Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dylemat moralno-kasowy

Łukasz F.
03-05-2010, 12:31
Witam i proszę o poradę, co zrobić w przypadku poniższej sytuacji?
Otóż zdarzyła mi się taka sprawa... koleżanka poprosiła mnie o zrobienie zdjęć komunijnych synkowi swojej znajomej. Po spotkaniu z w/w znajomą ustaliliśmy, że po znajomości wezmę od niej 150 zeta za ok. 100 zdjęć (tylko CD), na plener w ogrodzie dendrologicznym miałem mieć ok 1,5h, bo tak mniej więcej wychodzi, żeby fotki w miarę dobrze zrobić. W dniu komunii okazało się, że plany się trochę zmieniły, więc zrobiłem parę fotek w ogrodzie a potem była kawka, ciasteczka itp, no bo gości nie można wyrzucić. Kiedy w końcu dojechaliśmy na plener, to na zrobienie fotek zostało mi 20 min. Teraz sprawa wygląda tak, że łączny czas robienia fot zajął 3h, poza tym powstał kompletny chaos organizacyjny, a fotki (pomijając fakt, że jest ich mniej niż 50) są ogólnie mówiąc niezadowalające, przynajmniej mnie:(.
Oczywiście zamierzam powiedzieć klientce uczciwie, że mnie osobiście te zdjęcia nie zadowalają i gdybym miał więcej czasu, to mógłbym zrobić dużo dużo lepsze.
Pytanie jednak do Was, czy obniżać cenę czy nie? Z jednej strony jest zmarnowany czas, paliwo itp, z drugiej mniejsza ilość zdjęć i to niezbyt ciekawych....:(
Jeśli nie ten dział, to proszę moderatorów o przeniesienie wątku.

wacki4
03-05-2010, 13:02
taka cena i chcesz jeszcze w dół jechać... ? nie wiem na co, chyba 'za darmo' jak to się mówi.

siądź do kompa, wykrzesaj wpierw to co możesz z nich, a potem zadawaj tego typu pytania.

bukowy dziad
03-05-2010, 13:11
to moze jej jeszcze doplac?:)
nawet jak ich jest mniej niz 50 to przy takiej stawce klientka/kolezanka raczej nie powinna miec roscic pretensji odnosnie jakosci. a skoro niemoznosc zrobienia materialu jaki zaplanowales nie wynikla z twojej winy, to sie w ogole nie przejmuj.

Tommy
03-05-2010, 14:50
a jak już masz mieć jakieś wyrzuty sumienia do końca życie to lepiej powiedz że młody ma gratis jako prezent na komunię ;) przynajmniej poczujesz się lepiej i temat z głowy będziesz miał - bo schodzić z takiej kwoty to już wstyd. Będziesz miał nauczkę na następny raz że wołasz dobrą cenę i wtedy Cie poważnie traktują i wychodzi super, albo polecasz fotografa zawodowego ;)

M_B
03-05-2010, 15:06
a jak już masz mieć jakieś wyrzuty sumienia do końca życie to lepiej powiedz że młody ma gratis jako prezent na komunię ;) przynajmniej poczujesz się lepiej i temat z głowy będziesz miał - bo schodzić z takiej kwoty to już wstyd. Będziesz miał nauczkę na następny raz że wołasz dobrą cenę i wtedy Cie poważnie traktują i wychodzi super, albo polecasz fotografa zawodowego ;)

Jestem tego samego zdania.

frostic
03-05-2010, 15:20
Po 1 - Jak możesz to zapodaj kilka ujęć, twoim zdaniem nieciekawych. Jakoś Ci nie wierze, że są kiepskie! Ja zrobiłem jakieś 30k fotek i wszystkie są do bani! Wiesz o czym mówię? ;)
Po 2 - Rozumiem, że po znajomości chciałeś tanio i dobrze ale... no 150 zł to chyba lekka przesada. Dlaczego? Bo kiedyś ktoś od koleżanki koleżanki powie jej" "fajne fotki gość zrobił mi za te 700 zł?" a ona na to: "700 zeta?? No to Cie okradli! Ja miałam zapłacić 150 a jeszcze mi zszedł z ceny na koniec!"

Rycerz
03-05-2010, 16:17
ok. 100 zdjęć (tylko CD), na plener w ogrodzie dendrologicznym miałem mieć ok 1,5h, bo tak mniej więcej wychodzi, żeby fotki w miarę dobrze zrobić

cena to osobna sprawa
ale ja nie wyobrażam sobie zrobić sto różnych kadrów w godzine czy nawet dwie, różnych na tyle żeby nie było monotonnie! czyli nudno...
sto zdjeć???

a cena okropnie niska :(

Łukasz F.
03-05-2010, 16:48
no dobra, to dzięki za odpowiedzi. juz sie obudzilem:)
watek do zamkniecia