PDA

Zobacz pełną wersję : tamron 17-50/2,8 potrzebna pomoc

michtet
27-11-2006, 22:04
Zdecydowalem się na wymianę kitu
Jednak o obiektywie jak w temacie można przeczytać sporo o dużej rozpiętości w jakości (nawet nie czuję, że rymuję ;) ) dlatego też chcialem przed zakupem dobrze go przetestować. Nastawilem się na bf/ff, po wykonaniu kilku ujęć nie zobaczylem nic niepokojącego jeśli chodzi o wspomniane wady. Do transakcji jednak nie doszlo z powodu ostrości na 2,8 przy ogniskowej 50mm.

I teraz prośba do Was - jeżeli ktoś ma doświadczenie w testowaniu obiektywów, zna powyższego tamrona proszę dać znać, wtedy na priva wyślę zdjęcia, nie chcę ich tu zamieszczać celowo, chcialbym, żebyście je zobaczyli u siebie w oryginale.
Wg mnie przy ogniskowej 50mm (f 2,8) obiektyw mydli. Jednak chcialbym się dowiedzieć czy ja przesadzam i oczekuję od tego szkla zbyt wiele, czy rzeczywiście ten akurat egzemplarz mial prblemy z ostrością. Gdyby sprzedający mial powiedzmy 5 egzemplarzy latwiej byloby mi się odnieść. Niestety mial tylko jedną sztukę, a porównywanie go do kita nie mialo sensu.

Z góry wszystkim dziękuję za pomoc.

IT
28-11-2006, 12:26
Czesc:)

Jesli chcesz mozesz mi przeslac na maila swoje zdjecia, porownam ze swoimi i jesli chcesz odesle fotki z mojego Tamrona zrobione w podobnych warunkach.

michtet
28-11-2006, 12:31
Dzięki, w końcu ktoś z "życzliwą dłonią" :)
Prześlę Ci wieczorem, myślałem, że je do pracy wziąłem, ale niestety

qooba
28-11-2006, 12:55
Zdjęcia testowe robiłeś ze statywu? Może chociaż miałes ciągły AF włączony? Głębia ostrości przy 50mm na 2.8 jest maleńska, może to tu problem

michtet
28-11-2006, 13:26
niestety z ręki
co do głębi - chodzi mi bardziej o różnicę w ostrości między centrum a brzegami
dla sprawdzenia (wiem, wiem, całkiem inne f) podpiąłem kita i ten problem nie wystąpił
pozwolę sobie i Tobie wysłać wieczorem zdjęcia

multix
28-11-2006, 14:10
hmm... sam jestem ciekaw bo właśnie sobie zakupiłem ten obiektyw. Dostanę go jutro także jak coś będę widział to się odezwę. PZDR

qooba
28-11-2006, 14:16
Jak walisz z ręki to nie sprawdzisz niestety dokładnie jakości obiektywu. Żeby sprawdzić ostrość na brzegach, powinieneś IDEALNIE ustawić aparat prostopadle do IDEALNIE płaskiej powierzchni - nie nachylonaj po jakimś dzwinym kątem. Pamiętaj jaka jest głębia ostrości przy takim swietle :) Małe wachnięcie płaszczyzny ostrości już powoduje złą interpretację wyników badania ostrości ;)

michtet
28-11-2006, 15:13
no cóż, qooba, wyślę Ci je, zerkniesz, poradzisz co i jak

Ryan
28-11-2006, 21:13
jeśli można to też poprosze fotki - porównam z moim egzemplarzem