Zobacz pełną wersję : Nikon d700 nagle się wyłączył...
d700 d700
03-05-2010, 12:34
Witam,
tak jak w tytule podczas uzywania d700, aparat nagle się wyłączył, bateria naładowna w 100%, patrząc w wizjer widać przyciemniony obraz w białe kropki...
wasilewk
03-05-2010, 12:37
Grip, bez ?
Obstawiam baterię, która już nie trzyma pojemności.
d700 d700
03-05-2010, 12:41
problem w tym, że aparat jest nowy (3 tygodnie), bateria również, posiadam również drugą nową baterię... bez gripa...
wasilewk
03-05-2010, 12:45
Ale bateria uzyskuje pełną pojemność dopiero po 3-4 krotnym pełnym naładowaniu.
d700 d700
03-05-2010, 12:48
wyłączył się i wogóle nie chce się włączyć, zero reakcji, sprawdzałem na obydwu bateriach, więc myślę, że baterie nie są tu problemem...
wasilewk
03-05-2010, 12:49
A bez obiektywu ?
d700 d700
03-05-2010, 12:55
bez obiektywu również zero reakcji...
Skoro pucha jest nowa to problem jakby mniejszy jest.
d700 d700
03-05-2010, 12:58
tak czy tak wizyta w serwisie nieunikniona, czekam na wskazówki, może mój błąd....
...chyba nie twój błąd.
D700 nie da sobie nawciskać (guzików) ;)
Poczekaj jakiś czas... może...
kuba_rsx
03-05-2010, 19:39
Może jakaś wada fabryczna (coś się upaliło, zimny lut czy coś) proponuje iść do sklepu i wymienić od razu jeśli da radę (znajomemu tak z 7D zrobili jak padł pod ponad 2 tyg.). Jak nie to niestety wątpliwa przyjemność z serwisem. Sprawdź jeszcze na wszelki wypadek na innej baterii ale raczej nikła nadzieja.
eh współczuję, jak się coś takiego czyta to aż ciarki przechodzą po plecach, że masz chwilkę sprzęt już do serwisu musi iść, szczerze współczuję :(
kuba_rsx
03-05-2010, 20:19
No niestety takie rzeczy się zdarzają - również współczuję. Ale wszystko się psuje, nawet nowe :\ w canonikach migawki potrafią pokazać error po 10tys.. (u mnie tyle poszło przez 3tygodnie po zakupie body) wiec no cóż.
Lepszym wyjściem będzie załatwienie sprawy przez sklep z tytułu niezgodności towaru z umową niż użeranie się z serwisem. Wypełnić odpowiedni druk (do znalezienia w sieci) w dwóch egzemplarzach (jeden z pieczątką sklepu zachować dla siebie) i zażądać w nim wymiany na nowy. Sklep jest zobligowany w ciągu 14 dni odpowiedzieć a jak się spóźni to z automatu jest zmuszony wykonać to czego żądałeś. W serwisie aparat może leżeć miesiąc albo dłużej na półce bo gwarancja nie zawiera żadnych terminów realizacji naprawy.
NightCrawler
03-05-2010, 20:49
Tyle że sklep ma 14 dnia na odpowiedzenie na pismo, a nie ma terminu w jakim mają wykonać to do czego się zobligują (|możliwie najkrótszy termin"), więc też może leżeć miesiąc na półce później...
Tyle że sklep ma 14 dnia na odpowiedzenie na pismo, a nie ma terminu w jakim mają wykonać to do czego się zobligują (|możliwie najkrótszy termin"), więc też może leżeć miesiąc na półce później...
Tak ale sklepom zależy na szybkim załatwieniu sprawy i mają większą siłę przebicia w serwisie niż właściciel aparatu. Duże sklepy/sieci potrafią załatwiać te sprawy szybko.
14 dni to rutyna..
nic nie poradzisz, pamiętam jak oddawałem myszkę DA na gwarancję ;] czekałem, czekałem.. przyszedłem do sklepu a sprzedawca na mój widok wziął z zaplecza nową myszkę i powiedział, że takie są procedury :P
wiem, że dziwny przykład dałem.
trzeba było kupować w internecie.
zawsze ma się te 10dni na oddanie towaru bez podania przyczyny.. chyba, że coś się zmieniło ;>
Tylko, ze aparat ma już 3 tygodnie więc ta opcja odpada.
zacytowałeś mnie jak zmieniałem odpowiedź.. :PP to wina mojego niedoczytywania ;/
tak czy inaczej pozostaje ci reklamować i przeczekać 14 dni.
eh współczuję, jak się coś takiego czyta to aż ciarki przechodzą po plecach, że masz chwilkę sprzęt już do serwisu musi iść, szczerze współczuję :(
Witam, może się czepiam ...ale że jak ? ciarki po plecach? Każde urządzenie może mieć wadę. I bez znaczenia jest czy ma ono dzień czy pół roku. Takie posty tylko podkręcają "bicie piany".
Polecam dokładnie przeczytać lekturę:
http://www.mg.gov.pl/NR/rdonlyres/02CDFF11-4217-4078-A37A-240588C1EDBF/16575/Ust_o_szczegol_warunkach_sprzed_konsumenc_tekst_je .pdf
Wszystko jest na tacy podane.
jeżeli sprzęt ma 3 tygodnie, to jak wcześniej pisali koledzy lepiej przez sklep - nie w serwisie; zgłoś reklamację konsumencką w sklepie - sam to przerabiałem na zupełnie nowym D700 - po 14 dniach wrócił naprawiony i bez użerania się z Postępu
tu masz bardziej przystepnym językiem, a nie tylko tekst ustawy http://www.uokik.gov.pl/faq4.php#faq576 :-)
tak czy tak wizyta w serwisie nieunikniona, czekam na wskazówki, może mój błąd....
Napisz co było przyczyna usterki - jak naprawią oczywiście. Zżera mnie ciekawość z jakiego powodu aparat może tak sobie przestać funkcjonować :|
Z moim d700 było to samo!!! 2 tygodnie po zakupie brakło prądu!!! Aparat wrócił z serwisu i w karcie wpisane:"Wymiana płyty elektroniki cyfrowej. Wymiana płyty zasilania". Aparat jak do tej pory działa bez zarzut. Mam nadzieje, że to się już nie powtórzy.