PDA

Zobacz pełną wersję : lampa wbudowana d90

Mikee
30-04-2010, 19:25
Chcę się zapytać czy nie da się wymienić szybki w wbudowanej lampie w d90 ? W porównaniu z canonami niestety wymięka światło wali bardzo ostro, miałem okazje testować różne modele canonów w tych samych warunkach i niestety
mój nikon nie miał szans... :( słabo sobie radzi w ciemnościach, no i ta lampa trochę szkoda, że modele z przed kilku lat tzn 350d wyprzedają o wiele droższą d90.

XXL
30-04-2010, 19:58
Wymienić, nie, jeżeli kupisz inną to też będzie taka sama. Mogę Ci polecić sposób mojego znajomego, nawiasem mówiąc użytkownika Canonów, któremu lampa dawała (jego zdaniem) za ostre światło. Otóż wziął kawałek ostrego papieru ściernego (poważnie!!!) i zmatowił szybkę. Ja takiego czegoś nie polecam. Ponoć efekt miękiego światła miał.

wist
30-04-2010, 20:18
Jeśli chcesz mieć miękkie swiatło z wbudowanej lampy, poszukaj białej matowego pojemnika po filmach, wytnij w nim wzdłuż wysokiego wymiaru szczeline ok 1,5 cm, i masz darmowy softbox do wbudowanej lampy. Stosowałem to z D80 i innymi aparatami, efekt całkiem niezły. Wygląd takiego softboxu był kiedyś publikowany na tym forum.

Michaelg
30-04-2010, 20:41
Jeśli podłapał by ktoś link proszę o podesłanie do takiego urządzenia.

Sancez
02-05-2010, 00:16
Wymienić, nie, jeżeli kupisz inną to też będzie taka sama. Mogę Ci polecić sposób mojego znajomego, nawiasem mówiąc użytkownika Canonów, któremu lampa dawała (jego zdaniem) za ostre światło. Otóż wziął kawałek ostrego papieru ściernego (poważnie!!!) i zmatowił szybkę. Ja takiego czegoś nie polecam. Ponoć efekt miękiego światła miał.

Kolega chyba nie lubi swojego aparatu :-D

Na All.. masz różne wynalazki na wbudowaną lampę błyskową, nawet mini softbox'y ;-) - zawsze to jakaś alternatywa.