Zobacz pełną wersję : ustawienie lampy SB-800 w ciemnym kościele
Za 2 tygodnie mam okazję być 2 fotografem na ślubie znajomych (doba chwila aby się choć trochę podszkolić w tej dziedzinie fotografii). Żeby było trudniej to Kościół w którym odbędzie się uroczystość jest bardzo ciemny (b.wysoki, a w oknach witraże, natomiast lampy umieszczone wysoko o słabej mocy). Raz wykonywałem w tym kościele zdjęcia na chrzcinach i niestety odbicie światła od sufitu odpada - za wysoko, podobnie od ścian bo za daleko. Osoby na zdjęciach w przypadku ustawienia lampy na wprost miały brzydkie cienie za sobą, oraz przepalenia na pierwszym planie i niedoświetlenia na dalszym.
Proszę o porady jak ustawić lampę w przypadku kadrów pionowych, a jak w przypadku poziomych oraz o inne ważne i pomocne porady. Co Wy robicie w takich sytuacjach? Zdjęcia będę wykonywał Nikonem D70, obiektywy: N 18-70 oraz N 50 1/8, lampa SB-800. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Bez nasadek lub przynajmniej orginalnego kubka do lampy się nie obędzie.Przydałby się jakiś lumiquest czy lightsphere, bo na wysokie iso w tym sprzęcie nie ma co liczyć.Trzeba też trzymać dystans-nie podchodzić za blisko-min 3m, w celu uniknięcia przepałów i lepszego rozproszenia światła.
Mam podobny problem. Na Alle... jest sporo tych lumiquest. Który najlepiej wybrać do SB-900?
Jak do mocnej lampy można spróbować LIGHTSPHERE wersje lekką oczywiście, najlepiej zbliżoną do orginału.Z lumiquesta uniwersalny jest Promax system.Jak za drogi to Pocket Bouncer lub Quik Bounce, którego sam obecnie stosuje zamiast sprzedanego Promaxa.Z chińskiego g... się już dawno wyleczyłem.Lumiquest wam posłuży na prawdę długo.
czyli proponujesz takie oto ustrojstwo http://www.youtube.com/watch?v=wWKlTQN8dkc&feature=related. Na Alle... kosztuje 199 zł. Drogo...
to zrób sobie taki odbłyśnik z papieru foto, wyjdzie sporo taniej
Czy ktoś z kolegów jeszcze korzysta z LimiQuestów (np. Quik Bounce) urzywając ich do zdjęć w ciemnych kościołach. Jakie są wady tego typu rozwiązania. Czy można prosić o sample z tym "wynalazkiem" i bez , tak by móc zobaczyć różnice?
Ja ostatnio zakupiłem promax system, wstępne moje obserwacje pokazują, że efekty są baaardzo fajne. Fotek kościelnych Ci nie pokażę, bo jeszcze nie miałem okazji go w takich warunkach używać..
skuter41
17-05-2010, 18:08
Ustawienie lampy pod kątem 45 stopni i wysunięty odbłyśnik. Warto popstrykać próbne fotki w pustym kościele i stosować metodę prób i błędów.
Proponuję podstawową lekturę http://foto.jasiu.pl/
Pozdrawiam.
najlepiej odbijać błysk od księdza ;)
najlepiej odbijać błysk od księdza ;)
ciiiiiiiiii... nie zdradzaj tajemnic...
podobno w tym sezonie będzie moda na odbijanie od ministrantów;)
ha flesz prosto w oczy księdzu i koniecznie bez dyfuzora.
nie da rady.. koloratka za dużo światła odbije