PDA

Zobacz pełną wersję : początkujący fotograf-amator a prawa autorskie

Zanzibal
03-05-2010, 19:32
Witam .
Chciałem prosić o poradę. Dopiero zaczynam lustrzanką-miałem dotąd 3 "sesje", gdzie wybrałem się z aparatem w plener i robiłem zdjęcia swoim kolegą i koleżankom. Niestety nie wiedziałem jeszcze wtedy o czymś takim jak TFP czy TFCD ,bo przezornie zabierałbym ze sobą przygotowaną wcześniej umowę i żadnych wątpliwości co do tego co mogę z wykonanymi przeze mnie zdjęciami zrobić.
Postanowiłem teraz założyć niewielką galerię ze swoimi zdjęciami a także wystawić je na forum. Zastanawiałem się czy powinienem pytać się o pozwolenie na umieszczenie fotografii osób które na nich występują i spróbowałem z moim kolegą i jak się okazało - chce mieć wgląd w to co publikuje(bo nie chce żeby pokazywać go w złym świetle :lol: ) i jak ma to wyglądać. Czyli właściwie chce znacznie ograniczyć moje kreatywne wysiłki w obróbce zdjęcia. Teraz właściwe pytanie brzmi : czy ma do tego prawo??
A propos tematu czytałem coś takiego - http://www.strykowski.net/encyklopedia/prawaautorskie.php
Dodam także ,że żadnego wynagrodzenia nie pobierałem za te "sesje". Co mam robić jeśli chcę złożyć swoje portfolio?

NightCrawler
03-05-2010, 21:15
Robić zdjęcia możesz. Publikować bez zgodny nie.
Chcesz portfolio - zdobądź zgodę na publikację/wykorzystanie wizerunku od każdej osoby, która chcesz tam umieścić.
Skoro byli to znajomi to nie powinno być większego problemu.

Mavierk
03-05-2010, 21:29
no i obrób zdjęcie i zapytaj się kolegi, czy to mu odpowiada, jak nie, to poszukasz innej drogi, jak tak, to raczej Cię nie ogarniczy :)

Zanzibal
04-05-2010, 16:16
To jak mam rozumieć taki zapis z podanego przeze mnie linku: Osobiste prawa autorskie przysługuja wyłącznie twórcy i oznaczają m.in prawo do określenia sposobu jego wykorzystania[utworu], decydowaniu o pierwszym udostępnieniu utworu publiczności. Są to prawa niezbywalne (nie mogą być zatem przedmiotem obrotu handlowego ani zrzeczenia się), ich ochrona nigdy nie wygasa, a do korzystania z nich przez autora nie jest konieczne wykonywanie jakichkolwiek czynności. " . Wydaje mi się ten zapis w sprzeczności z tym co napisaliście.

marszull
04-05-2010, 22:44
Ten zapis nie jest sprzeczny jak masz podpisane oswiadczenie ze osoba bedaca na zdjeciu zgadza sie na publikacje swego wizerunku :-)
ewentualnie jak na zdjeciu nie jest osoba tylko np. gory :-)

Zanzibal
14-05-2010, 02:49
Dziękuje za pomoc forumowiczów. Nie wiedziałem jak "ugryźć" ten temat . Jestem po słowie ze znajomymi i pozwolenie na publikacje jest. Zgodzili się prawie wszyscy :) A na przyszłość będę tych spraw pilnował bardziej-najpierw umowa a później sesja;)

Fear
14-05-2010, 02:56
Przyłączę się do tematu bo również zaczynam i będę chciał niedługo otworzyć jakieś portfolio w sieci. Jak taka zgoda na publikację wizerunku ma wyglądać czy wystarczy ustna czy trzeba jakiś papiór podpisać? Może macie jakiś wzór?

Paweł M
15-05-2010, 14:57
Przyłączę się do tematu bo również zaczynam i będę chciał niedługo otworzyć jakieś portfolio w sieci. Jak taka zgoda na publikację wizerunku ma wyglądać czy wystarczy ustna czy trzeba jakiś papiór podpisać? Może macie jakiś wzór?

Wzorów trochę na forum jest, jak również znajdziesz w sieci.
Co do umowy, to jak można przeczytać w kilu watkach zawsze, nawet z koleżankami spisać pisemna umowę, choćby na zwykłej kartce papieru.