PDA

Zobacz pełną wersję : Zasilacz EH-5a/EH-5

esio
30-04-2010, 21:32
Mam pytanie, co do tego zasilacza EH-5a/EH-5.
Czy on tylko zasila aparat, czy też jeszcze ładuje akumulatory, gdy są w aparacie?

Nie mogę znaleźć tej informacji. Wszędzie że zasilacz.
Ktoś zna odpowiedz?

lechu92
30-04-2010, 23:12
Dla mnie kosmicznie dziwne jest to że on kosztuje 400 stówki, jak myślę że sam bym sobie taki zrobił pewnie za kilkadziesiąt złoty.

a co do Twojego pytania, to niestety nie znam odpowiedzi, ale wydaje się że tylko zasila, bo akumulator RACZEJ ładowany jest innym napięciem.

miron19j
30-04-2010, 23:40
a co do Twojego pytania, to niestety nie znam odpowiedzi, ale wydaje się że tylko zasila, bo akumulator RACZEJ ładowany jest innym napięciem.
nie rozgryzałem tego tematu, ale raczej i zasilacz i akumulator powinny mieć to samo napięcie. Bez sensu byłoby obniżanie napięcia jednego z nich w aparacie. Powoduje to niepotrzebne straty i grzanie się układu

PyRaS
01-05-2010, 00:38
myślę, że nie będzie ładować akku.
A zasilacz zawsze ma wyższe napięcie od akku i z doświadczenia wiem że kapkę wiekszę niż na tabliczce znamionowej.

spongo
01-05-2010, 01:18
Na Fotopolis w W-wie w 2009 roku w stoisku Nikona zapytałem dlaczego procesor dwurdzeniowy w którym jest ponad 50 mln tranzystorów jest tańszy od ich 90 W zasilacza sieciowego?. W odpowiedzi usłyszałem, że procesorem dwurdzeniowym nie zasilę aparatu. :)
Wielkie żenua ze strony Nikona.

freefly
12-05-2010, 04:49
Mam pytanie, co do tego zasilacza EH-5a/EH-5.
Czy on tylko zasila aparat, czy też jeszcze ładuje akumulatory, gdy są w aparacie?

Nie mogę znaleść tej informacji. Wszędzie że zasilacz.
Ktoś zna odpowiedz?

Nie ładuje, a jedynie zasila.
9V 4500mA