PDA

Zobacz pełną wersję : Numer kolejny pliku

Klatka
01-05-2010, 14:58
Ostatnio bawiliśmy się a właściwie testowaliśmy obiektywy Nikkor 80-200/2.0 i Canon 70-200/2.8 is analogicznie d700 i 5dmII i przekładaliśmy kartę z jednej puchy do drugiej. Canon mnie zaskoczył ;):
1. zmienił moją numerację plików (jakoś dziwnie nadał im numer) :(
2. synchronizacja w Canonie z lampą od 1/200 a potem już FP... :shock:
3. TEN obiektyw z TĄ puchą nie dawały takiego obrazka na jaki liczył właściciel... mydlany (pojechały do serwisu)

Ale chciałem zapytać jak można zmienić numerację plików? Aby nie było niejasności np z DSC_9987 na DSC_5644? Próbowałem różnych rzeczy łącznie z formatowanie i nadaniem nr innego pliku i nie wiem... lub powrotem do poprzedniej numeracji... A może nie da się tego zrobić? Zmiana katalogu i nazwy na spokojnie...
Dla mnie ma to duże znaczenie ze względu na archiwum które przy tej numeracji pomerdało się :)
Pomożecie... :)

QuadMan
01-05-2010, 15:31
Witam,

to już było parę razy. KIedyś to robiłem, bo też namieszałem. Załóżmy, że masz np. DSC_7858, a chcesz aby było DSC_1560. Nie możesz tak po prostu zmienić nazwy, bo bucha pamięta ostatnio wykonaną fotkę i przy opcji : pamiętaj numerację zdjęć numeruje fotki dalej, aż do DSC_9999.

Zrób więc tak:

1. Sformatuj kartę w puszce.
2. Zrób fotkę.
3. Wejdź do folderu, w której ona jest ( 100N... ) i w kompie zmień jej nazwę na DSC_9999.
4. Zrób fotkę. Pucha założy nowy folder ( 101N... ) w której będzie już fotka DSC_0001.
5. Zmień jej nazwę na DSC_1559. W Menu Fotografowania w pozycji Uaktywnij Folder, zmień jego nr na 100.
6. To wszystko. Następna fotka będzie w folderze 100N... i będzie miała nazwę DSC_1560, co chcieliśmy zrobić. Kartę najlepiej sformatować ponownie, albo wywalić folder 101N...

Uwaga: Tak się dzieje zawsze, jeśli zamieniasz karty między puchami ( nawet Nikona ), dlatego ja zawsze formatuję kartę w puszce przed użyciem, jeśli nie pamiętam w której puszce wcześniej jej używałem.

Pozdrawiam, QuadMan

bragjure
01-05-2010, 15:38
na stronie 300 instrukcji do D700 są opisane opcje dotyczące numerowania plików....
Ustaw opcje "Resetowanie"
Na karcie ( w katalogu w którym są zapisywane zdjęcia ) zostaw jedno zdjęcie ( np. ostatnie zrobione )...Można to zrobić poprzez czytnik kart pamięci z poziomu komputera...Potem zmień nazwę tego pliku na taki jaki chciałbyś aby był...
Zrób jedno zdjęcie ....nazwa pliku powinna być o jeden większa od zmienionej...a potem zmień w/w dotycząca numerowania plików w aparacie na "włączone"...
Aparat będzie nadawał nazwy jak wcześniej...przed włożeniem innej karty pamięci na której był plik o wyższym numerze pliku niż dotychczasowy

Pozdrawiam....:-)

QuadMan
01-05-2010, 15:44
Witam,

na stronie 300 instrukcji do D700 są opisane opcje dotyczące numerowania plików....
Ustaw opcje "Resetowanie"
Na karcie ( w katalogu w którym są zapisywane zdjęcia ) zostaw jedno zdjęcie ( np. ostatnie zrobione )...Można to zrobić poprzez czytnik kart pamięci z poziomu komputera...Potem zmień nazwę tego pliku na taki jaki chciałbyś aby był...
Zrób jedno zdjęcie ....nazwa pliku powinna być o jeden większa od zmienionej...a potem zmień w/w dotycząca numerowania plików w aparacie na "włączone"...
Aparat będzie nadawał nazwy jak wcześniej...przed włożeniem innej karty pamięci na której był plik o wyższym numerze pliku niż dotychczasowy

Pozdrawiam....:-)

jeszcze prościej, pewnie też się tak da.

Pozdrawiam, QuadMan

Klatka
01-05-2010, 23:35
Dzięki :)
A się nad problemem nasiedziałem.... :(
Kłania się mi czytanie ze zrozumieniem :( byłem na 300 str i nie załapałem (a właściwie nie zerknąłem na RESET :???: ) i znów przez Canona ;) Byłem z kumplami zobaczyć jak się kręci ślub aparatami Canon. W sumie to nawet nieźle wyglądało :) Trzy canony (filmowały) i D3s (robił zdjęcia).
Jeszcze raz dzięki...