultowe. :) Nie wiem dokladnie jak, bo nie uzywam LR, ale skoro ACR ma taka mozliwosc, to LR raczej takze powinien.

oraz czy nikon capture NX ma powiazanie z lithroomem? chodzi mi o dosc plynne wymienianie zdjec. czy trzeba eksportowac z jednego i importowac w drugim?To sa dwa rozne narzedzia roznych producentow. Nie ma czegos takiego jak polaczenie miedzy nimi. Mozesz jedynie wywolac w NXie, a potem zaimportowac TIFFy do LR i dalej rzezbic. Tylko z drugiej strony -- po co, skoro wlasciwie wszystkie normalne operacje zwiazane z obrobka, mozna zrobic w NXie?

thorcik
04-05-2010, 14:50
Ustawic po swojemu, a pozniej zapisac jako defaultowe. :) Nie wiem dokladnie jak, bo nie uzywam LR, ale skoro ACR ma taka mozliwosc, to LR raczej takze powinien.

Zapisujesz swoje ustawienia jako preset, później podczas importowania zdjęć wybierasz go z menu "develop settings".

stig
04-05-2010, 14:52
Zapisujesz swoje ustawienia jako preset, później podczas importowania zdjęć wybierasz go z menu "develop settings".Ale mi nie odpowiadaj -- mi to nic nie da, bo i tak LR nie uzywam.

thorcik
04-05-2010, 14:58
Ale mi nie odpowiadaj -- mi to nic nie da, bo i tak LR nie uzywam.

Wiem, że nie używasz ;oD Chodziło tylko o doprecyzowanie tego, jak zrobić to, o czym napisałeś.

stig
04-05-2010, 15:21
Wiem, że nie używasz ;oD Chodziło tylko o doprecyzowanie tego, jak zrobić to, o czym napisałeś.A w LR nie mozna zmodyfikowac profilu defualtowego, ktory jest setem wszystkich domyslnych ustawien? ACR ma a LR nie?

thorcik
04-05-2010, 15:29
Jakoś się da, w LR2 miałem parę rzeczy ustawione, teraz katuję LR3Beta2 i się nie dogrzebałem jeszcze. Choć w sumie nie szukałem zbyt intensywnie.

tymancjo
04-05-2010, 19:04
Tylko, że żadne tego typu modyfikacje standardowych ustawień czy to ACR czy też LR nie załatwią tego problemu.
Rozwiązaniem jest używanie NX'a jak wspomniał stig.

Piotrek 77
09-05-2010, 19:01
Słyszałem ze podobno Nikon wypuscił jakiś plugin do PS-a i do Lightrooma takze. Ale jak to działa i co to jest to nie mam bladego pojecia.