PDA

Zobacz pełną wersję : Jak to zrobić?

fotoGRAFIK
02-05-2010, 16:31
Problem jest taki - zdjęcia z 2 aparatów chcę mieć w jednym folderze. Chcę by były nazwane tak by u każdego wyswietlały się jako ciąg zdjęc zrobionych jedno po drugim, niezaleznie od użytego aparatu a nie tak że najpierw są zdjęcia z jednego a potem z drugiego. Mam nadzjeję że nie napisałem zbyt zawile - w jakim programie zrobić to sprawnie ?

Przemek Paśnik
02-05-2010, 16:43
Hej, ja używam Adobe Bridge, tam można wybrać filtracje po numerze seryjnym aparatu.

Gothrek
02-05-2010, 17:17
Ja polecam nikon transfer. Odczytuje z Exifa date i czas i może Ci zrobić folderki z konkretnych dni a w nich pliczki w kolejności wg powstania. Jedynie musisz mieć zsynchronizowane zegarki w aparatach (co też ten programik może zrobić jak podepniesz oba aparaty). A programik masz za free ze stronki nikona.

swi3zy
02-05-2010, 17:57
To ja polecę XnView (czy inną przeglądarkę) i sortowanie po Exifie. Jeżeli apraty mają schynronizowane czasy, to zdjęcią będą wyświetlać ciągłą historyjkę. Po posortowaniu wg daty zrobienia zdjęcia, można jeszcze zmienić nazwę masowo, żeby fotki wyświetlały się odpowiednio w zwykłej przeglądarce plików.

superkomornik
02-05-2010, 18:58
W bridge dajesz sortowanie po czasie zrobienia zdjęcia i już :) Oczywiście trzeba zsynchronizować czas w aparatach.

karolt
03-05-2010, 08:27
Nikon Transfer i/lub ViewNX. Tym drugim można zmienić nazwy plików już po umieszczeniu zdjęć w katalogu, co jest super.

yakris
03-05-2010, 08:53
Windows Commander. Sortowanie po czasie wykonania a później ewentualnie seryjna zmiana nazwy np. Wesele_Marek_001

stig
03-05-2010, 09:33
Windows Commander. Sortowanie po czasie wykonania a później ewentualnie seryjna zmiana nazwy np. Wesele_Marek_001Raz, ze Windows Commandera nie ma juz od lat (jest Total Commander). Dwa -- TC standardowo dla sort, pobiera informacje o utworzeniu pliku na dysku (czyli date i godzine skopiowania z karty, a nie zrobienia zdjecia). Prawidlowo (odczyt informacji o godzinie wykonania zdjecia) potrafi jedynie dodatkowa wtyczka, ktora to z kolei nie dziala np. z NEFami.

Najprosciej -- darmowy ViewNX (jesli to JPGi lub NEFy). Robie tak na co dzien, bo glownie fotografuje dwoma korpusami. Oczywiscie konieczna jest wczesniejsza synchrozniacja czasu w aparatach. ;)