Zobacz pełną wersję : Zasilacz EH-5a/EH-5
Mam pytanie, co do tego zasilacza EH-5a/EH-5.
Czy on tylko zasila aparat, czy też jeszcze ładuje akumulatory, gdy są w aparacie?
Nie mogę znaleźć tej informacji. Wszędzie że zasilacz.
Ktoś zna odpowiedz?
Dla mnie kosmicznie dziwne jest to że on kosztuje 400 stówki, jak myślę że sam bym sobie taki zrobił pewnie za kilkadziesiąt złoty.
a co do Twojego pytania, to niestety nie znam odpowiedzi, ale wydaje się że tylko zasila, bo akumulator RACZEJ ładowany jest innym napięciem.
miron19j
30-04-2010, 23:40
a co do Twojego pytania, to niestety nie znam odpowiedzi, ale wydaje się że tylko zasila, bo akumulator RACZEJ ładowany jest innym napięciem.
nie rozgryzałem tego tematu, ale raczej i zasilacz i akumulator powinny mieć to samo napięcie. Bez sensu byłoby obniżanie napięcia jednego z nich w aparacie. Powoduje to niepotrzebne straty i grzanie się układu
myślę, że nie będzie ładować akku.
A zasilacz zawsze ma wyższe napięcie od akku i z doświadczenia wiem że kapkę wiekszę niż na tabliczce znamionowej.
Na Fotopolis w W-wie w 2009 roku w stoisku Nikona zapytałem dlaczego procesor dwurdzeniowy w którym jest ponad 50 mln tranzystorów jest tańszy od ich 90 W zasilacza sieciowego?. W odpowiedzi usłyszałem, że procesorem dwurdzeniowym nie zasilę aparatu. :)
Wielkie żenua ze strony Nikona.
Mam pytanie, co do tego zasilacza EH-5a/EH-5.
Czy on tylko zasila aparat, czy też jeszcze ładuje akumulatory, gdy są w aparacie?
Nie mogę znaleść tej informacji. Wszędzie że zasilacz.
Ktoś zna odpowiedz?
Nie ładuje, a jedynie zasila.
9V 4500mA