Zobacz pełną wersję : Pomoc w wybraniu nowego body.
Witajcie, od dawna szukałam forum, na którym mogłabym znaleźć wiele przydatnych informacji na właściwie KAŻDY temat, cieszę się, że w końcu dotarłam do miejsca, czy raczej KSIĘGI, w której mogę znaleźć wszystko.
Z racji tego, iż zauważyłam, że tutaj każdy ma prawo głosu i nikt nie jest sponiewierany za "głupie" pytania - zaryzykuję zapytać, czy może raczej POPROSIĆ Was, doświadczonych, czy też nie, o radę.
Otóż dotąd fotografowałam D80 + obiektywem nikkor 50 mm 1.4, chciałabym zmienić body na "lepsze", mam na to do 4000zł, gdybym sama miała wybrać, pewnie poszłabym za ciosem i wybrała d90, z racji tego, że przed d80, fotografowałam d70, jednak jestem tu po to, żeby dowiedzieć się więcej i być bardziej doinformowana również w temacie sprzętu, dlatego proszę Was o radę, opinię, cokolwiek.. co pozowli mi wybrać nowe body.
z góry dziękuję, Aleksandra.
andrstac
30-04-2010, 08:33
Ale nowe ze sklepu, czy nowe - wyższa półka niż obecnie?
Jeśli pierwsze, to D90 - na niż lepszego nie wystarczy (jeżeli budżet jest sztywny, bo jeśli nie to dozbierać do d300s)
Jeśli drugie - to zdecydowanie D300 lub d300s używane. Za 4 koła to kupisz jeszcze na gwarancji, a w przypadku d300 to jeszcze kaski zostanie:)
Innej drogi nie ma - no chyba że przejdziesz do czerwonego obozu...
Chcesz nowy czy używany aparat? Bo jeśli nowy to za tą kwotę zostaje Ci tylko D90 nawiasem mówiąc naprawdę rewelacyjna puszka. Do D300s musiała byś ciut dołożyć ale używanego D300 kupisz za tą kwotę, pytanie czy jest Ci potrzebne to co daje D300 w porównaniu z D90. Inna kwestia jakie masz szkła bo tego nie napisałaś może warto po inwestować w tę stronę.
No chyba że chcesz zmienić sytem. :)
BobbyBronco
30-04-2010, 08:39
To ja z innej strony zapytam: a co Cię w D80 ogranicza? Jakie masz jeszcze szkła poza 50/1.4?
Bo może się okazać, że zamiast pakować pieniądze w body, którego kluczowe cechy nie są Ci naprawdę niezbędne możesz zaopatrzyć się w kilka bardzo dobrych szkieł.
Też potwierdzam wiadomość przedmówcy, co tak naprawdę zyskasz po przejściu z D80 na D90 ? Naszym zdaniem nie tak wiele, taka zamiana nie ma sensu. Wydaj kasę na lepsze szkło to i 80 dostanie skrzydeł !
... co tak naprawdę zyskasz po przejściu z D80 na D90 ?
Może CMOS'a zamiast CCD? Jednak zgadzam się z przedmówcami w kwestii, czy za taką zamianę warto dać ok 1500 zł? No chyba, że autorka chce mieć nowe body :) A może warto chwilką poczekać na następcę D90 i wtedy zadecydować: biorę D90 lub jego następcę?
Nigdy nie byłam chętna do kupowania sprzętu używanego, chyba z racji tego, że się nie znam na nim na tyle, by zaufać poprzedniemu użytkownikowi, że faktycznie wszystko jest w porządku, dlatego też przeważnie stawiałam na sklep i uwagi, czy test w sklepie.
Co do szkieł, aktualnie fotografuję tylko i wyłącznie stałoogniskową 50tką 1.4g
Nie chodzi tu o kwestię ograniczenia d80, a mianowicie fakt, że chęć poznania skrzydeł lepszego body wydaje się być w tym wypadku priorytetowa, bo czyż uwielbienie do POLO COCTY, ogranicza mnie spróbujemy lepszej jakości owego napoju - PEPSI ?
Wszystkie Wasze opinie są bardzo, trafne, jednak czy po portretów i fotografii ludzi jest lepsze szkło niż nikkor 50mm 1.4G czy też nikkor 24 mm 1.4G ?
Jestem zadowolona z tego, jak "koloruje" moja 50tka, dlatego też pomyślałam o ulepszeniu body, które może lepiej funkcjonowałoby z nią ... ?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/04/33vc3rm-1.jpg
źródło (http://i44.tinypic.com/33vc3rm.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/04/a3ldow-1.jpg
źródło (http://i42.tinypic.com/a3ldow.jpg)
Ola.
Olu ... 4000 zł + pieniądze ze sprzedażny d80 ? co fotografujesz ? i do czego ogólnie używasz aparatu ?
jw... zmiana dla zmiany czy coś cie w d80 ogranicza ?
jeżeli cie coś ogranicza to można się zastanawiać a jeżeli zmiana dla zmiany ... to nie warto ...
ja mając d80 + 4000 i zakładając, że 50 to twoje jedyne szkło poszukałbym może używanego N17-55 2.8, 50 1.4 sprzedał i dokupił 85 1.8 powinnaś się zmieścić a z 85 będziesz chyba nawet bardziej zadowolona niż z 50 :)
Ale to takie teoretyzowanie ... bo tak naprawdę nic więcej nie napisałaś poza tym ze chcesz zmienić body :)
chyba ze tak : d90 + 85 1.8 + 35 1.8 ?? co o tym myslicie ?
=Marcin=
Marcinie, tak, zgadza się. Zapomniałam przecież o tym, że mogę sprzedać d80 i dorzucić sumę za niego do tych 4tys.
Skupiam się na fotografowaniu ludzi, na portretach, aktach i modzie. Fotografuję "rekreacyjnie" na ślubach, czy innych uroczystościach, żeby "dorobić" bym mogła rozwijać się dzięki temu na kursach, czy też uzbierać na opłacenie roku w szkole fotografii. Co do ograniczeń, jak wyżej - "Nie chodzi tu o kwestię ograniczenia d80, a mianowicie fakt, że chęć poznania skrzydeł lepszego body wydaje się być w tym wypadku priorytetowa".
Co do d80, mam wrażenie, że on nie funkcjonuje dobrze z 50tką, na przysłonie 1.8 powinien być niemal żyletą a głębia przy zrzuceniu na komputer wygląda nieciekawe. Może to wina zabrudzonej matrycy, co może być tego przyczyną ? To nie jest powód dla zmiany body, to tylko kolejne nurtujące mnie "coś".
Stanawiam na Was i na to wszystko, czego się tutaj od Was. Bardzo zależy mi na tych informacjach i bardzo pragnę się zagłębić w temat fotografii.
Powiedz nam jeszcze czy posiadasz lampę błyskową? ;)
na własność nie posiadam, używam SB800 w potrzebie.
Twoje twierdzenie że "głębia" nieciekawie wygląda nasuwa mi tylko jedno - bookeh z tego szkła i właśnie w tym kierunku powinnaś pójść, wymiana szkła a nie body. Pisanie o matrycy, etc. nie ma tu nic do rzeczy, po prostu nie masz pojęcia co zmienia inne szkło, bo body w Twoim przypadku nie wiele zmieni na korzyść ! wyrzucone piniądze, chyba że przejście na FX'a jeśli są pieniądze, ale wówczas wyższa półka szkieł i panowanie nad GO.
nie mogę się zgodzić, po przełożeniu szkła do np. d90 wszystko wygląda o niebo lepiej, więc może w body powinnam szukać skaz ?
Dobra moja propozycja jest taka : sprzedaj ta 50 to po pierwsze.
do tego co cie interesuje ja bym poszedł w ta stronę zakładając ze chcesz kupić nowe rzeczy.
po 1. kup 85 1.8 - ok 1500 zł
po 2. kup 35 1.8 - ok 750 zł
-----------------------------
suma ok 2250
miałaś 4000 zł zostało ci jakieś 1750 do tego to co zostanie ci ze sprzedaży 50
może lampę ? i do tego grip do d80 ? a za resztę ufunduj sobie wyjazd na weekend i ciesz się fotografią ...
ewentualnie przygotowywać się na przeskok na d700 wtedy zamiast 35 1.8 kupić 35/2 ~1250 zł
i masz wtedy komplet bardzo dobrych szkieł pod pełną klatkę i odkładać na d700
przesiadka na d90 lub d300 moim zdaniem w tej chwili to tylko pól kroku w przód ...
=Marcin=
no wiec sytuacja się powoli klaruje;) po sprzedaży d80 + 4k które już masz będziesz dysponować kwotą ok 5300, a przy dobrych wiatrach 5500 zł;) 50tke 1.4 zostawiasz;) za tyle dudków można już mieć niezły zestaw ślubno porterowy że tak się wyrażę ;)
Focisz na ślubach więc użyteczne wysokie ISO jak najbardziej jest wskazane, dlatego uważam ze zamiana na d90 nie jest bez sensu ;) nowe body można dostać za ok 2300 zł, lekko używane trafiają się na forumowej giełdzie za ok 2tys zł więc bardzo przystępnie, nie ma się co bać używanych rzeczy, czasami są lepsze niż nowe ze sklepu :)
zostaje Ci ok 3kafli na szkła i inne graty i tutaj masz kilka możliwości ;) jeśli stawiasz na szybkość i uniwersalność to zdecydowanie używany nikkor 17-55 f/2.8. Jeśli bardziej zależy Ci na plastyce obrazu, lepszym świetle to zestaw stałek - obowiązkowo N 35/1.8 idealny do ciemnych kościołów i szerokich portretów, i do tego Nikkor 85 1.8 typowa wąska porterówka.
Elarco mowa jest o nowym body, a nie o używanym, nie czytasz dokładnie ! Zmiana na nowe D90 to zupełnie nie ma sensu!
Witam
Najpierw chyba powinnaś zadać sobie pytanie, które już koledzy postawili. Czego brakuje Ci w D80. Co potrzebujesz więcej. Jeśli masz zbyt duże szumy, chcesz pokręcić filmy, to faktycznie D90 mogło by być niezłym wyborem. A moim zdaniem jeśli nie D90 to zostaje D300(s). Oczywiście z powodu tego, że sam fotografuję D300 to będę zachwalał tą puszeczkę. Z wad to może tylko ciężar. Ale dla mnie akurat to nie problem.
Elarco mowa jest o nowym body, a nie o używanym, nie czytasz dokładnie ! Zmiana na nowe D90 to zupełnie nie ma sensu!
Czytam bardzo dokładnie ;) wspomniałem o cenie nowego d90 nie wiem czy zauważyłeś ;)
dlaczego wg Ciebie nie ma sensu?
niezauważalny przeskok jakościowy, te body nie dzieli epoka w "technologii" czy ergonomii, no może poza kręceniem filmów, Mając 4kzł naprawdę strategicznym krokiem jest nabycie nowych dobrych szkieł a nie dopłacanie do substytutu....
Matey3000
30-04-2010, 11:11
jarring a to widzialas?
Sprzedam 3 mies. d300s z przeb. 1300 klatek za 4300pln (http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=141995)
Sputnik_Wwa
30-04-2010, 11:11
Ja mam pod ręką i d80 bo siostrze kupiliśmy i moje d90. Oczywiście, że wolę d90tkę bo przyjemniej mi się nią pracuje, ale między tymi puchami fakt faktem nie ma żadnej przepaści. Z d300 też jej nie będzie jeżeli chodzi o efekty zdjęć, ale zyskujemy przynajmniej dużo lepszego AF'a i ciekawszą ergonomię. Ale jeżeli koleżanka jest przyzwyczajona do serio dXX to nie jest to przeszkodą. Ja podobnie jak koledzy poleciłbym Ci szkiełka. Mówisz, że robisz śluby, powinnaś kupić jakiś szeroki obiektyw, może sigma 10-20, bo APS-c zmniejsza dość znacznie kąt widzenia niestety i 50tką nie zawsze się obejmie to co się chce. Do portretów także polecam jak koledzy 85tkę, jak dla mnie ma ciekawszy bokeh niżeli 50tka, ale to koleżanka musiałaby sprawdzić jak się jej pracuje na dłuższej ogniskowej. Warto by też zaopatrzyć się we własną lampę by nie pożyczać SB800 a mieć coś własnego. Zmiana puszek nie jest super rozwiązaniem, jeżeli nie robi się większego kroku. Jakby teraz wyszedł następca d90 to bym nawet nie pomyślał o zmianie bo D90 jest moją pierwszą i ostatnią puchą w formacie DX, następna będzie już FXem bez wątpienia :) Ja przynajmniej tak na to patrzę. D80 to ciągle świetny aparat, ale nawet najlepsze body bez odpowiednich szkieł nie jest w pełni wykorzystane. Dobre szkiełka dają drugi oddech.
Dobrze streściłeś kwintesencję tego. Ja nadal mam D70 i nie czuję potrzeby zmiany, poczekam jak FX będzie dostępny cenowo i wówczas nabiorę oddechu na nowo i poczuję różnicę. Nadal D70 dla RAWów które robię jest bardzo dobry, a kasę zawsze można przeznaczyć na lepsze szkła, dedykowane nawet stałki.
Łudzicie się marzeniami że model wyższy z serii Dxx Was abrdzie uszczęśliwi, bezsensowne podejście do tematu. Nadmiar kasy albo w szkła albo podróże i gwarantuję że poczujecie różnicę w tym co Wasze dotychczasowe puchy i znajomość tematu potrafi zdziałać !
niezauważalny przeskok jakościowy, te body nie dzieli epoka w "technologii" czy ergonomii, no może poza kręceniem filmów, Mając 4kzł naprawdę strategicznym krokiem jest nabycie nowych dobrych szkieł a nie dopłacanie do substytutu....
Przeskok jakościowy jest widoczny ;) matryca CMOS robi swoje;) owszem epoka nie dzieli tych obu body ale IMO warto na tym etapie dokonać takiej zmiany. Obrazek jest lepszy z d90 a o to chyba chodzi najbardziej. Miałem d80 równolegle z d90 jakiś czas i nie leżały mi foty z tego zupełnie, na niskich ISO było fajnie ale im wyżej tym było gorzej, problem zaczynały się już od 640, a często bywa przecież tak ze ISO 1600 to za mało... więc nie dziwie się koleżance jarring, że chce zmienić body na coś lepszego. Dodatkowo, dysponuje kwotą która pozwala na zakup dobrych szkiełek mimo wydania części kasy na nowe body...
No nic... sprawa body pozostaje otwarta ;) przynajmniej co do szkieł panuje niemalże jednomyślność i tutaj koleżanka jarring chyba skorzysta z podpowiedzi i skieruje swoją uwagę w stronę jasnych stałek ;)
Sputnik_Wwa
30-04-2010, 11:42
Jeżeli już d90tka to trzeba by sprzedać 80tkę i się doszklić za uzyskaną kwotę :)
Bardzo Wam dziękuję, choć faktycznie liczyłam na dość mocne przechylenie na jedną ze stron, ale może faktycznie warto poczekać, odłożyć i wtedy biegiem do sklepu po d700 ?
Bardzo Wam dziękuję, choć faktycznie liczyłam na dość mocne przechylenie na jedną ze stron, ale może faktycznie warto poczekać, odłożyć i wtedy biegiem do sklepu po d700 ?
lepiej, chyba ze możesz wziąć na raty ?
wtedy wszystko do sprzedania i chyba 35/2 i 85 1.8 i robić zdjęcia ! :)
=Marcin=
Sputnik_Wwa
30-04-2010, 12:19
Powiem Ci tak :) Ja to robię trochę inaczej, kołuję różne szkła których mogę używać z moim DX'em ale które będą miały drugie życie na FX żeby potem po zmianie puszki nie musieć jej oglądać jak ładnie wygląda ;) 50tkę już masz ale to dopiero początek
Jasna stałka choćby 85mm to dobre rozwiązaniem, choć jeśli chodzi o bokeh to faktycznie 85mm posiada lepszy, jednak 50tka maluje lepiej, jest bardziej plastyczna i przede wszystkim JAŚNIEJSZA, a z pomocą choćby blendy można naprawdę uzyskać dobre oświetlenie.
Szerokie szkło interesuje mnie już od dłuższego czasu i faktycznie czas pomyśleć też na drogą w kierunku kupna szkieł, na razie jednak interesuje mnie nowa puszka ze względu na wysokie potrzebne mi ISO, a które niekoniecznie funkcjonuje w D80, zwłaszcza przy kiepskim oświetleniu...
nie no prawda to jest taka, że jakbym miał kupić wszystko co bym chciał to by mnie zona z domu wywaliła :)
=Marcin=
Sputnik_Wwa
30-04-2010, 12:27
Cóż, to w takim razie nikt Ci nie powie "idź kup to i zrób tamto". Musisz sama zastanowić się co Ci się opłaca, jak długo chcesz daną puszkę mieć. Bo kupować np nowe d90 po to by za rok je sprzedać i znów zmieniać to troszkę marnowanie pieniążków. Ja mam zamiar je sobie zostawić w przyszłości jako drugą puchę dlatego trochę w nią inwestuje :)
Jasna stałka choćby 85mm to dobre rozwiązaniem, choć jeśli chodzi o bokeh to faktycznie 85mm posiada lepszy, jednak 50tka maluje lepiej, jest bardziej plastyczna i przede wszystkim JAŚNIEJSZA, a z pomocą choćby blendy można naprawdę uzyskać dobre oświetlenie.
istnieje rowniez 85/1.4 takze sa jednakowo jasne: http://www.ceneo.pl/68285 a tutaj mozesz obejzec zdjecia zrobione tym szklem na d80 przy f1.4: http://www.pixel-peeper.com/adv/?lens=41&camera=14&perpage=30&focal_min=none&focal_max=none&aperture_min=1.4&aperture_max=1.4&iso_min=none&iso_max=none&exp_min=none&exp_max=none&res=3
a mnie ciekawi jak robisz wesele z jedna stalka 50 1.4...
co do twojego pytania, to nie zmieniajac twoich preferencji (czyli kupno szkiel, co samemu bym zrobil) to tak - sprzedaz D80 i za > 5300 kupujesz nowe d300s albo uzywane lekko d700.