Zobacz pełną wersję : Wyzwalanie przez fotocele lampy studyjnej Di622 [?]
Witam :)
Mam problem, gdyż ostatnio chciałem wyzwolić lampę studyjną, [jedną z tańszych (100ws)] lampą Nissin Di622; i doszedłem do wniosku, że się nie da. Lampa studyjna wyzwala błysk, ale nie widać efektu na zdjęciu.
Inna sytuacja jest gdy wyzwalałam lampę studyjną wbudowaną lampką w body, wtedy się zgrywają te błyski i wszystko działa jak należy.
W czym jest problem? widziałem wiele razy jak fotografowie wyzwalają lampą dołączaną do body lampy w studiu i wszystko działa.
Pozdrawiam
masz ustawioną moc lampy manualnie czy iTTL?
tak czy tak, nie ma znaczenia bo zawsze to samo jest
a masz zgrane czasy ? może lampa nie synchronizuje się z takim czasem jaki masz ustawiony na aparacie
tymancjo
06-05-2010, 23:22
Zarówno nissin, jak i lampa w body musza być w trybie M (dawać tylko jeden błysk) inaczej lampa studyjna wyzwala się przy przebłyskach pomiarowych i jej światło nie rejestruje się podczas ekspozycji.
Pozdrawiam,
Tomek
przem426
07-05-2010, 06:35
fotocela w tej lampie studyjnej - reaguje na który błysk ? (powinno być w instrukcji)
jeśli pomija przedbłyski ttl - powinno działać od strzału
jeśli działa na pierwszy błysk - musisz na nissinie ustawić ręcznie siłę błysku (nie w body)
adolfik9501
15-05-2010, 22:15
Dla przypomnienia: fotocela w Di622 działa tylko gdy jest wyzwalana przez lampę pracującą w TTL, czyli nie zgrasz jej z lampą wyzwalającą w trybie M, gdyż potrzebuje przedbłysków. Jeśli lampa studyjna działa na pierwszy błysk, to nie zgrasz zestawu (bez aktualizacji softu Nissina i zewnętrznej fotoceli - teoretycznie ;) ).
przem426
16-05-2010, 12:18
Dla przypomnienia: fotocela w Di622 działa tylko gdy jest wyzwalana przez lampę pracującą w TTL, czyli nie zgrasz jej z lampą wyzwalającą w trybie M, gdyż potrzebuje przedbłysków. Jeśli lampa studyjna działa na pierwszy błysk, to nie zgrasz zestawu (bez aktualizacji softu Nissina i zewnętrznej fotoceli - teoretycznie ;) ).
zewnętrzna fotocela rozwiąże problem - tyle że nissin szybko się uśpi. i po zawodach.
adolfik9501
16-05-2010, 19:58
zewnętrzna fotocela rozwiąże problem - tyle że nissin szybko się uśpi. i po zawodach.
Fakt. Wiecznie zapominam o tym, wszystko przez to, że tak "skomplikowane" lampy dawniej nie miały trybu usypiania, a teraz ładują to gdzie popadnie bez możliwości wyłączenia...
Ktoś tu chyba nie do końca zrozumiał pytanie.
Autor pytał nie o synchronizację Nissina z lampą studyjną, ale wyzwolenie studyjnej przez Nissina założonego na body.
Ustaw aparat na czas nie za krótki, powiedzmy 1/100 - 1/200, lampa w manual (o ile pamiętam przełącza się to przyciskiem mode) i główka Nissina ustawiona w stronę lampy (skierowana najlepiej na fotocelę).
Napisz może jaki to ten studyjny wynalazek, czy to CY100 z funsportu, czy co, może użytkownicy podpowiedzą.
Aha - piszesz, że nie widać błysku lampy studyjnej. Może walisz z Nissina na wprost ze sporą mocą, i to światło tłumi światło boczne ze studyjnej ??