PDA

Zobacz pełną wersję : Capture NX 2 - nie czyta właściwie ustawień aparatu?

soker
03-05-2010, 17:02
Witam
Robię zdjęcia Nikonem D90 w trybie NEF+JPEG(fine). Zauważyłem, że JPG z aparatu wygląda inaczej niż ten wywołany z NEF'a w Capture NX 2 bez żadnej obróbki-zwykłe otwarcie NEF'a i zapisanie do pliku JPG. Myślałem, że Capture NX 2 odczytuje ustawienia aparatu i przy wywoływaniu z NEF'a przedstawia zdjęcie już z zaproponowanymi ustawieniami tak jak wygląda ono w JPG zrobione w aparacie. Czytałem, że do NEFów robionych przez Nikony należy używać właśnie programu ich firmy gdyż niby on rozszyfrowuje te ustawienia czego nie robią Lightroom i inne. Czy jest możliwość, żeby zdjęcie wywołane z NEF'a było takie jak z JPG w aparacie bez wprowadzania dodatkowych zmian? Czy może jest jakaś opcja, której nie włączyłem? Chciałbym rozgryźć ten problem, bo gdy jakieś zdjęcie podoba mi się takie jakie zostało zrobione w JPG ale chciałbym wprowadzić niewielkie zmiany np wymazać jakąś plamkę to wolałbym operować na pliku NEF niż JPG. No ale przez to że Capture NX2 nie stosuje tych wszystkich operacji co w aparacie to muszę przerabiać zdjęcie, a że dopiero się uczę to zajmuje mi trochę czasu.

Znalazłem tylko takie wyjaśnienia, ale może coś się zmieniło od tamtego czasu.
http://forum.nikoniarze.pl/archive/index.php?t-84165.html

Przykładowe zdjęcie (dla przedstawienia różnicy, nie które ładniejsze):
bezpośrednio z aparatu:
http://img169.imageshack.us/img169/9124/dsc0929m.jpg
wywołane z NEF'a:
http://img504.imageshack.us/img504/7/dsc09292.jpg

markB
04-05-2010, 17:22
Hmm, sprawdź jaki profil kolorów masz ustawiony w NX2. Jeśli inny niż w aparacie i masz odhaczoną opcję "embed ICC profile" przy zapamiętywaniu jpega, to tutaj może leżeć problem. Może, ale nie musi.

soker
06-05-2010, 22:22
Hmm, chyba jednak to nie to. Ustawiłem w aparacie sRGB i w NX2 sRGB, opcja przy zapisie zaznaczona i bez zmian. Również zmieniłem w aparacie i w NX2 na AdobeRGB i też są różnice między zdjęciami. Ogólnie zdjęcia bezpośrednio z aparatu mają jakby rozjaśnione cienie i nie mają takich przepaleń jak ukazują się bez zmian z NEFa. Mogę się mylić, to tylko takie moje odczucia.

Rarog
09-05-2010, 21:34
Hmm, chyba jednak to nie to. Ustawiłem w aparacie sRGB i w NX2 sRGB, opcja przy zapisie zaznaczona i bez zmian. Również zmieniłem w aparacie i w NX2 na AdobeRGB i też są różnice między zdjęciami. Ogólnie zdjęcia bezpośrednio z aparatu mają jakby rozjaśnione cienie i nie mają takich przepaleń jak ukazują się bez zmian z NEFa. Mogę się mylić, to tylko takie moje odczucia.

Teoretycznie można wymagać aby oba zdjęcia były takie same, ale pamiętaj że JPG z aparatu wychodzi jako skonwertowany NEF do JPG, którą to konwersję dokonało body. Po czym bierzesz surowego NEFa i konwertujesz go do JPGa programem NX2. A zastanowiłeś jaki jest stopień kompresji w obu przypadkach, albo jaka krzywa (Kolor Mode) LCH zastosowana do konwersji NEF do JPG w body?
Teoria teorią - a w praktyce zdjęcia mają prawo się nieznacznie różnić gdyż tworzone są w różnych środowiskach i różnymi programami. Co możesz zrobić?
1. Otwórz surowego (bez obrobki) NEFa i JPGa niezależnym programem np IrfanView i porównaj wtedy zdjęcia.
2. Sprawdż czy masz ustawioną funkcję Vivid (żywe kolory) i spróbuj porównać obrazy przy ustawieniu Normal.
3. Jeśli kupiłeś aparat z drogiej ręki - spradź czy poprzedni uzytkownik nie wczytał jakiegoś własnego profilu do body (Tone Compesation)
4. Sprawdź w NX2 czy nie masz zapisanego jakiegoś profilu w funkcji Picture Control
pzdr

Piotrek 77
10-05-2010, 09:50
ja bym sie podpioł do tematu.
Co program NX2 odczytuje z nefa?
- kolory
- kontrasty
- WB
itp.

A czy nie idzie ustawić takiego samego profilu np w Lightroomie co ma sie w aparacie? Wiadomo z tego co kolega wyzej napisał bedą sie troszke różniły - ale to troszke moze nie przeszkadza.

Dlatego sie pytam bo wszyscy pisza o NX2 ze wolny ale za to czyta ustawienia z aparatu.
A czego nie da sie ustawić w Lightroomie co przeczyta NX2 z puszki?
Czy nie jest tak że przy prawidłoym ustawieniu PS czy Lighrooma efekt bedzie bardzo zblizony do NX-a a przez to praca stanie sie szybsza?

sejmajnejm
10-05-2010, 11:38
nie da sie ustawic tego samego w Lightroomie. Mozna uzyskac zblizone efekty, ale nie jest to banalne i bylo poruszane wiele razy. Poszukaj na forum.
NX czyta wszystkie ustawienia Picture COntrol, Active D-Lighting, Odszumiania itd
Chociaz ponoc Lightroom 3 poszedl do przodu w jakosci generowanego zdjecia/odszumiania.

pzdr.
A.

Piotrek 77
10-05-2010, 12:42
wielkie dzieki

Kundzior
10-05-2010, 20:39
tak przypinając się, czy ktoś zauważył że NX2 uszkadza pliki NEF z nikona D50 czy to mój osobny przypadek, zaobserwowany na 2 różnych komputerach. Dzieje sie tak jak chcę zapisać nefa z nowymi ustawieniami, po modyfikacjach, jako NEF.

soker
11-05-2010, 18:58
Rarog, chyba masz rację, aparat musi mieć swój własny algorytm, a NX2 żeby ukazywać w 100% identyczne zdjęcia musiałby pewnie posiadać krzywe wszystkich nikonów. Co do porównywania NEFów i JPGów w IrfanView lub podobnych to wydaje mi się, że to nic nie da, gdyż te programy mogą przedstawiać jedynie podglądowy obraz jpg, który jest dołączany do środka pliku NEF. Nie wiem czy mi wolno podawać, ale na tej stronie jest darmowy program, który to potwierdza http://drchung.new21.net/previewextractor/ . Sprawdziłem i w ACDSee Pro 3, NEF jest przedstawiany identycznie jak JPG dopóki nie wezmę opcji edytuj. Wówczas po chwili ukazuje się prawdziwy NEF ten czysty z matrycy (oczywiście bez ustawień które odczytuje NX2).

markB
11-05-2010, 19:50
Wówczas po chwili ukazuje się prawdziwy NEF ten czysty z matrycy (oczywiście bez ustawień które odczytuje NX2).

NEFa nigdy nie zobaczysz, bo to jest zbiór informacji z matrycy. To co widzisz po edycji to jest zawsze podglądowy jpeg, w przypadku NX2 generowany na nowo po każdej operacji na pliku.