Zobacz pełną wersję : Przekazywanie zoom'u z Sigma 18-50 przez d200 do SB-900
Cześć,
Mam mały problem. Używając Sigmy 18-50 f/2.8 EX MACRO z D200 i lampą SB-900 lampa nie dostaje informacji o zmianie ogniskowej. Dopiero zacząłem przygodę z lampą więc nie jestem w 100% pewien które parametry błysku są na tej podstawie regulowane (na pewno kąt rozsyłu światła)
W każdym razie zmiana obiektywu na Nikkor 18-200 VR bez żadnej zmiany ustawień aparatu ani lampy powoduje że każde ruszenie pierścieniem zoom'u powoduje zaktualizowanie długości ogniskowej w lampie.
Pytanie więc:
1. Czy ktoś się spotkał z podobnym problemem?
2. Czy w przypadku Sigmy wartość zoom powinna być przekazywana (i w związku z tym mam problem z moim obiektywem), czy może ten obiektyw nie ma aż takiej kompatybilności z Nikon'em (na mój gust mało prawdopodobne)?
3. Jakie parametry błysku poza kątem rozsyłu światła są regulowane wartością zoom'u?
Z góry dzięki za sugestie.
--
Pozdrawiam,
Michał
Mam Sigmę 18-50mm f/2.8 EX DC Macro HSM + D60 + SB 800 i wszystko śmiga jak należy.
Może coś ze stykami na obiektywie jest nie tak...
Mam taki obiektyw i korpus, lampy sb-800 i sb-600. Przy obu lampach prawidłowo zmienia się ogniskowa.
Raczej szukałbym problemu po stronie obiektywu.
A tak z ciekawości jaką ogniskową pokazuje lampa po przypięciu sigmy?
Pozdrawiam
Z mydelniczką na lampie zoom nie działa, rozumiem że próby były bez nakładki?
Z mydelniczką na lampie zoom nie działa, rozumiem że próby były bez nakładki?
Też pomyślałem o mydelniczce, ale kolega zmienia szkło i jest wszystko jak trzeba, więc ta teoria odpada:(
Dzięki za sutestie.
Testy robiłem bez "mydelniczki". Doszedłem do wniosku, że problem jest na pewno na linii obiektyw aparat. Robiłem fotki zmieniając ogniskową i patrzyłem na szczegóły zdjęcia i w EXIF'ie aparat zapisuje za każdym razem wartość ogniskowej 35mm i taka też wartość jest cały czas wyświetlana na lampie.
Trzeba chyba uderzyć do serwisu Sigmy.
--
Pozdrowienia,
Michał
gregory_21
30-04-2010, 19:05
Trzeba chyba uderzyć do serwisu Sigmy.
Zaoszczędzę Ci czasu, kasy i nerwów: wyłącz manualny zoom w lampie:
1. przycisk OK przez 2-3 sekundy
2. pierwsza opcja na liście menu: "M zoom" ma być OFF
3. EXIT.
Pozdrawiam
miron19j
30-04-2010, 21:41
Zaoszczędzę Ci czasu, kasy i nerwów: wyłącz manualny zoom w lampie:
ale przecież kolega napisał
W każdym razie zmiana obiektywu na Nikkor 18-200 VR bez żadnej zmiany ustawień aparatu ani lampy powoduje że każde ruszenie pierścieniem zoom'u powoduje zaktualizowanie długości ogniskowej w lampie.to co, manual zoom w lampie działa wybiórczo, na niektóre obiektywy? :-)
gregory_21
30-04-2010, 23:01
to co, manual zoom w lampie działa wybiórczo, na niektóre obiektywy? :-)
Nie wiem jak to wytłumaczyć ale miałem identyczny problem z Tamronem 17-50 i Nikkorem 70-200 VR.
Jak podpinałem Tamrona to nie działał zoom w lampie a jak podpisałem Nikkora to działał.
Nie wiem co było nie tak, bo bawiłem się lampą zaraz po jej zakupie a więc trochę w ciemno ale jak zresetowałem jej ustawienia (między innymi M zoom) wszystko wróciło do normy.
Teraz i Tamron, i Nikkor współpracują normalnie.
Ale skoro Sigma mimo ustawień fabrycznych (M zoom jest tam chyba nominalnie wyłączony) nie chce współgrać to faktycznie pozostaje serwis.
Przepraszam za złudne nadzieje :(
Zaoszczędzę Ci czasu, kasy i nerwów: wyłącz manualny zoom w lampie
Weryfikowałem to już wcześniej. Jednego jasno nie napisałem: zauważyłem, że nawet jak robie fotki bez lampy to w przypadku Sigmy aparat nie zapisuje poprawnej długości ogniskowej (zawsze 35mm). To chyba definitywnie wskazuje na problem z Sigmą :(.
Dodatkowo jak założę lapmę to widać ogniskową 35mm. Tak więc wygląda na to, że body cały czas ma informację z obiektywu, że ogniskowa wynosi 35mm i tak też przekazuje do lampy :(
gregory_21
01-05-2010, 11:29
Weryfikowałem to już wcześniej. Jednego jasno nie napisałem: zauważyłem, że nawet jak robie fotki bez lampy to w przypadku Sigmy aparat nie zapisuje poprawnej długości ogniskowej (zawsze 35mm). To chyba definitywnie wskazuje na problem z Sigmą :(.
Dodatkowo jak założę lapmę to widać ogniskową 35mm. Tak więc wygląda na to, że body cały czas ma informację z obiektywu, że ogniskowa wynosi 35mm i tak też przekazuje do lampy :(
A przeprowadź mały test: zamontuj drugie szkło, lampę i włącz M zoom w menu lampy.
Wtedy też pokazuje 35mm niezależnie od obiektywu i ogniskowej (przynajmniej u mnie).
Na pierwszy rzut oka faktycznie wszystko wskazuje na Sigmę ale zastanawia mnie to 35mm, które pokazuje się i u mnie i u Ciebie (w nieco różnych okolicznościach ale jednak).
Najlepiej przed oddaniem obiektywu do serwisu jest sprawdzić go na innym body albo na Twoim body taki sam model podpiąć.
Może ktoś w Krakowie ma taki do wglądu?
A jak nie to może udaj się wcześniej do jakiegoś sklepu fotograficznego i zapytaj czy nie znają podobnych przypadków?