PDA

Zobacz pełną wersję : D700 - MB-D10 org = zwis aparatu

Borowa
30-04-2010, 19:22
Hej

Czy ktoś może z Was miał/ma podobrny problem

Sama puszką działa bez problemów

D700 z MB-D10 org - nie działają żadne przyciski na aparacie umieszczone na tylnej ściance
dodatkowo - blokuje się Auto-ISO i pomiar światła
Body robi zdjęcia z ostatnio zapamiętaną wartością czasu i przesłony

Co najgorsze jutro ślub, na szczęście druga puszka u boku, D700 będzie pracować bez gripa

gregory_21
30-04-2010, 23:54
Hej

Czy ktoś może z Was miał/ma podobrny problem

Sama puszką działa bez problemów

D700 z MB-D10 org - nie działają żadne przyciski na aparacie umieszczone na tylnej ściance
dodatkowo - blokuje się Auto-ISO i pomiar światła
Body robi zdjęcia z ostatnio zapamiętaną wartością czasu i przesłony

Co najgorsze jutro ślub, na szczęście druga puszka u boku, D700 będzie pracować bez gripa

Nie mam tego aparatu, nie mam tego gripa i nie miałem podobnych problemów ale skoro sprawa pilna to muszę zapytać:

1. próbowałeś czyścić styki: grip -> body?
2. próbowałeś resetować ustawienia w body (wszystkie lub dotyczące gripa)?
3. nie wgrywałeś przypadkiem ostatnio jakiegoś nowego softu?
4. ba(k)terie w gripie masz naładowane i sprawne?
5. dzieje się tak od nowości (pierwszy raz podpiąłeś grip) czy wcześniej wszystko działało i nagle kicha?
6. czy robiłeś coś nietypowego ostatnio z body lub gripem (testowałeś ustawienia, ostro użytkowałeś aparat)?

Więcej możliwości nie przychodzi mi do głowy a technicznie się nie znam, więc nie mogę bardziej pomóc.

Maciek R
01-05-2010, 00:16
Sprawdź czy nie zablokowałeś w gripie/korpusie przełączników (kółek) w "połowie ustawienia". To jedyne co mi przychodzi do głowy.
Ewentualnie reset korpusu.

Borowa
01-05-2010, 00:57
1. próbowałeś czyścić styki: grip -> body?

tak, w zeszłym roku cały grip był sprawdzany przez znajomego elektyka złotą rączekę, po czym wszystko wróciło do normy - bo już miałem kiedyś takie problemy

2. próbowałeś resetować ustawienia w body (wszystkie lub dotyczące gripa)?

Tak,

3. nie wgrywałeś przypadkiem ostatnio jakiegoś nowego softu?

Nie i tak, dopiero jak się zaczeło pie...ć to wgrałem najnowszy soft, nie mogło

4. ba(k)terie w gripie masz naładowane i sprawne?

tak, wszystkie są oryginalne, naładowane a aparat pokazuje jako nówki

5. dzieje się tak od nowości (pierwszy raz podpiąłeś grip) czy wcześniej wszystko działało i nagle kicha?

w zeszłym roku takie zwisy miały miejsce, po czyszczeniu ustały

6. czy robiłeś coś nietypowego ostatnio z body lub gripem (testowałeś ustawienia, ostro użytkowałeś aparat)?

nie, aparat przezimował otulony w torbie, nie było zleceń

Sprawdź czy nie zablokowałeś w gripie/korpusie przełączników (kółek) w "połowie ustawienia". To jedyne co mi przychodzi do głowy.
Ewentualnie reset korpusu.

Właśnie to sprawdziłem, i wydaje się że pomogło, zobaczymy jutro na ślubie....

THX

ekonet
01-05-2010, 01:57
D700 z MB-D10 org
Ale "org" to coś oznacza? Ja mam MB-D10, ale chyba w innej wersji, nie ma żadnego napisu "org".

dzejms
01-05-2010, 07:33
Ale "org" to coś oznacza? Ja mam MB-D10, ale chyba w innej wersji, nie ma żadnego napisu "org".

Org - Jak oryginalny ;)

gregory_21
01-05-2010, 08:42
Właśnie to sprawdziłem, i wydaje się że pomogło, zobaczymy jutro na ślubie....

THX

Super, że wstępnie widać oznaki poprawy ;)
Wbrew pozorom takie wątki są bardzo przydatne, bo dzięki nim nabywa się tzw doświadczenie, które owocuje szybszym rozwiązywaniem ewentualnych problemów w przyszłości ;)

Pozdrawiam i przepraszam za przydługą litanię ale nie znając szczegółów wolałem wypytać ;)

gregory_21
01-05-2010, 08:43
Org - Jak oryginalny ;)

Pytania Krzysztofa z reguły są retoryczne ;)

Borowa
02-05-2010, 11:42
Wczoej D700 z gripaem MB-D10 o których pisałem - zadziałały w tandemie bezproblemowo - czyli najprawdopodobniej było to delikatnie przekręcone pokrętło do blokowanie gripa

Kowalencki
02-05-2010, 14:03
Witam,
to i może mi ktoś pomoże :) Posiadam D700 i grip Alpha. Jednego dnia, podczas sesji w studiu, grip przestał pobierać energie z baterii. Wszystkie guziki działają, jedynie nie odczytuje baterii(hahnel i oryginalny nikon). Dziwne jest to, że po podpieciu sanek z bateriami AA grip dziala normalnie. Sprawdzilem sanki, ale wszystko wyglada ok(kable dobrze zlutowane, blaszki w porzadku, bez sniadzi). Hmmm, no i nie wiem co dalej... . Może ktoś sie spotkał z ta przypadloscia nieoryginalnego gripa??
Bylbym wdzieczny za pomoc,
Pozdrawiam
Michal

mOSAd
03-05-2010, 02:20
Tak, wielu je reklamowało.