PDA

Zobacz pełną wersję : Natychmiastowe powiadomienie o nowych wątkach na e-mail

mOSAd
30-04-2010, 20:10
Czy istnieje możliwość takiego zarejestrowania się na powiadomienia, by dostawać informacje o nowych wątkach natychmiast? Tak jak to działa w przypadku nowych odpowiedzi na subskrybowany wątek, tyle że w ramach całego działu.
Oglądam działy portret, giełda/sprzedam - chciałbym być na bieżąco. Jak to zrobić? Może można a ja nie wiem jak. Z tego co widzę, są tylko dzienne podsumowania. :/
Jest to szczególnie bolesne w przypadku giełdy, gdzie czasem liczą się sekundy! ;)

Psychotrop
30-04-2010, 20:17
no nie ma takie opcji, a czy istnieje możliwość włączenia tego w silniku forumowym ... nie wiem - napisz do Piotrka, on będzie wiedział najlepiej, a jeśli nie, to pewnie się dowie i ci odpowie w temacie :)

Majek
30-04-2010, 20:58
RSS Feed załatwia sprawę.

offeath
30-04-2010, 21:34
takie coś przydało by się w przypadku giełdy...:lol:

mOSAd
30-04-2010, 22:06
RSS Feed załatwia sprawę.

Dzięki. Właśnie zaczął działać dla Giełdy. Jak wcześniej sprawdzałem po prostu nie działało coś. Muszę się jeszcze nauczyć obsługiwać tego gada w Operze, bo trochę się różni ten czytnik od tego, którego kiedyś używałem. Tyle, że zmusza mnie to trochę do używania czytnika RSS, wolałbym chyba dostawać powiadomienia na mail. Ale może i da się go tak skonfigurować... zobaczymy.

Majek
30-04-2010, 23:50
Nie wiem jak inne klienty poczty, ale np. Outlook obsługuje kanały RSS. Więc na dobrą sprawę to tak, jak bym pocztę dostawał.

Psychotrop
30-04-2010, 23:56
że tak spytam ...
co polecacie (z pluginów) do firefoxa, lub thunderbirda ?
jest tego trochę .... a żem leniwy .... :mrgreen:

offeath
01-05-2010, 00:16
jest tego trochę ....

To się nadaje na osobny temat:)

Ja korzystam z adblocka, opanda exif i show ip.
Nie lubię jak mam za dużo bajerów, tyle mi do szczęścia wystarcza.

Psychotrop
01-05-2010, 00:23
ale ja pytam o plugin RSS :D

mOSAd
01-05-2010, 03:38
Ale chyba i tak wolałbym dostawać powiadomienia na pocztę bezpośrednio, a nie korzystać z hybrydy poczta + RSS. Zgaduję, że jednak oszczędza to znacznie transfer danych z serwera, bo zamiast wysyłać tysiące mejli z każdym nowym wątkiem, modyfikowany jest tylko plik dla czytnika RSS. I pobierają go jedynie zainteresowani. W dodatku nie pobierają go jak się nie zmienił zapewne - kolejne oszczędności.

adolfik9501
01-05-2010, 12:49
ale ja pytam o plugin RSS :D

Brief (https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/4578).

rainbow
01-05-2010, 16:49
Ten Brief bardzo przyjemny plugin. Również polecam.

thorcik
01-05-2010, 16:55
Ja korzystam z Windows Live Mail (pod W7) i on ma czytnik RSS.

stig
01-05-2010, 18:42
co polecacie (z pluginów) do firefoxa, lub thunderbirda ?Thunderbird ma wbudowana obsluge RSS. Niemniej dziala ona kulawo -- o dziwo tylko z forum Nikona. Subskrybuje wiadomosci o nowych watkach z kilku dzialow, i o ile kiedys wiadomosci przychodzily np. raz na godzine albo nawet jedynie raz dziennie, to od jakiegos czasu pojawia sie co kilka dni albo nawet rzadziej niz raz w tygodniu. Juz mnie to tak wkurza, ze wlasnie zabralem sie za szukanie jakiegos zewnetrznego rozwiazania (znaczy wtyczki, ktora bedzie to realizowala, mam nadzieje, porzadnie).

mOSAd
01-05-2010, 18:58
A to nie jest tak, że jest to zależne od ustawień serwera po prostu? Jeżeli ja dobrze rozumiem ideę RSS, to na serwerze jest jakiś tam pliczek tekstowy, który czytnik czyta. I tyle. Ale już jak często ten plik jest przez silnik forum aktualizowany, to kompletnie inna bajka. Zatem to raczej nie problem czytnika.

stig
01-05-2010, 19:03
A to nie jest tak, że jest to zależne od ustawień serwera po prostu? Jeżeli ja dobrze rozumiem ideę RSS, to na serwerze jest jakiś tam pliczek tekstowy, który czytnik czyta. I tyle. Ale już jak często ten plik jest przez silnik forum aktualizowany, to kompletnie inna bajka. Zatem to raczej nie problem czytnika.Raczej jego. RSS w Maxthonie wyrzuca info o nowych wiadomosciach zaraz po kazdorazowym sprawdzeniu (ustawione na co 3 min.). Wiec to niestety cos nie tak z czytnikiem Thunderbirda. O dziwo, mimo subskrybcji kilkudziesieciu innych kanalow, w taki sposob reaguje jedynie z RSSami z naszego forum.