Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : AF D700 i dużo światła sztucznego

robin102
02-05-2010, 12:38
W powyższych warunkach 3 korpusy D700 guuupieją, AF jest omylny jak przynajmniej w C.. ;)
Mam na myśli silne oświetlenie sali balowej przez światlo zastane, swiatło zamontowane na stałe i to co przytargał ze sobą kamerzysta na stojakach. Sporo mam doświadczeń z takimi warunkami fotograficznymi więc pytam jak to u Was jest ? Bo mnie to wku... i irytuje strasznie. Tylko zrobi się ciemnie i jest OKI DOKI :)

wasilewk
02-05-2010, 12:49
A nie możesz użyć podczerwieni ?

robin102
02-05-2010, 12:55
Masz na myśli światełko z wzorkiem z lampy SB ?
One się włącza tylko przy trudnych warunkach oświetleniowych. Można to ustawić aby flesz nie błyskał chociaż nie wiem czy przy krótkich czasach działa, nie sprawdzałem. Poza tym ten wzorek potem jest na wszystkim co kreci operator kamery, a to kolega więc .... :)

wasilewk
02-05-2010, 13:04
Masz rację !

crofan
02-05-2010, 13:16
Coś w tym jednak jest, paradoksalnie im lepsze warunki tym gorzej :/

robin102
02-05-2010, 16:31
Strasznie to wkur.... bo normalnie aparaty głupieją. Pomaga mocne przymknięcie szkła, ale co z tego :(

PanomeiK
02-05-2010, 17:34
robin102 - w D300s jest podobnie :)

maki
02-05-2010, 19:10
Że niby jak jest jasno to przestają ostrzyć Nikony?

Art Erie
02-05-2010, 19:39
Spróbuj szarego, albo polara (?).

Skibek
02-05-2010, 20:03
Ja ostatnio miałem taką przygodę na zasrrrr....ą światełkami sali weselnej. Niestety mam korpus, który nie ma diody wspomagania AF (a podobno ma jeden z lepszych AF'ów) i miał(em) problemy. Założyłem SB-900 i wyłączyłem flesza i... zadziałało! Było o niebo lepiej. Niestety musiałem dźwigać tego lampiszona. Zastanawiam się, czy nie można by zrobić takiego czegoć, ale bez palnika. Tzn. odrąbać górę lampy i mieć tylko wspomaganie AF (te czerwone krzyrzyki-krateczki ;) )
Niestety działa to chyba tylko jak mamy wybrany centralny punkt AF. Na trybie AF-C też nie działa.

wasilewk
02-05-2010, 20:13
Tzn. odrąbać górę lampy i mieć tylko wspomaganie AF (te czerwone krzyrzyki-krateczki :wink: )

ale:

Masz na myśli światełko z wzorkiem z lampy SB ?
One się włącza tylko przy trudnych warunkach oświetleniowych. Można to ustawić aby flesz nie błyskał chociaż nie wiem czy przy krótkich czasach działa, nie sprawdzałem. Poza tym ten wzorek potem jest na wszystkim co kreci operator kamery, a to kolega więc .... :)

Skibek
02-05-2010, 20:37
ale:
:(
To może zapytać kolegę kamerzystę co robi, że mu AF działa ;)

robin102
02-05-2010, 22:10
Że niby jak jest jasno to przestają ostrzyć Nikony?
No jakby się w Canony zamieniały Panie :(

:(
To może zapytać kolegę kamerzystę co robi, że mu AF działa ;)
No baaaa, chytry plan gdyby nie to, że kolega kamerzysta używa 5DMKII :)
w sumie to będę na niego mówił fotografista :mrgreen:

Spróbuj szarego, albo polara (?).
w sobotę spróbuje, dzięki za podpowiedź

Slon
02-05-2010, 22:40
Zastanawiam się, czy nie można by zrobić takiego czegoć, ale bez palnika. Tzn. odrąbać górę lampy i mieć tylko wspomaganie AF (te czerwone krzyrzyki-krateczki ;) )
Niestety działa to chyba tylko jak mamy wybrany centralny punkt AF. Na trybie AF-C też nie działa.

mozesz ustawic pod guzior (podgladu GO lub funkcyjny) opcje wylaczenia blysku. Lampa wali kratke, lapiesz ostrosc, dusisz guzior, masz ostro i bez blysku

maki
02-05-2010, 23:20
No jakby się w Canony zamieniały Panie :(

jej, ale jaja, przecież d700 to puszka bez wad (podobno)

mOSAd
03-05-2010, 02:18
A jak jasnych szkieł używasz i czy próbowałeś z ciemniejszymi? Albo inaczej jeszcze - z jakimi szkłami tak ten AF głupiał?

robin102
03-05-2010, 10:17
A jak jasnych szkieł używasz i czy próbowałeś z ciemniejszymi? Albo inaczej jeszcze - z jakimi szkłami tak ten AF głupiał?
używam: 35mm f2.0 / 50mm f1,4 / 85mm f1,8 / zomik 20-35 f2,8
Nie ma znaczenia z którym szkłem, którym body, po prostu w mocnym oświetleniu od światła sztucznego z żarówek energooszczędnych, światła słonecznego z okien, świateł kamerzysty na stojakach skuteczność pracy AF drastycznie spada.

jej, ale jaja, przecież d700 to puszka bez wad (podobno)
nie no co Pan, mają wady i to dużo ;) ale więcej plusów dodatnich niż ujemnych :)

buskibj
03-05-2010, 10:42
Można zaryzykowac teorię,że to wina fotografa,a nie sprzętu,

robin102
03-05-2010, 11:16
Biorę pod uwagę czynnik ludzki :) idąc tym tropem prosił bym o sugestie co i jak, czemu, dlaczego, co czynię, że aparat ze świetnym AFem w specyficznych warunkach silnego oświetlenia nie spełnia oczekiwań.

Art Erie
03-05-2010, 11:27
Można zaryzykowac teorię,że to wina fotografa,a nie sprzętu,

W jakim sensie? Jak można sprawić by AF nie działał poprawnie?
W fotografii mam duużo mniejsze doświadczenie od Robina, i sądzę że czujniki AF są zbyt mocno oświetlone ( może być tutaj istotne światło żarówek "energooszczędnych" ).
Jak pisałem wcześniej szary filtr powinien załatwić sprawę.

robin102
03-05-2010, 11:42
Świadomy rzeczy człowiek z drugiej strony aparatu w sumie ważniejszy jest od samego aparatu bo ten można zastąpić przysłowiowym pudełkiem od butów z dziurką. Zdając sobie z tego sprawę zacząłem od siebie :)
No i dalej jestem z zagadnieniem w przysłowiowej du... . Przećwiczyłem różnorakie konfiguracje ustawień af-a podmieniałem szkła, sprężałem się w sobie przebierając szybko nóżkami w drodze po rozum do głowy. Kombinowałem tak siak i jeszcze inaczej, bez ewidentnej poprawy skuteczności af-a w trudnych warukach o zgrozo gdy jest nadmiar światła.

Jacek_Z
03-05-2010, 11:44
Nie róbcie sobie jaj. Za silne światło? Filtr szary? Światło dzienne na pewno jest silniejsze, a AF pracuje OK. Tu raczej chodzi o rozmieszczenie świateł, ewentualnie o ich migotanie i kolor.
Robin musisz przanalizować jakie miałes kadry gdy był kłopot z AF. Czy w kadrze (albo blisko poza nim) były źródła światła walące prosto w obiektyw itp. Czy była to kolorowa, mrugająca dyskoteka. Czy używałeś punkt pojedyńczy, czy grupowy. Czy AF-S czy AF-C. Z tego trzeba wyciągać wnioski.

Skibek
03-05-2010, 11:58
mozesz ustawic pod guzior (podgladu GO lub funkcyjny) opcje wylaczenia blysku. Lampa wali kratke, lapiesz ostrosc, dusisz guzior, masz ostro i bez blysku
no ba... tak też robiłem na początku, ale potem paluch mnie już bolałi wyłączyłem w ogóle flesza (programowo), ale i tak musiałem lampę dźwigać. Mi chodzi o to, żeby był taki patencik, że tylko dół lampy zakładam na sanie i pstrykam bez flesza. Chyba popsuję jakąś sabinkę ;) albo kupię za grosz jakąć uszkodzoną ;)
Niby 3s ma super AF, ale w gorszych warunkach niespecjalnie mi działa(ł)

verus
03-05-2010, 12:20
No i dalej jestem z zagadnieniem w przysłowiowej du... . Przećwiczyłem różnorakie konfiguracje ustawień af-a podmieniałem szkła, sprężałem się w sobie przebierając szybko nóżkami w drodze po rozum do głowy. Kombinowałem tak siak i jeszcze inaczej, bez ewidentnej poprawy skuteczności af-a w trudnych warukach o zgrozo gdy jest nadmiar światła.

AF to tylko narzędzie, nie zawsze musi działać poprawnie tak jak bardzo często zawodzi np. pomiar swiatła i przestawiamy aparat w tryb M. Skoro AF nie wyrabia to można użyć MF, w trudnych warunkach znacznie skuteczniejsze rozwiązanie.

Slon
03-05-2010, 12:30
no ba... tak też robiłem na początku, ale potem paluch mnie już bolałi wyłączyłem w ogóle flesza (programowo), ale i tak musiałem lampę dźwigać. Mi chodzi o to, żeby był taki patencik, że tylko dół lampy zakładam na sanie i pstrykam bez flesza. Chyba popsuję jakąś sabinkę ;) albo kupię za grosz jakąć uszkodzoną ;)
Niby 3s ma super AF, ale w gorszych warunkach niespecjalnie mi działa(ł)

to moze su-800? :D
po co masz psuc ;)

Skibek
03-05-2010, 12:37
to moze su-800? :D
po co masz psuc ;)
No właśnie nie pamiętam czy SU posiada wspomaganie AF. Dawno nie widziałem tego ustrojstwa.
Jeżeli tak to się nawet nie zastanawiam, bo już wcześniej o tym myślałem, bo te jednocyfrowce nie mają wbudowanej lampy, a strobbować się chce ;) Wcześniej 800 i 900tkę wyzwalałem wbudowaną, a teraz...
W takim razie SU-800 będzie wyzwalało lampy, a w kiepskich warunkach pomagało AF-owi ;)

mateo912
03-05-2010, 12:43
Tak Su-800 ma kratownice ;)

tymancjo
03-05-2010, 15:55
W d700 nie przypominam sobie żebym miał takie objawy, a przynajmniej nie w jakimś zastraszającym stopniu.
W każdym razie myślę sobie, że może to być efekt mieszania drastycznie różnych długości fal pochodzących z różnych źródeł. Nie wiem ana ile ma to sens, ale przecież wiemy, że rożne długości fal ogniskują się w różnej odległości za obiektywem, i może nazbyt wielkie zamieszanie ogłupia czujki AF.

Już dawno zauważyłem, że moje sigmy nie trafiają jak ostrze na kolor czerwony.

Koledzy dobrze radzą, zerknąć na kadry i może uda się z tego wywnioskować jakąś prawidłowość.

Pozdrawiam,
Tomek

robin102
14-05-2010, 21:52
No dobra temat przeanalizowałem od podszewki, ni czego się nie doszukałem wiec mam do ślubniaków zapytanie konkretne. Jak konfigurujecie opcje pracy AF w weselnych klimatach. Nie mam ani jednego szklą AF-S tu szukam przyczyny, ale co to może być za przyczyna bo te same szkła w mniejszym oświetlenie celnie ostrzą jak cholera. Zapinam lampę i kupa, nie używam bocznych punktów, przekadrowuje też z rozumem. hmmmm

popi
15-05-2010, 10:48
Żartobliwie: Robin, kup szkła zeissa i problem z głowy. Poważnie: sam bym kupił gdybym miał dobry wzrok ;(

fafniak
15-05-2010, 12:34
a może wstawisz foty gdzie były problemy?

maki
15-05-2010, 14:08
Żartobliwie: Robin, kup szkła zeissa i problem z głowy. Poważnie: sam bym kupił gdybym miał dobry wzrok ;(

Ja mam dobry wzrok. Nie wyobrażam sobie robienia manualem wesela. Wiem że dawniej to....

popi
16-05-2010, 12:08
Ja mam dobry wzrok. Nie wyobrażam sobie robienia manualem wesela. Wiem że dawniej to....

No niestety, wesela też sobie nie wyobrażam. Ale ceremonię czy przygotowania?

A wracając do tematu: moja 50/1.4D na D700 też wariuje w "dziwnie oświetlonych" pomieszczeniach; czego nie mogę powiedzieć o 24-70 AF-S :)

robin102
16-05-2010, 12:32
moja 50/1.4D na D700 też wariuje w "dziwnie oświetlonych" pomieszczeniach; czego nie mogę powiedzieć o 24-70AF-S :)
Co udało mi się usystematyzować to właśnie to, że ze szkłem 50mm f1,4 D w silnym weselnym oświetleniu są największe kłopoty, AF pudłuje z nim jak cholera. Praca z lampą i 50mm nastręcza najwięcej problemu.

a może wstawisz foty gdzie były problemy?
No właśnie problem jest bo kadry wyrzucone, ale i tak pokazywanie ich nic chyba by nie wniosło bo skuszony punkt ogniskowania wygląda tak samo jak na każdych innych zdjęciach albo za albo przed.

tgollob_jamessuchar
16-05-2010, 13:03
Co udało mi się usystematyzować to właśnie to, że ze szkłem 50mm f1,4 D w silnym weselnym oświetleniu są największe kłopoty, AF pudłuje z nim jak cholera. Praca z lampą i 50mm nastręcza najwięcej problemu.

No właśnie problem jest bo kadry wyrzucone, ale i tak pokazywanie ich nic chyba by nie wniosło bo skuszony punkt ogniskowania wygląda tak samo jak na każdych innych zdjęciach albo za albo przed.

dokładnie, problem mnie zadziwił - zestaw D90 + 50 f/1,8D + SB-900 i wielki problem, by ustawić ostrość w ciemnej sali koncertowej z błyskającymi światłami o różnych barwach ;/
podpinam AF-S (konkretnie to 35 f/1,8 ) i problem jest wiele mniejszy
myślałem, że to bardziej wina AF w D90 (który pewnie dodatkowo swoje jeszcze robił i "dorzucał 3 grosze")...
jest jakiś ratunek? ;)

popi
16-05-2010, 13:09

Być może nie pozostanie Ci nic innego jak tylko dokupić nową 50-tkę AF-S (jeśli nadal będziesz chciał pozostać przy tej ogniskowej i takim świetle)

fafniak
16-05-2010, 18:29
nie bardzo wiem o co chodzi w świetle telewizyjno/scenicznym AF 50 1.4 całkiem sprawnie się sprawował
Problemem jest typowo kontrowe światło ale musi walić prosto w szkło, przy tych słabych powłokach aparat głupieje
(tak balans bieli jest zbyt zimny - ale wklejam tylko dla przykładu)
sorki - to światło wyładowcze nie żarowe - nie mogę teraz znaleźć ale robiłem przy świetle żarowym - problemów nie zarejestrowałem)
może odnajdę te foty

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/05/124587261-1.jpg
źródło (http://www.pbase.com/fafniak/image/124587261.jpg)

robin102
16-05-2010, 20:43
Fafniak piękne zdjęcie, też mam sporo zdjęć gdzie ślicznie potrafiłem trafić nawet gdzie reflektory świeciły prosto w szkło, ale nie w tym rzecz, u mnie. Wyobraź sobie wszech panującą jasność do okoła , że aż oczy bolą i gorąco od halogenów i innych źródeł światła.
Jasność prawie jak po tamtej stronie ;)

mOSAd
17-05-2010, 10:28
To może z tego gorąca powietrze faluje? ;)

Czornyj
17-05-2010, 10:33
Fafniak piękne zdjęcie, też mam sporo zdjęć gdzie ślicznie potrafiłem trafić nawet gdzie reflektory świeciły prosto w szkło, ale nie w tym rzecz, u mnie. Wyobraź sobie wszech panującą jasność do okoła , że aż oczy bolą i gorąco od halogenów i innych źródeł światła.
Jasność prawie jak po tamtej stronie ;)

Ze specyfikacji D700:
• AF working range: -1 to +19 EV (ISO 100, normal temperature)

W Canonach serii 1 jest jeszcze o jedną działkę w światłach gorzej

mOSAd
17-05-2010, 10:49
Czyli filtr ND powinien pomóc. :D Jeżeli tylko rzeczywiście powietrze nie faluje i nie płata figli. Swoją drogą Czornyj jak to się mierzy? Co jest punktem 0 EV?

Czornyj
17-05-2010, 11:06
0 EV to jednosekundowa ekspozycja przy otworze względnym f/1.0:
http://en.wikipedia.org/wiki/Exposure_value

mOSAd
17-05-2010, 11:23
Ale tak liczę... że nawet przy ISO100 by osiągnąć 19EV, czyli maksimum możliwości D700, to należałoby robić zdjęcia na przysłonie f/8.0 (i 1/8000s). Robin miałeś takie parametry rzeczywiście? Coś nie chce mi się wierzyć...

shelld
17-05-2010, 12:58
W powyższych warunkach 3 korpusy D700 guuupieją, AF jest omylny jak przynajmniej w C.. ;)
Mam na myśli silne oświetlenie sali balowej przez światlo zastane, swiatło zamontowane na stałe i to co przytargał ze sobą kamerzysta na stojakach. Sporo mam doświadczeń z takimi warunkami fotograficznymi więc pytam jak to u Was jest ? Bo mnie to wku... i irytuje strasznie. Tylko zrobi się ciemnie i jest OKI DOKI :)

Ja mam to samo z N50/1.4 + D90. Na 1.4 wariuje , dam na 1.8 i jest OK . Sam się ostatnio zastanawiałem czemu tak mi się robi , ale widzę że nie jestem sam :D

deep
17-05-2010, 13:10
Ja mam to samo z N50/1.4 + D90. Na 1.4 wariuje , dam na 1.8 i jest OK . Sam się ostatnio zastanawiałem czemu tak mi się robi , ale widzę że nie jestem sam :D

Ale co ci to da że przymkniesz? przecież to nie ma wpływu na pracę AF-u bo i tak ten działa przy maksymalnie otwartej przysłonie, a tutaj dyskutujemy o tym właśnie problemie.

messer
17-05-2010, 15:57
Ale co ci to da że przymkniesz? przecież to nie ma wpływu na pracę AF-u bo i tak ten działa przy maksymalnie otwartej przysłonie, a tutaj dyskutujemy o tym właśnie problemie.

Może "dam na 1.8" znaczy - zmieniam obiektyw na 50 1.8... ? Wtedy to ma powiedzmy sens.

EDIT:
Nie. shelld jednak napisał bzdurę :)

shelld
17-05-2010, 16:36
O w mordę, ale wtopa:D wybaczcie ... widocznie to tylko złudne wrażenie, że jak przymknę to jest lepiej ...

Aneko
18-05-2010, 10:18
No niestety, wesela też sobie nie wyobrażam. Ale ceremonię czy przygotowania?
A wracając do tematu: moja 50/1.4D na D700 też wariuje w "dziwnie oświetlonych" pomieszczeniach; czego nie mogę powiedzieć o 24-70 AF-S :)

U mnie podobnie tyle że 50/1.8 a z 24-70 prawie nieodczuwalne.

Z 50tkami jest podobno tak, że są super ostre ale nie przy max otworze, czyli np mając 1.8 dobrze robić przy f: 2 - 2.2

I jeszcze jedno. Kiedyś pewien kamerzysta z dużym doświadczeniem (pracował w TV) polecił aby w pomieszczeniach gdzie miesza się różny typ oświetlenia, są powierzchnie odbijające światło (np lustra), stosować osłonę przeciwsłoneczną (zwykłą bądź tulipan). Zauważcie, że praktycznie na każdej kamerze jest taka osłona.

deep
18-05-2010, 10:21
Pewnie chodzi o to że jasne szkło jest mniej kontrastowe i jak dostaje światłem w twarz to jeszcze bardziej traci kontrast i czujniki w body nie wyrabiają, jak zapnie się szkło ciemniejsze i bardziej kontrastowe, takie jak 24-70 to AF lepiej sobie radzi.

qbazdz
18-05-2010, 11:04
No w koncu AF dziala poprzez detekcje fazy i im lepszy kontrast tym wg AF 'ostrzej', co wyjasnialoby sprawe. Widac jest tak jak mowi deep, gdy w jasnym szkle dostaniemy za duzo swiatla, przenoszone kontrasty sa na tyle nieduze ze AF moze miec problem z ustaleniem czy 'juz jest ostro'.
Mnie ciekawi jeszcze jedno - przy jakiego typu czasach naswietlania wystepuje problem?

Edit.
Poprawione :)

mateo912
18-05-2010, 11:12
ale przecież AF w lustrach nie działa na kontraście tylko detekcji fazy:roll:

qbazdz
18-05-2010, 11:25
mateo912, dzieki, juz poprawilem. Nie wiem czemu wydawalo mi sie ze detekcja fazy jest tylko w LV?

deep
18-05-2010, 13:05
ale przecież AF w lustrach nie działa na kontraście tylko detekcji fazy:roll:

Jak robi się papka z kontrastu (zobacz na 50/1.4 i na 85/1.8 i 1.4 jak dostaną światło centralnie to normalnie jak we mgle) to detektor fazowy nie będzie działał poprawnie.

mateo912
18-05-2010, 13:07
qbazdz ale teraz Twoja wypowiedź nie ma sensu ;)
normalny AF jest przez detekcje fazy a w LV przez kontrast

qbazdz
18-05-2010, 13:21
No to ja juz sie pogubilem!
Z tego co ja rozumiem to detekcja fazy polega na pomiarze odleglosci do obiektu ostrzonego w dwoch punktach na matrycy. AF mierzy odleglosc, i ustawia soczewki, wowczas drobne korekty ustawien dokonywane sa na postawie kontrastu - przy najlepszym poziomie kontrastu AF 'blokuje' ostrosc.

Trevor
18-05-2010, 14:32
Chyba jednak nie,

detekcja fazy patrzy czy z dwóch możliwie przeciwległych stron obiektyw rysuje to samo.
Zasada bardzo przypomina klin w lustrzankach manualnych.

MYSZ
18-05-2010, 18:36
Może to nie ma znaczenia, ale moja obserwacja. Dosyć często fotografuje koncerty przy świetle sztucznym. I wszystko działa kiedy świecą "normalne" reflektory. Ale coraz częściej spotyka się diodowe oświetlacze i wtedy AF często pudłuje. Również AWB dostaje głupawki, szczególnie na diodach czerwonych.

Festyk
18-05-2010, 21:35
Robiłem ostatnio pracę do szkoły na temat zasady działania aparatów cyfrowych i też między innymi AF. Mi sporo rozjaśniła ta strona:
http://www.fototv.pl/artykuly/sprzet-fotograficzny/zasada-dzialania-lupy-nastawczej-i-af-w-slr.html

A w szczególności ten obrazek:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fototv.pl/images/stories/splitprism/Splitprism13.png)

robin102
24-05-2010, 22:49
A w temacie zostając, trafiłem ostatnio na salę weselną z idealnym oświetleniem, nie było kamerzysty z halogenami :) no i co no i wszystko na 102 ! AF w obu siedemsetkach pięknie się sprawował i nie ważne czy z jasna stałką czy z zomikiem 20-35. Nie dam się przekonać, że rodzaj oświetlenia, jego efektywność nie ma wpływu na poprawna pracę AFa.
Wybaczcie :)

timi
24-05-2010, 22:55
Ale tu nie ma co się przekonywać, po prostu masz racje.

maki
24-05-2010, 23:38
Robin, Ty masz za dużą widzę na temat foto żebyś miał sam od siebie kupić taką ściemę, że za dobrze oświetlona sala = problemy z AFem. Szukaj raczej dalej.

/ albo przeczytaj ostatnie wypracowanie Hogana. Zaleca ustawić wszystko na manual - to podobno pozwala lepsze foty robić.
http://www.bythom.com/index.htm

robin102
25-05-2010, 11:12
Hmmmm rzeczywiście co do wiedzy to zdarza mi się czasem przyłożyć we właściwym momencie wizjer do oka zamiast do ucha, ale ale.... co do skuteczności działania AF w zależności od oświetlenia nie znajduję na razie na to wytłumaczenia, przynajmniej na swój użytek. Będę dalej tkwił w przekonaniu, że za dużo sztucznego światła o specyficznej-określonej długości fali obniżą skuteczność AFa.

manfred
28-05-2010, 10:24
W takim razie mam pytanie odnośnie sal weselnych i tańczących par. Aby uzyskać ostry obraz i celny af jakie zastosować ustawienia. Wyprzedzam odpowiedź czy af-c z wyłączoną blokadą ostrości oraz dynamiczny 51 pkt. wybór pola ostrości? Zabrzmiało tak profesjonalnie książkowo