PDA

Zobacz pełną wersję : PSE 8 i fotoksiążka

elanek
29-04-2010, 23:52
Do składających sobie fotoksiążki w labach:
http://www.albumfotograficzny.com.pl/
http://www.labpolska.pl/
Czy do złożenia fotoksiążki z PSD wystarczy wam Photoshop Elements ze swoimi funkcjami? Pytanie może i głupie, ale siedzę raczej w NX2...
Czy potrzeba do zrobienia fotoksiążki pełnego PSa?

tymancjo
30-04-2010, 21:51
Składałem w PSE i było całkiem OK, tylko trzeba sobie poszperać za free pluginami dającymi maski.

Pozdrawiam,
Tomek

elanek
02-05-2010, 15:46
No to czym się składa fotoksiążki? PSem? Ściągnąłem z ciekawości InDesign (trial CS5), ale płacze, że psd nie obsługuje...

stig
02-05-2010, 23:22
Ściągnąłem z ciekawości InDesign (trial CS5), ale płacze, że psd nie obsługuje...Ke? To natywny format importu dla ID. :) Moze nie wszystko Ci sie zainstalowalo...? Bo chyba otwierac PSD w ID nie chciales, co? ;)

elanek
03-05-2010, 08:38
Bo chyba otwierac PSD w ID nie chciales, co? ;)
Hehe, no chciałem :). Pierwszy raz miałem do czynienia z ID, więc pomyślałem, że skoro Adobe, to i wzór fotoksiążki w PSD powinien otworzyć. Widziałem projekt fotoksiążki zrobiony w ID, ale nie pytałem jak był zrobiony. Spodobał mi się, więc zassałem triala, żeby zobaczyć jak ten program śmiga. Proszę o darowanie sobie złośliwych komentarzy na ten temat :)

stig
03-05-2010, 09:23
Hehe, no chciałem :). Pierwszy raz miałem do czynienia z ID, więc pomyślałem, że skoro Adobe, to i wzór fotoksiążki w PSD powinien otworzyć. Widziałem projekt fotoksiążki zrobiony w ID, ale nie pytałem jak był zrobiony. Spodobał mi się, więc zassałem triala, żeby zobaczyć jak ten program śmiga. Proszę o darowanie sobie złośliwych komentarzy na ten temat :)
:))) ojojoj... :)))
Do edyjcji PSD sluzy Photoshop. To jego natywny format dokumentu, i niemozliwe jest otwarcie go w ID. ID do program do skladu, i dziala tylko na swoich dokumentach i szablonach. PSD, TIFF, czy cokolwiek innego, do ID sie importuje (place).

elanek
03-05-2010, 18:56
:))) ojojoj... :)))
Do edyjcji PSD sluzy Photoshop. To jego natywny format dokumentu, i niemozliwe jest otwarcie go w ID. ID do program do skladu, i dziala tylko na swoich dokumentach i szablonach. PSD, TIFF, czy cokolwiek innego, do ID sie importuje (place).

No dobra :)
Facet w Kserokopie powiedział, że składa fotoksiążki w ID, więc pomyślałem, że szablon PSD otworzy, w końcu to Adobe :)

Dzięki za wyprostowanie. Muszę albo kupić PSa, albo rzeźbić w Elements.

stig
03-05-2010, 22:07
No dobra :)
Facet w Kserokopie powiedział, że składa fotoksiążki w ID, więc pomyślałem, że szablon PSD otworzy, w końcu to Adobe :)

Dzięki za wyprostowanie. Muszę albo kupić PSa, albo rzeźbić w Elements.A co niby masz w tym szablonie, ze nie wystarczy go zaimportowac, tylko musisz go otworzyc? :)