Zobacz pełną wersję : D200/s5 a obiektywy średnio formatowe...
Sapphiron
03-05-2010, 14:24
Zastanawia mnie własnie taka kwestia... mam w domu obiektywy pod średniawkę Mamiyii i zastanawiam się czy dałoby radę podczepić to pod S5 i ciupać foty...
jest taka fizyczna możliwość?
jak to się sprawuje?
ma ktoś jakieś sample albo doświadczenie z tym?
Sapphiron
03-05-2010, 17:58
wypowie się ktoś czy masowa znieczulica?
Panie spokojnie ludzie jeszcze maja weekend odpoczywaja:) badz cierpliwy....
przejściówki są na allegro - co prawda niezbyt tanie, ale jeśli masz 80/2 czy inne słodkości, to z chęcią zobaczę, jak to wszystko się sprawuje :D
Sapphiron
03-05-2010, 18:58
Mavierk mam jakąś 80tkę i 180/2.8.
i jakoś nie chciałbym się pchać w przejściówkę jeśli nie warto... Dlatego napisałem na forum czy ktoś to już robił i jak to wygląda...
miesiąc albo dwa temu ktoś sprzedawał 80/2 z przejściówką właśnie za 700zł bodajże... Ja na Twoim miejscu bym zaryzykował :)
Sapphiron
03-05-2010, 20:41
jednak wolałbym najpierw zobaczyc jak to sobie radzi... bo to nie jest 40zł tylko prawie 400
Sapphiron
04-05-2010, 12:20
wiec jak? ktoś pomoże?
teoria mówi, że średnioformatowe są projektowane ma MNIEJSZE rozdzielczości niż mały obrazek. Widuje czasem fotki z szkieł Pentaconsixów, ale umówili się czy nie, są to najczęściej portrety, więc nie coś, co ostre tygryski lubią najbardziej.
Oczywiście każda zasada ma wyjątki.
Dla siebie mam pogląd, że za podobne pieniądze można pozyskać 80, 120, czy 180 natywne bagnetowe, często jaśniejsze, i z lepszą współpracą (np. przysłona). Wszystkie przejściówkowe rozwiązania, to jest do wolnej, smakowanej fotografii, nie da się szybko.
Sapphiron
05-05-2010, 10:37
Ale ja nie chcę się nigdzie śpieszyć :)
A właśnie do portretu chciałem zaciągnąć te szkiełka :)
rozumiem, ja jednak zostanę przy prawdziwych bagnetowych. Za 'wasze' 80/2.8 mam 90/2.5 itd. 105, 135, leżą na ulicy za grosze.
Grygolas
10-05-2010, 10:32
A nie da rady bez przejściówki, tak po prostu przyłożyć do body i zobaczyć chociaż mały efekt?
Sam bawiłem się CZJSonnar 180 i Biometar 80 i powiem że obrazki świetne. za 400 zł za przejściówke bedziesz miał świetne tele do portretów. Z resztą jak się nie spodoba...sprzedasz za 40 zł mniej i tak wezmą ludzie:)